grutto texels lamsvlees uitgelicht

Texels Lamsvlees via Grutto

Als ik de naam Grutto noem zal er misschien niet direct een belletje gaan rinkelen. Maar bij de naam Koopeenkoe.nl misschien wel! Naast Koopeenkoe.nl bestaan ook varianten met kip, varken, kalkoen, hert en geit en momenteel wordt er hard gewerkt om al die verschillende formules onder één dak te brengen: Grutto.com. De plek waar je eerlijk vlees kunt bestellen en waar volgens de crowdbutching methode wordt gewerkt. Sinds kort is men ook met Texels lamsvlees aan de gang en ik ontving een pakket met mooi lamsvlees om eens te proberen.

Texels lamsvlees via Grutto
Texels lamsvlees via Grutto

Crowdbutching door Grutto

Het wordt crowdbutching is je misschien nog niet bekend. Dat kan, want het bestaat ook nog niet enorm lang. Crowdbutching is in 2014 bedacht als tegengeluid richting het welbekende supermarktvlees.

Crowdbutching houdt in het kort in dat een dier pas geslacht wordt als het volledig is verkocht. Een lam in dit geval wordt dus niet geslacht omdat er lamsracks nodig zijn, maar je bestelt een pakket met verschillende delen van het lam, waaronder ook een stuk lamsrack. Door middel van crowdbutching wordt het volledige dier dus benut.

Wat daarnaast belangrijk is aan het crowdbutching concept is dat de hele keten transparant is. Voordat je een pakket bestelt weet je al van welk dier dit is en op welke boerderij het dier rondloopt. Er zijn zelfs mogelijkheden om op bezoek te gaan bij de boer.

Wanneer je een bestelling plaatst is het dus nog even wachten, want het dier moet eerst volledig worden verkocht, daarna wordt het dier geslacht en tot slot moet het vlees rijpen voor het in een mooie doos je kant op komt. Gemiddeld duurt het dus een paar weken voor je jouw bestelling in huis hebt. Dat is dus wel anders dan in de supermarkt of bij de slager, maar hierdoor heb je wel de garantie dat het vlees dat je eet van een dier komt dat een goed leven heeft gehad en niet in de massa is geslacht.

Texels lamsvlees via Grutto

Texels Lamsvlees

Naast alle concepten die er al waren zijn nu ook pakketten lamsvlees aan het assortiment toegevoegd. Hiervoor wordt samengewerkt met 21 Texels boeren, die stuk voor stuk met passie voor hun dieren zorgen.

De voornaamste reden om ook Texels lamsvlees aan het concept toe te voegen is er één die we anno 2020 veel voorbij zien: de Corona crisis. Waar er normaal honderdduizenden toeristen per jaar naar Texel komen, zijn dat er nu heel veel minder en dat resulteert er in dat er minder Texels lamsvlees wordt afgezet op het eiland zelf.

Tel daarbij de tijdelijke sluiting van de horeca die we achter de rug hebben op en je begrijpt dat de Texelse schapenboeren met de handen in het haar zaten.

Maar naast de corona crisis is er een andere factor die heeft doen besluiten middels crowdbutching pakkete Texels lamsvlees aan te bieden aan de consument. De Texelse boeren hebben namelijk ook concurrentie van Nieuw Zeelandse boeren. Lamsvlees uit Nieuw Zeeland is namelijk relatief goedkoop en daar heeft de Texelse schapenboer op de langere termijn misschien nog wel meer last van dan van de corona crisis. Door het kopen van Texels lamsvlees voor ons als consument eenvoudiger te maken, hopen de boeren dat we in Nederland lamsvlees van eigen bodem verkiezen boven het vlees uit Nieuw Zeeland.

Texels lamsvlees via Grutto

Het pakket lamsvlees van Grutto

Je bestelt een pakket Texels lamsvlees hier, voor een bedrag van €99,95. Je ontvangt dan een pakket met in totaal 3,2 kg vlees. Omgerekend kost het lamsvlees in het pakket €4,16 per persoon per maaltijd. Dat klinkt wellicht niet meteen goedkoop, maar voor die prijs heb je wel vlees waarvan je de herkomst kent en waarvan je weet dat de dieren op Texel een goed leven hebben gehad.

Als je een pakket Texels lamsvlees bestelt, dan wordt dat gekoeld geleverd. De producten zijn nog niet ingevroren en zodra je weet wanneer je pakket geleverd wordt kan je dus alvast bepalen wat je die avond gaat eten en wat er de diepvries in gaat voor later.

Bij een pakket staat de inhoud er van trouwens voor een deel al vast. Zo ontvang je een stuk lamsrack, lamszadelkoteletten, lamsbout met been en lamsshoarma. Naast deze zogeheten vleesdelen bevat het pakket ook producten van gemalen lamsvlees. Deze kun je naar eigen smaak invullen. Zo kun je kiezen uit pakketjes lamsgehakt, lamsburgers en merquezworstjes van lamsvlees. Ik ging in mijn pakket voor alle soorten, maar als jij dus alleen worstjes wilt, kun je er daar meer van selecteren en minder gehakt en burgers nemen. Ideaal!

Zoals gezegd wordt al het vlees dus gekoeld geleverd. De verschillende producten zijn daarbij vacuüm verpakt en voorzien van een label met onder andere de naam van het vlees en het aantal stuks of het gewicht. Zo kun je alles later dus makkelijk terug vinden in de diepvries. In de doos zit trouwens ook een flyer van Grutto, waarop de verschillende delen worden vernoemd. Je kunt ze daarop de verschillende producten afvinken wanneer je ze hebt gebruikt.

Texels lamsvlees via Grutto

Aan de slag met het pakket!

Ik heb momenteel nog geen recepten met Texels Lamsvlees bereid voor op mijn eigen blog, maar op de website van Grutto vind je er wel een aantal. Zo ging ik met het lamsrack uit het pakket aan de slag, maakte ik heerlijke lamsburgers en bereidde ik de lamszadelkoteletten op de BBQ.

Deze recepten zullen later ook hier verschijnen, naast hopelijk nog meer lekkere BBQ recepten met lamsvlees.

Texels lamsvlees via Grutto
Texels lamsvlees via Grutto
Texels lamsvlees via Grutto

Let op: Dit blog is gesponsord door Grutto, maar de inhoud er van is door mijzelf bepaald.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *