weber pulse 2000 review uitgelicht

Review: Weber Pulse 2000

Alweer even geleden kreeg ik van Weber de vraag of ik hun nieuwe Weber Pulse 2000 wilde testen. Een elektrische BBQ. Wat moest ik daar van verwachten? Is dat wel iets voor mij? Nou, daar kun je dus maar op één manier achter komen: uitproberen! En zo geschiedde. Een aantal weken lang kreeg ik de Weber Pulse 2000 hier in de tuin, zodat ik er uitgebreid mee aan de slag kon gaan. Vandaag mijn review van deze nieuwe elektrische BBQ.

Ik testte de Weber Pulse 2000, de nieuwste elektrische BBQ van Weber, en schreef er een uitgebreide review over!
Ik testte de Weber Pulse 2000, de nieuwste elektrische BBQ van Weber, en schreef er een uitgebreide review over!

Weber Pulse

Met de Pulse serie slaat Weber een nieuwe weg in wat betreft elektrisch BBQ’en. Waren elektrische BBQ’s in het verleden voornamelijk veredelde gourmetstellen voor buiten, waarvan de temperatuur nog minder stabiel was dan onze eigen buitentemperaturen, zijn de BBQ’s uit de Pulse serie gemaakt om de temperatuur stabiel te houden, zodat je ook echt kunt gaan BBQ’en.

Die stabiliteit, daar heeft de Pulse zijn naam ook vandaan. Door continu te pulseren wat betreft de stroomtoevoer behoudt de BBQ namelijk zijn temperatuur zonder dat deze steeds ver terugvalt. Zoals het hoort dus.

In de Weber Pulse lijn zijn er in totaal 4 mogelijkheden. Er is de Pulse 1000 en de Pulse 2000 en die kunnen beiden ook nog met een verrijdbare stand worden geleverd, zodat je de BBQ gelijk op een mooie werkhoogte hebt.

De Pulse wordt door Weber vooral weggezet als een BBQ voor in de stad. Hiermee wordt ingespeeld op het feit dat BBQ’en op houtskool in veel steden een onderwerp van discussie is. Daarnaast is het op balkons vaak niet toegestaan om te BBQ’en met een houtskool BBQ. De Pulse is er, denk ik, echter ook voor de doelgroep van mensen die gaat voor gemak en daarbij geen zin heeft om met houtskool of briketten aan de slag te gaan.

Ik testte de Weber Pulse 2000, de nieuwste elektrische BBQ van Weber, en schreef er een uitgebreide review over!
Ik testte de Weber Pulse 2000, de nieuwste elektrische BBQ van Weber, en schreef er een uitgebreide review over!

Afneembare Console & Onderdelen

De Pulse wordt elektrisch bediend doormiddel van een bedieningspaneel. Dit paneel kan eenvoudig worden losgehaald van de BBQ en zo altijd droog worden opgeborgen in de doos. Ideaal, want zo is alle elektra veilig beschermd tegen die invloeden van het weer.

Ook het verwarmingselement is eenvoudig los te halen, waarna je het binnenwerk uit de BBQ kunt halen om het te reinigen. Je zit bij het schoonmaken dus niet met het probleem dat er van alles in de weg zit. Je kunt het binnenwerk in de wasbak schoonmaken en zelfs in de vaatwasser afwassen. Hetzelfde geldt trouwens voor het rooster van de Pulse.

Ingebouwde iGrill

Onderdeel van het bedieningspaneel is de ingebouwde iGrill, waarmee je de kerntemperatuur van je vlees of vis in de gaten kunt houden. De ingebouwde iGrill is uiteraard ook via Bluetooth te verbinden met de app, zodat je de temperaturen op je smartphone of tablet in de gaten kunt houden.

Vetopvangsysteem

Het binnenwerk van de BBQ loopt af richting een open ronding in de bodem. Onder deze opening hangt het vetopvangsysteem van de Weber Pulse, met daarin een klein aluminium schaaltje. Hierin worden alle vetten en sappen opgevangen, waarna je het aluminium schaaltje eenvoudig weg gooit en vervangt door een schone.

Ik testte de Weber Pulse 2000, de nieuwste elektrische BBQ van Weber, en schreef er een uitgebreide review over!
Ik testte de Weber Pulse 2000, de nieuwste elektrische BBQ van Weber, en schreef er een uitgebreide review over!
Ik testte de Weber Pulse 2000, de nieuwste elektrische BBQ van Weber, en schreef er een uitgebreide review over!

Weber Pulse 2000

Zoals gezegd heb ik de Weber Pulse 2000 een aantal weken in de tuin gehad. De Pulse 2000 verschilt op een aantal punten van de Pulse 1000. Het belangrijkste verschil is dat de Pulse 2000 twee, afzonderlijk van elkaar regelbare, verwarmingselementen heeft, terwijl de Pulse 1000 slechts één regelbaar verwarmingselement heeft voor de gehele BBQ. Met de Pulse 2000 is indirect BBQ’s dus mogelijk, terwijl dit met de Pulse 1000 niet kan.

Daarnaast heeft de Pulse 2000 een iets groter grilloppervlak en meer ingangen voor sensoren van de iGrill.

Ik testte de Weber Pulse 2000, de nieuwste elektrische BBQ van Weber, en schreef er een uitgebreide review over!

Voordelen

De Weber Pulse 2000 heeft in mijn ogen een aantal pluspunten, die ik hieronder verder toelicht. Zoals altijd met mijn reviews vraag ik je om niet blind op mijn oordeel te vertrouwen, want wat voor mij een voordeel is, kan jij juist een minpunt vinden en andersom. Bedenk dus altijd hoe jij er in staat!

Vrijwel nooit zonder brandstof

Waar je bij een houtskool BBQ of een gas BBQ er altijd voor moet zorgen dat je brandstof in huis hebt, hoeft dat bij de Pulse niet. Stroom hebben we tenslotte vrijwel altijd. Verlengsnoer uitrollen en je bent er klaar voor. Al zal je waarschijnlijk zien dat we dan net met een stroomstoring kampen…

Snel klaar om te BBQ’en

Met de Pulse 2000 ben je zo klaar om te BBQ’en. Stekker er in, een draai aan de knoppen en terwijl je de ingrediënten nog bij elkaar aan het sprokkelen bent kun je al bijna aan de slag. Ideaal dus voor de doordeweekse avonden, wanneer je thuiskomt van werk en niet nog uren bezig wilt zijn.

Indirect BBQ’en mogelijk

Voor mij het belangrijkste pluspunt: Met de Pulse 2000 is het, in tegenstelling tot de elektrische BBQ’s die ik ken, mogelijk om met 2 zones te werken en dus indirect te BBQ’en. Dat betekent dat je dus ook pulled pork of een ander low & slow gerecht op de Pulse 2000 kunt bereiden. BBQ’en met 2 zones is daarnaast ook fijn bij het bereiden van een goede steak. Eerst even dicht schroeien en daarna indirect verder garen. Of juist andersom. Het kan allemaal!

Temperatuurbereik

Het temperatuurbereik van de Pulse is ook een belangrijk voordeel. Ik heb bijvoorbeeld buikspek langzaam gegaard op ongeveer 100 graden, maar ook pizza’s gebakken op de pizzasteen bij een temperatuur van 275 graden. En dan zijn alle temperaturen er tussenin natuurlijk ook bereikbaar!

Ingebouwde iGrill

Een ander pluspunt van de Pulse 2000 is de ingebouwde igrill met 4 ingangen. Waar je normaal met een aparte iGrill (of andere kernthermometer) naast de BBQ moest werken, zit deze nu geïntegreerd in het bedieningspaneel. Scheelt toch weer wat betreft werkruimte naast de BBQ.

Temperatuur eenvoudig te regelen

Met de draaiknoppen op het bedieningspaneel is het eenvoudig om de temperatuur te regelen. Daarnaast geeft de BBQ een pieptoon als de ingestelde temperatuur is bereikt. Het is in het begin wel een beetje uitvinden hoever je de knoppen open moet draaien, maar daarna is bijsturen eenvoudig en snel gedaan.

Ik testte de Weber Pulse 2000, de nieuwste elektrische BBQ van Weber, en schreef er een uitgebreide review over!
Ik testte de Weber Pulse 2000, de nieuwste elektrische BBQ van Weber, en schreef er een uitgebreide review over!

Nadelen

Naast pluspunten heeft deze BBQ in mijn ogen ook een aantal minpunten. Ook hier geldt weer: oordeel voor jezelf of je dit minpunten vind.

Gebruik van rookhout is lastig

Voor mij het grootste nadeel aan de Pulse 2000 is het werken met rookhout. Dit doe je veelal bij bereidingen op lagere temperaturen. Op de Pulse moet je echter met een smokerbox of aluminiumfolie pakketje werken dat je op het rooster legt, maar daar wordt de temperatuur niet hoog genoeg om het rookhout werkend te krijgen.

Dit betekent dat je de BBQ eerst zou moeten opstoken tot een temperatuur dat het rookhout zijn werk begint te doen, om vervolgens eerst de temperatuur weer te laten zakken voordat je je vlees op het rooster legt. Dat is me allemaal net iets te omslachtig.

Stopcontact in de tuin nodig of met verlengsnoeren aan de slag

Hoewel elektrisch BBQ’en natuurlijk makkelijk is omdat we vrijwel altijd stroom hebben, moet je wel een stopcontact in de tuin hebben, of met een verlengsnoer werken. Dit zorgt er voor dat je toch iets minder vrijheid geniet met de Pulse. Je kunt hem bijvoorbeeld niet zo makkelijk meenemen naar het park, het bos of het strand.

Schoonmaken in de vaatwasser valt tegen

Hoewel je dus eenvoudig de schoon te maken onderdelen uit de BBQ haalt en het binnenwerk zelfs in de vaatwasser zou kunnen schoonmaken, valt dat in het echt best tegen. Ja, het binnenwerk past in de vaatwasser, maar echt schoon wordt het niet. Dat heeft er natuurlijk alles mee te maken dat er vaak toch wel wat vet en BBQ resten inbranden en daar moet je wel even flink voor boenen om het weer een beetje schoon te krijgen.

Ik testte de Weber Pulse 2000, de nieuwste elektrische BBQ van Weber, en schreef er een uitgebreide review over!

Conclusie

De Weber Pulse 2000 is een BBQ met een aantal voordelen, maar ook zeker een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Voor mij weegt het minpunt rondom het gebruik van rookhout zwaar. Tel daarbij op dat ik een tuin heb, op houtskool BBQ’en net wat leuker vind én graag de tijd neem om lekker aan de slag te gaan met de BBQ en je weet eigenlijk wel genoeg: de Weber Pulse 2000 is niet gemaakt voor mij.

Ben je, net als ik, een echte houtskool BBQ’er en werk je graag met rookhout? Vind je het niet erg om wat langer bezig te zijn voordat je kunt BBQ’en en heb je de mogelijkheid om een houtskool BBQ te gebruiken? Dan heb je de Weber Pulse 2000 niet nodig.

Ben jij echter een BBQ’er die houdt van gemak? Die geen zin heeft om met kolen en briketten te slepen en ook niet op een onverwacht toch lege gasfles zit te wachten? Maar die wel graag een allround BBQ wil, waarmee alle bereidingen mogelijk zijn? Dan is de Weber Pulse 2000 een geschikte BBQ voor jou!

Of ben jij een liefhebber van BBQ’en, maar woon je in een flat, in de stad of ergens anders waar je niet met een houtskool BBQ aan de slag mag? Maar wil je wel alle mogelijkheden om low & slow te kunnen BBQ’en, maar ook bijvoorbeeld een pizza te kunnen bakken? Ook dan is de Weber Pulse 2000 het overwegen waard. Als je er tenminste mee kunt leven dat het werken met rookhout niet zo eenvoudig is.

Ik testte de Weber Pulse 2000, de nieuwste elektrische BBQ van Weber, en schreef er een uitgebreide review over!

p.s.: Deze review is gesponsord door Weber. Zij hebben mij de mogelijkheid geboden de Weber Pulse 2000 uit te proberen en ik wil ze daar dan ook voor bedanken.

8 reacties

  1. Mooie review. Ik ben het op alle punten eens, maar de conclusie is een beetje vreemd. Het klopt dat om te roken je de bbq moet opstoken om het rookhout te laten werken en dat het een nadeel is vanwege tijd. Echter in de conclusie schrijf je “Vind je het niet erg om wat langer bezig te zijn voordat je kunt BBQ’en en heb je de mogelijkheid om een houtskool BBQ te gebruiken? Dan heb je de Weber Pulse 2000 niet nodig.“ Dus met wat geduld voldoet de Pulse toch ook prima?

  2. Hi Hans,

    Ik vind dat geen nadeel vanwege de tijd die het kost hoor, maar omdat het een omslachtige manier van werken is. Daarom zou ik dan voor een houtskool BBQ gaan, die je niet eerst hoog hoeft te stoken om met rookhout te kunnen werken.

    Maar inderdaad, als je geduld hebt, wilt roken op je BBQ en de omslachtige manier van werken waar dit mee gepaard gaat prima vindt, dan kun je prima uit de voeten met de Pulse 🙂

  3. Kolen vergelijken met elektrisch is leuk voor diegene die elektrisch bbqen willen wegzetten als “niet-echt-bbqen”. Maar waar ik echt in geïnteresseerd ben, is de vergelijking tussen gas en elektrisch. Beiden hebben vermoedelijk geen “kolensmaak” of “rooksmaak” (?), en beiden worden veel gebruikt op balkons, of in kleine tuintjes in de binnenstad.
    Geeft een elektrische bbq echt (veel) minder rook dan een gasbbq, want mijn gasbbq kan nog best behoorlijk roken. Geeft deze elektrische bbq hetzelfde resultaat als een gas-bbq met dezelfde set-up (d.w.z. ook de mogelijkheid om indirect te grillen)? Ik baal bijna dat ik vorig jaar een weber Q1200 heb gekocht voor op mijn balkon en ben benieuwd of ik moet overstappen.

    • Als je de hele review hebt gelezen lijkt het me sterk dat je er in terug leest dat ik elektrisch BBQ’en geen echt BBQ’en vindt. Daarnaast heeft Weber mij gevraagd een review te doen met de wetenschap dat ik geen gas BBQ heb. Dan is het logisch dat ik een vergelijking met houtskool BBQ’s maak toch?

      Wat betreft kolensmaak of rooksmaak: kolensmaak bestaat niet. Je hebt een grillsmaak en ik ben van mening dat dit bij een houtskool BBQ, een gas BBQ en elektrische BBQ dermate weinig van elkaar verschilt dat de kans groot is dat je het niet opmerkt.

      Rooksmaak komt niet van houtskool, maar door rookhout te gebruiken. Dit kan op iedere soort BBQ en ook op de Weber Pulse, zij het dat ik de manier van werken daarbij omslachtig vindt. Dat is zowel bij een gas BBQ als een houtskool BBQ simpelweg eenvoudiger.

      Een gas BBQ en elektrische BBQ geven bij goed gebruik geen rook af, behalve bij het grillen van vette ingrediënten, omdat daar vet op de branders druipt en dit rook oplevert. Dat geldt ook voor een houtskool BBQ, al heb je daar vaak wel wat rook bij het aansteken. Dus als je dermate veel rookontwikkeling hebt dat je een overstap overweegt, denk ik niet dat het met een elektrische BBQ opgelost is.

  4. Dat jij alleen de vergelijking maakt met houtskool vind ik bekrompen. Ik ben een gas man en ik vind deze review dus nutteloos. Maar goed: niet vanuit jezelf denken maar je verplaatsen in de lezer is een kwaliteit. De opdracht van Weber alleen naar je zelf weten te vertalen geeft voor mij de bekrompenheid aan over dit onderwerp.

    • Zoals je hierboven ook hebt kunnen lezen heeft Weber mij gevraagd om een review te schrijven over deze BBQ in de wetenschap dat ik destijds geen gas BBQ had om hem mee te vergelijken. Daarnaast zette Weber deze BBQ toen echt in de markt als urban alternatief, waar houtskool niet tot de mogelijkheden behoort. Dat jij dat direct vertaalt naar niet inleven in de lezer en bekrompenheid op het gebied van dit onderwerp, daar kan ik dan ook verder niet zo veel mee. Of wil je dat ik een review schrijf en daarbij een vergelijk uit mijn duim zuig met een gas BBQ terwijl ik die nooit gebruik?

  5. Hallo bbq junkie,
    Wellicht biedt een rookplankje uitkomst?
    Of word de boel evengoed niet heet genoeg?
    Misschien kan een eigenaar van een 1000 of 2000 eens proberen?
    Verder kan je volgens Weber met in hitte elementen wel inderect grillen door gebruik van een druipplaat en een verhoogd rooster.
    Beide zijn ook bij Weber te koop.
    Volgens mij staat dit bij de uitleg indirect grillen op elektrische bbq.

    • Mijn verwachting is dat je ook met een rookplank de brander te hoog moet zetten om op lage temperatuur te kunnen werken, maar dat zou iemand echt moeten proberen. De accessoires die jij beschrijft zijn pas later op de markt gekomen, nadat ik de review schreef. Dit biedt voor de Weber Pulse 1000 zeker meer mogelijkheden met betrekking tot indirect BBQ’en.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *