beste tikka masala braai uitgelicht

Uit de boeken: Braai

Een nieuw blogconcept op mijn site! In ‘Uit de Boeken’ probeer ik met regelmaat een recept uit één van de BBQ boeken op mijn boekenplank, waarna ik in een blog met je deel wat ik van het recept en het boek in het algemeen vind. Ideaal voor als je op zoek bent naar inspiratie om je BBQ boekenplank uit de breiden! In de eerste in deze reeks ga ik voor een recept uit ‘Braai’, een boek van Jan Braai en gericht op de Zuid Afrikaanse manier van BBQ’en. Het recept dat ik uitkoos was dat voor ‘de beste Tikka Masala’. Je vindt dit recept op pagina 90 van het boek.

De Beste Tikka Masala van Jan Braai, uit het boek Braai
De Beste Tikka Masala van Jan Braai, uit het boek Braai

Over het boek

Zoals gezegd gaat Braai over de Zuid Afrikaanse manier van BBQ’en, het braaien. Voor Zuid Afrikanen is het braaien dé wijze waarop we moeten BBQ’en. Niet voor niets staat er op de kaft dan ook ‘Alles over het echte barbecueën’, al is het wel weer vreemd dat er vervolgens een kamado op de foto staat.

Een braai in Zuid Afrika is eigenlijk gewoon een open gril. BBQ’s met een deksel? Daar doen ze liever niet aan. Het onder controle houden van de temperatuur van de braai is dan ook een uitdaging en niet zo eenvoudig als bij de BBQ’s met deksel die wij tegenwoordig allemaal hebben staan.

In het boek vind je de meest uiteenlopende recepten voor op de braai. Uiteraard komen rundvlees, kip, lamsvlees, varkensvlees aan bod. Maar ook voor vis, schelpdieren, brood, desserts en zogenaamde potjies (voor ons bekend als Dutch Oven) vind je recepten in Braai.

De recepten in dit boek zijn allemaal vrij eenvoudig qua ingrediënten en benodigdheden. Met een bezoek aan de supermarkt en slager en een duik in de voorraadkast heb je meestal genoeg. Daarnaast geven de recepten vaak tips om een gerecht volledig naar je smaak te bereiden.

Wat wellicht wel lastiger is aan dit boek is dat de recepten geschreven zijn voor de braai. En hoewel het gebruik van een kernthermometer wel wordt aangeraden, wordt er in dit boek niet echt gewerkt met bereidingstemperaturen. In de recepten staat bijvoorbeeld dat je het vlees boven hete (maar niet té hete) houtskool moet braaien. Wat heet, maar niet te heet is, dat vergt een beetje BBQ of braai ervaring.

De Beste Tikka Masala van Jan Braai, uit het boek Braai
De Beste Tikka Masala van Jan Braai, uit het boek Braai

Welk recept heb ik uitgeprobeerd?

Het recept dat ik uit Braai heb geprobeerd is dat voor ‘De beste tikka masala’. Een gerecht waarbij je kipfilets marineert met yoghurt, garam masala en citroensap en vervolgens op spiesen rijgt en grilt. Ondertussen ga je met een pan aan de slag waar je de saus in bereidt. Hier gaan de stukken kip uiteindelijk bij wanneer ze gaar zijn. Het resultaat is een heerlijke tikka masala, die ik serveerde met gekookte rijst, naan en wat gegrilde groenten van de BBQ.

Wat vond ik van het recept?

Het recept voor tikka masala sprak me direct aan door de combinatie van grillen van de kip op het rooster en het bereiden van de saus in een pan op het rooster. Omdat er geen bereidingstemperaturen of bereidingstijden bij het recept vermeldt worden, moest ik echter wel even terugvallen op mijn eerdere ervaringen met het bereiden van kip op de BBQ. Daarnaast is het even een vertaalslag van de braai, waar het recept voor geschreven is, naar de The Bastard waar ik op aan de slag ging.

Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om een bereidingstemperatuur van ongeveer 160 graden aan te houden en een combinatie van directe en indirecte warmte. Zo kon ik de kip goed grillen, maar kookte de saus niet te hard.

Wat betreft de smaak van dit gerecht ben ik enorm positief. In het recept staan nog wat tips om het gerecht naar je eigen smaak aan te passen, maar de verhoudingen van ingrediënten was voor ons goed. Lekker pittig, maar niet té en de kip is heerlijk mals.

Wat vind ik van het boek?

Braai staat vol leuke BBQ recepten die qua ingrediënten en bereiding vrij toegankelijk zijn. Je zou dus zeggen dat dit een mooi boek is voor de beginnende BBQ’er. Echter, omdat de recepten geschreven zijn voor de braai en er geen bereidingstemperaturen en bereidingstijden worden vermeld, vind ik dit boek wellicht toch iets meer geschikt voor de BBQ’er die al wat meer ervaren is. Het is dan net iets makkelijker om de bereidingen te vertalen naar je eigen BBQ en om de temperaturen en tijden te bepalen.

Dus heb je al het een en ander geprobeerd op de BBQ en ben je op zoek naar nieuwe inspiratie? Dan is Braai een mooi boek met ruim 75 lekkere braai recepten, die ook zeker geschikt zijn voor bereiding op andere type BBQ’s! Het vergt af en toe een beetje denkwerk en vertaling naar je eigen BBQ situatie, maar dat is ook wel weer leuk aan dit boek!

Wil je dit boek in je collectie? Je kunt Braai hier bestellen. Check de website voor de meest actuele prijs!

Met welk recept of boek moet ik de volgende keer aan de slag?

Leuk dat je de eerste uit de reeks 'Uit de boeken' hebt gelezen. Het doel is om deze serie met regelmaat terug te laten keren. Heb jij een BBQ boek of zelfs een specifiek recept waarvan je wil dat ik er mee aan de slag ga? Laat het me weten middels een reactie onder dit blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *