weber smokefire review uitgelicht

Review: Weber SmokeFire

Inmiddels ongeveer een jaar geleden werd er door Bram van de Weber Original Store in Amersfoort een Weber SmokeFire EX4 GBS bezorgd. Met de SmokeFire heeft Weber, naast de welkbekende houtskool-, gas- en elektrische barbecues, nu ook 2 pellet grills ontwikkeld. De SmokeFire EX4 is de kleinste van de 2 en dat is degene die ik nu ongeveer een jaar regelmatig in gebruik heb. Het werd dus wel tijd voor een blog waarin ik je meer vertel over deze Weber pellet grill en mijn ervaringen met deze BBQ.

Review van de Weber SmokeFire EX4

Wat is een pellet grill?

Een pellet grill is een BBQ, die werkt op houtpellets. De pellet BBQ is voorzien van een bak, de zogeheten hopper, en elektronische regeling. De hopper wordt gevuld met pellets, waarna ze middels een wormwiel naar de BBQ worden geloodst. Daar worden de pellets verbrandt. Een ventilator wakkert het vuur aan en houdt de pellets vervolgens brandend. De elektronica in de pellet BBQ regelt vervolgens hoeveel pellets er vanuit de hopper naar de brandkamer moeten worden verplaatst, om de door jouw gekozen temperatuur aan te kunnen houden.

De pellet BBQ combineert dus elektronica en hout en biedt een hoop gemak en toch die echte BBQ smaken. De pellets die je gebruikt voor een pellet grill zijn er van allerlei soorten hout en hebben invloed op de smaak van je BBQ gerechten. Door een specifieke houtsoort, of een mix van houtsoorten, te kiezen kun je je gerechten dus een mooie rooksmaak meegeven die perfect past bij het soort vlees, vis of ander ingrediënt dat je gaat bereiden.

Review van de Weber SmokeFire EX4
Review van de Weber SmokeFire EX4
Review van de Weber SmokeFire EX4
Review van de Weber SmokeFire EX4

Bekende problemen bij de Weber SmokeFire

Bij de lancering van de Weber SmokeFire kwamen de verhalen rondom enkele problemen met deze pellet BBQ al gauw bovendrijven.

Het belangrijkste probleem dat de eerste gebruikers ervaarden bestond uit het feit dat er bij lange sessies op een gegeven moment geen pellets meer werden aangevoerd vanuit de hopper, terwijl er nog genoeg pellets aanwezig waren. Dit resulteert uiteraard in een BBQ die dooft en dat is wel het laatste dat je tijdens zo’n lange sessie wil. Om dit probleem te verhelpen moest er een nieuwe ‘ramp’ worden geplaatst, die er voor zorgt dat de pellets beter glijden. Bij de SmokeFire die ik ontving was de ramp reeds vervangen door de nieuwe versie, dus ik heb dit probleem niet gehad gelukkig.

Review van de Weber SmokeFire EX4

Een tweede probleem dat veel voorkwam is het verbinden en gebruiken van de app. Veel gebruikers kregen of geen verbinding met de bijbehorende app of de verbinding viel tijdens sessies geregeld weg. Ook ik heb in het begin wel wat problemen gehad met de app, maar na een update van zowel de app als de SmokeFire liep dat gelukkig weer soepel.

Een laatste probleem dat voorbij kwam had te maken met de as en het vet in de BBQ. In theorie had Weber een heel mooi systeem ontworpen, waarbij vet en vocht uit je gerechten eenvoudig wegloopt in een lekbak. Die zit in een lade onder de BBQ en kun je vervangen. In de praktijk vermengt het vet zich echter met de as van de pellets in de BBQ. Met als resultaat dat dit gaat ophopen. In het meest positieve geval betekent dit een regelmatige schoonmaakbeurt, maar er zijn ook gevallen geweest waarbij die ophoping van vet voor brand in de BBQ heeft gezorgd. Dat laatste heb ik gelukkig niet gehad, maar het voordeel van het zogeheten ‘Easy-Clean System’ ervaar ik helaas niet. De oplossing? Met een lekbak werken. Dat heeft als nadelig effect echter dat de rook minder goed rondom je gerecht kan komen.

Review van de Weber SmokeFire EX4

Mijn ervaringen met de Weber SmokeFire

Met de BBQ nu een tijdje in gebruik wil ik graag de voordelen en nadelen van deze BBQ met je delen. Uiteraard beginnen we met de pluspunten. Uiteraard zijn dit allemaal positieve en negatieve punten in mijn ogen. Het kan dus prima zijn dat jij andere pijnpunten ziet of mijn negatieve punten niet als een probleem ziet.

Voordelen

Review van de Weber SmokeFire EX4

Temperatuurbereik

De SmokeFire is in te stellen tussen de 95 en 315 graden en daarmee geschikt voor ieder type bereiding. Daarnaast is er een SmokeBoost instelling waarbij de temperatuur ergens tussen de 70 en 90 schommelt en het voornamelijk om rook genereren gaat. Perfect als je bijvoorbeeld pulled pork gaat bereiden en de eerste paar uur voornamelijk rook wil genereren. De hogere temperaturen zijn dan weer perfect om een mooie roast nog af te grillen, nadat je hem op lage temperatuur hebt gerookt. Dat gaat echt perfect.

Review van de Weber SmokeFire EX4

Flink veel werkruimte

Bereid je regelmatig BBQ gerechten voor grote groepen of doe je bijvoorbeeld cateringklussen? Dan is de SmokeFire een uitkomst. Het hoofdrooster van de EX4 is al 61 x 46 cm groot. Daar passen al flink wat spareribs op. Daarnaast is er dan ook nog een bovenrooster van 61 x 25 cm groot, waar een goede lading kippenvleugels of MOINK Balls prima op past. En is dit toch te weinig ruimte, dan is er met de EX6 nog een groter model.

(Kern)thermometers geïntegreerd

Om de pelletgrill op temperatuur te houden wordt uiteraard de temperatuur van de BBQ gemeten. Daarnaast is er ruimte voor het aansluiten van 4 probes, die je uiteraard ook kunt inzien en in kunt stellen in de app. Dus geen extra kernthermometer nodig.

Review van de Weber SmokeFire EX4

Onbezorgd de deur uit

Met de SmokeFire is het zo simpel als de temperatuur instellen en er eigenlijk geen omkijken meer naar hebben. Dat betekent dat je onbezorgd even boodschappen kunt gaan doen. Uiteraard voor je weg gaat wel even controleren of er genoeg pellets aanwezig zijn in het reservoir, anders wordt het toch lastig.

Pellets zijn er in allerlei houtsoorten en zelfs mixen van houtsoorten

Bij het gebruik van een pelletgrill als de SmokeFire wordt het inslaan van chunks rookhout overbodig. Je brandstof is namelijk al hout en die zorgt voor de rooksmaak aan je gerechten. Daarbij zijn er zakken met pellets te koop in allerlei houtsoorten en dus zelfs zakken waarin verschillende soorten hout worden gecombineerd. Zo kun je de pellets afstemmen op je gerecht. Al moet je daarbij niet vergeten de resterende pellets uit het reservoir te verwijderen voor je een nieuwe sessie start.

Review van de Weber SmokeFire EX4

Nadelen

Update SmokeFire is niet uit te stellen

Als je de SmokeFire in combinatie met de app wil gebruiken (en dat wil je), dan is het belangrijk dat je de app mee opstart als je de BBQ aan gaat zetten. Zet je de SmokeFire eerst aan, stel je hem in op de gewenste temperatuur en laat je hem opwarmen en start je dán de app pas op? Dan is het hopen dat er geen update voor de BBQ is, want die is niet uit te stellen. Dat betekent namelijk dat je de BBQ weer af moet sluiten, de update daarna geïnstalleerd wordt en dat je daarna de BBQ weer kunt gebruiken en dus weer opnieuw moet opstarten. Bij elkaar duurt dat zo’n 40 minuten. Toch zonde als je op tijd gestart bent omdat je bijvoorbeeld pulled pork wil gaan bereiden.

Nu heb ik begrepen dat dit inmiddels is opgelost, maar omdat er voor mij geen update beschikbaar is kan ik dit niet uit proberen.

Review van de Weber SmokeFire EX4

Stroom nodig

Niet per se een nadeel voor mij, want ik heb redelijk dichtbij stroompunten in de buitenkeuken, maar als je dat niet hebt moet je altijd in de weer met een verlengsnoer. En is er onverhoopt een keer een stroomstoring dan heb je een probleem. Dat is met een houtskool BBQ of gas BBQ natuurlijk wel anders.

GBS rooster uit 3 delen met iets te veel speling

Het rooster bestaat uit 3 delen. 2 rechthoekige roosters met een halfronde uitsparing en een rond GBS rooster. Beide rechthoekig roosters gaan eerst in de SmokeFire, en daarna leg je het rond rooster in het gat. De ruimte voor de 2 rechthoekige roosters is echter iets te breed voor de roosters, dus als ze niet strak tegen elkaar liggen valt het GBS rooster er tussenuit. Iets om goed op te letten dus.

Regelmatig schoonmaken

Dit minpunt is er één die rechtstreeks is te herleiden naar één van de bekende problemen. De pellets die je gebruikt verbranden namelijk niet volledig en laten as achter op de bodemplaat van de BBQ. Dit vermengt zich met vocht en vet uit de producten die je bereidt op de SmokeFire, waardoor het schoonmaken wel een klusje is dat je regelmatig moet doen. Uiteraard kun je dit deels oplossen door met een flinke lekbak onder het rooster te werken, maar juist bij een pelletgrill wil je dat de rook goed rondom je product kan komen en is een lekbak naar mijn inziens dus eigenlijk niet wenselijk. Het schoonhouden is daarnaast belangrijk om vetbranden in de SmokeFire te voorkomen.

Review van de Weber SmokeFire EX4

Conclusie

Veel hobby BBQ’ers zullen een pelletgrill, en dus ook de SmokeFire van Weber, niets vinden, omdat het in hun ogen niets meer te maken heeft met ‘echt BBQ’en’. Ik begrijp dat ergens wel, want je bent niet meer bezig met het aansteken van je houtskool, het afstellen van de luchtschuiven en het bijsturen van de temperatuur. Nee, je steekt de stekker in het stopcontact, vult de hopper met pellets, zet de BBQ aan en stelt de temperatuur in. Kind kan de was doen.

Ook voor mij geldt dat ik de SmokeFire niet voor iedere sessie zal pakken, omdat het spelen met vuur en zelf bezig zijn ook gewoon erg leuk is. Echter, als ik met een groep vrienden lekker een middag in de tuin wil vertoeven en ’s avonds spareribs wil eten, dan vind ik de SmokeFire toch wel ideaal. Geen omkijken naar de BBQ, je alleen af en toe bezig houden met de stappen in de bereiding van je gerechten en verder lekker de tijd voor vrienden of familie. Op zo’n moment voor mij de perfecte combinatie.

Ook voor dagen dat ik thuis werk is de SmokeFire voor mij een uitkomst. Wel lekker BBQ’en en heerlijk eten ’s avonds, maar niet midden in een meeting de temperatuur van de BBQ bij moeten stellen.

Review van de Weber SmokeFire EX4

Kijkend naar de minpunten en de pluspunten durf ik wel te stellen dat ik de Weber SmokeFire zou aanraden. Met name het temperatuurbereik en dus ook de mogelijkheid om te grillen vind ik een enorm pluspunt.

Natuurlijk, er zijn een aantal bekende problemen en sommigen daarvan kunnen ook niet opgelost worden (het schoonmaken). Maar als je kijkt naar de problemen die wel opgelost kunnen worden (en dat is voornamelijk die van de ramp die vervangen moet worden), ben ik van mening dat je een mooie pelletgrill aanschaft.

Overigens begreep ik dat ze die ramp bij de Weber Original Store meestal al vervangen bij aanschaf. Je loopt op dat punt dus niet tegen problemen aan. Daarnaast is mijn ervaring dat de service van Weber van een niveau is waarbij problemen altijd opgelost zullen worden.

Review van de Weber SmokeFire EX4

Al met al ben ik dus een tevreden gebruiker van de Weber SmokeFire. Deze pelletgrill gaat bij mij nog heel wat overuren draaien en de creaties daarvan zullen jullie hier zeker voorbij gaan zien komen!

Review van de Weber SmokeFire EX4

Deze review is mede mogelijk gemaakt, maar niet geschreven door Weber. Alles wat je leest in deze review is mijn persoonlijke mening. Ik wil Weber bedanken voor het leveren van de Weber SmokeFire EX4 zodat ik deze uitgebreid kon testen voor deze review.

2 reacties

  1. Hoi,

    Bedankt voor je review. Ik kan een gebruikte Traeger pro 575 en een Weber Smokefire ex4 kopen, hoe kan ik zien dat de ramp vervangen is en welke zou jij eventueel adviseren?

    Grt Tommie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *