traeger timberline850 review uitgelicht

Review: Traeger Timberline 850

Een tijdje terug was ik aanwezig bij een BBQ workshop van de Fonteyn Barbecue Academy en daar gingen we ook aan de slag met een pellet grill. Een type BBQ dat ik wel kende, maar waar ik nog niet eerder mee had gewerkt. Des te leuker dat ik onlangs door Fonteyn werd gevraagd om de Traeger Timberline 850 BBQ te testen en te reviewen! Ik heb deze pelletgrill van Traeger een aantal weken in de tuin gehad en heb er diverse gerechten op bereid. Onderstaand meer informatie over pellet grills, de Timberline 850 en mijn review over deze BBQ van Traeger.

traeger timberline850 review blog

Wat is een Pellet Grill?

Een pelletgrill is een BBQ die brandt op hout pellets in plaats van houtskool, hout of briketten. Je kent hout pellets misschien wel van de pellet kachels die al jaren op de markt zijn. Pellet grills werken in feite op dezelfde manier als zo’n kachel, maar dan wordt de warmte naar een ruimte met roosters geleid en gebruikt om te garen en te roken.

Om een pellet grill te gebruiken heb je een stopcontact in de buurt nodig, want voor de ontsteking en het onder controle houden van de temperatuur heb je elektriciteit nodig. Bij een pellet grill stel je de gewenste temperatuur digitaal in. Een thermostaat houdt de temperatuur in de BBQ vervolgens in de gaten en voert zoveel hout pellets als nodig richting de verbrandingskamer om de ingestelde temperatuur te behouden. Het onder controle houden van de temperatuur geef je op die manier uit handen aan je BBQ. Op die manier brengt een pellet grill dus gemak, maar wel de smaak van BBQ. Je verbrandt tenslotte nog wel echt hout. Hierbij heb je keuze uit allerlei houtsoorten, die allemaal weer bij andere ingrediënten passen.

In Amerika zijn pellet grills al een stuk bekender dan in Nederland. De pellet grills beginnen hier echter ook terrein te winnen en zeker de fanatieke BBQ’ers zullen al bekend zijn met dit type BBQ.

traeger timberline850 review pelletgrill gesloten
traeger timberline850 review pelletgrill hoes
traeger timberline850 review pelletgrill open

Over de Traeger Timberline 850

Dan nu wat meer over de Timberline 850, één van de nieuwste modellen van Traeger. Deze pellet grill is grotendeels gebouwd van gepoedercoat staal en komt op een verrijdbaar onderstel. Dit zorgt er voor dat de pellet grill ondanks zijn gewicht, toch eenvoudig te verplaatsen is in de tuin.

De Timberline 850 is voorzien van 3 RVS roosters, die van elkaar verschillen qua afmetingen, maar in totaal zorgen voor een grill oppervlak van iets meer dan 0,6 m2. Dat is flink wat meer ruimte dan de gemiddelde kogel BBQ of kamado. Volgens de site van Trager kun je op de Timberline 850 9 kippen, 8 spareribs of 6 mooie stukken procureur kwijt. Je kunt dus genoeg mensen uitnodigen voor een etentje. En als je voor je spareribs gebruik maakt van zo’n handig spareribs rek, dan weet ik zeker dat je dit aantal nog wel kunt verdubbelen!

Zoals gezegd heeft een pellet grill elektriciteit nodig om te kunnen werken en dat geldt voor de Timberline 850 niet anders. Zodra je de stekker in het stopcontact steekt kun je aan de slag en het display spreekt voor zich. Deze toont de ingestelde temperatuur en bij het gebruik van de probe om de kerntemperatuur te meten wordt ook deze getoond op het display.

De Traeger Timberline 850 kan ingesteld worden binnen een temperatuurbereik van 165 °F (73 °C) tot 500 °F (260 °C). Je kunt hierbij via de instellingen aangeven of je middels graden Fahrenheit of graden Celcius wilt werken. De temperatuur is met stappen van 5 graden in te stellen en kent een afwijking van ongeveer 5 graden. Dat betekent dat wanneer jij de digitale thermometer instelt op 110 °C, de temperatuur ergens tussen de 105 °C en de 115 °C zal schommelen.

Een laatste, belangrijke eigenschap van dit model pellet grill van Traeger heeft de naam WiFIRE® controller. Kortgezegd kun je de Timberline 850 aansluiten op je WiFi netwerk en zo via je de Traeger app de temperatuur en kerntemperatuur van je vlees in de gaten houden én de temperatuur van de pellet grill aanpassen. Je kunt daarbij ook de beoogde kerntemperatuur instellen en timers instellen. Zo kun je de pellet grill bijvoorbeeld instellen om je vlees enkel nog warm te houden wanneer de gewenste kerntemperatuur is bereikt.

traeger timberline850 review pelletgrill roosters

Mijn ervaring

Zoals gezegd heb ik de Traeger Timberline 850 een paar weken in bruikleen gehad en in die weken heeft de pellet grill flink wat uren gedraaid. Ik heb er spareribs, kippenvleugels, varkenswangen, pork belly burnt ends, gevulde gehaktballen en nog veel meer op bereid en dus op allerlei temperaturen gewerkt. Hieronder heb ik mijn ervaring opgedeeld in voordelen en nadelen. Bepaal vooral voor jezelf of jij zaken ook als voordeel of nadeel ziet, want wat ik handig vind, vind jij misschien wel totaal onhandig!

traeger timberline850 review pelletgrill display

Voordelen

Het opstarten en instellen van de Timberline 850 is eenvoudig. Zodra je de stekker in het stopcontact steekt werkt alles intuïtief en kun je snel aan de slag. De temperatuur instellen, ontbranden, het gebruik van de kernthermometer. Alles werkt zoals je verwacht dat het werkt.

Zodra je de benodigde temperatuur hebt ingesteld en de pellet grill hebt gestart hoef je niet meer over de temperatuur van de BBQ na te denken. De Timberline zorgt dat die temperatuur aangehouden wordt, zonder dat jij met ventilatieschuiven bezig moet zijn en deze gedurende je BBQ sessie af en toe moet bijstellen omdat de temperatuur omhoog schiet of juist terugvalt.

De Timberline heeft een handige doorvoer voor de meegeleverde probe om de kerntemperatuur te meten. Het draad van de probe hoeft dus niet tussen de deksel door gevoerd te worden, wat de levensduur van de probe ten goede gomt.

Het grilloppervlak geeft voldoende ruimte om flink wat eten tegelijkertijd te garen. Zo kun je voor een grote groep BBQ’en, zoder dat je bang hoeft te zijn dat je ruimte te kort komt of dat mensen moeten wachten, terwijl anderen al zitten te eten. Ik denk dat je zonder veel problemen voor 15 tot 20 personen spareribs kunt bereiden op de Timberline 850.

De Timberline 850 is stevig en zwaar gebouwd, maar is toch nog makkelijk te verrijden door de 4 wielen (waarvan 2 zwenkwielen). Daarnaat kunnen de zwenkwielen op de rem worden gezet. Mocht er dus iemand tegen de pellet grill leunen, dan rijd de Timberline 850 er niet ineens vandoor!

Mijn testmodel kwam met een goed passende, stevige hoes, die er voor zorgt dat de Timberline 850 droog kan worden weggezet, ook als je geen overkapping of ruimte in de schuur of garage hebt.

traeger timberline850 review pelletgrill ribs

Nadelen

Hoewel er gezegd wordt dat de Timberline 850 heet genoeg wordt om vlees dicht te kunnen schroeien, vind ik de pellet grill toch echt vooral geschikt voor indirect BBQ’en. Direct grillen doe ik met regelmaat op hogere temperaturen dan de Timberline 850 kan behalen.

Er is een stopcontact in de buurt nodig en dat heeft niet iedereen beschikbaar in de tuin. En dit geldt natuurlijk voor de pellet grill in het algemeen. Ze hebben stroom nodig om te kunnen werken.

Ik kreeg het niet voor elkaar om de app te verbinden met mijn telefoon om zo de Traeger in de gaten te houden en bij te sturen, maar wellicht ligt dat aan mij of mijn telefoon. Ik heb video’s gezien waarin het prima gaat.

Wanneer je de klep van de Timberline 850 opent verlies je natuurlijk wat warmte. De Traeger meet echter continu de temperatuur en gaat gelijk stoken om het verlies, dat je krijgt omdat de deksel open is, te compenseren. Niet echt nodig, aangezien je de deksel snel genoeg weer dicht doet en je dan helemaal niet zoveel warmte kwijt bent.

De verbrandingskamer, waar de pellets naartoe worden gevoerd en worden verbrand, loopt snel vol met as. Als je dit niet goed schoon maakt, en dit is minder eenvoudig te doen dan ik hoopte, gaat het starten van de pellet grill moeilijk of soms zelfs helemaal niet.

En dan voor mij het belangrijkste nadeel. Met een pellet grill ben ik het échte BBQ gevoel een beetje kwijt. De BBQ aansteken, de temperatuur laten oplopen tot de beoogde temperatuur bereikt is en met de ventilatieschuiven spelen totdat de BBQ stabiel is. Dat is wat voor mij het BBQ’en maakt. En natuurlijk is het heel makkelijk dat je altijd een stabiele temperatuur hebt, maar voor mij moet het BBQ’en ook plezier geven en dat heb ik met een pellet grill toch iets minder.

traeger timberline850 review pelletgrill varkenswangen

Conclusie

Allereerst was het erg leuk om eens uitgebreid met een pellet grill aan de gang te gaan. Ik had er nog niet eerder mee gewerkt en was dus zelf ook wel benieuwd wat ik er van zou vinden. En hoewel de Timberline 850 een hoop voordelen biedt, is het niet iets voor bij mij in de achtertuin.

Als ik thuis de BBQ aan steek wil ik echt even lekker bezig zijn met het BBQ’en en dat buitengevoel krijgen. Met de Timberline (en een pellet grill in het algemeen) is dat gewoon iets minder hard nodig en zou je in feite op de bank een film gaan kunnen kijken, omdat het buiten toch wel goed gaat.

Mocht ik me echter met catering bezig gaan houden en voor grote groepen heerlijke BBQ gerechten willen bereiden, dan is de Timberline 850 zeker een toegevoegde waarde. Dan wil je een continu stabiele temperatuur, een groot grill oppervlak én die echte BBQ smaak. Dit alles heeft de Traeger Timberline 850 in zich.

*Deze review is gesponsord door Fonteyn. Ik wil Fonteyn bedanken voor het tijdelijk leveren van de Traeger Timberline 850, zodat ik deze uitgebreid kon uitproberen en reviewen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *