quoco review uitgelicht

Review: Quoco Piatto

Inmiddels staat de Quoco Piatto alweer een tijdje bij me in de tuin, maar een review was er nog niet van gekomen. Daar moest maar eens verandering in komen dacht ik, want inmiddels heb ik toch alweer heel wat gekookt op deze plancha. Overweeg je een dergelijke plancha aan te schaffen, maar ben je er nog niet helemaal uit? Lees dan zeker deze review over Quoco, want wellicht is dit dé plancha voor jou!

Review Quoco Pattio Corten

Ik heb overigens enkel ervaring met de plancha van Quoco en kan dus geen vergelijking maken met andere merken. Daarnaast kijk ik in deze review puur naar het product en de mogelijkheden. De prijsstelling van de Quoco en die van concurrenten laat ik dan ook buiten beschouwing, want wat de één te duur vindt, vindt de ander een koopje. Of je de Quoco zijn geld waard vindt, laat ik dan ook aan jou.

Wat is de Quoco?

Zoals gezegd is de Quoco een plancha. Het is echter geen doorsnee plancha, want de Quoco is een op hout gestookte plancha in de vorm van een ring. De Quoco bestaat in de basis uit een voet met daarop een vuurschaal. Op de vuurschaal ligt vervolgens een stalen bakring, waarop je kookt. De voet is daarnaast geschikt om wat hout droog in op te slaan.

De Quoco is gebouwd van stevig staal en zodra de bakring op de vuurschaal ligt gaat de Quoco nergens meer heen. Het is wel belangrijk dat de Quoco recht staat, maar het onderstel heeft stelpootjes. Met een waterpas en een houten lat heb je het stellen dan ook zo voor elkaar.

De Quoco is verkrijgbaar in 3 ringmaten: medium, large en extra large. Daarnaast heb je een keuze uit verschillende formaten onderstellen. Verder heb je de keuze uit de roestbruine corten staal uitvoering of een zwarte uitvoering. Heb je hier een keuze in gemaakt? Dan heb je in de basis een compleet buitenkookapparaat. De Quoco kan daarnaast ook worden uitgebreid met een aantal accessoires. Zo zijn er onder andere verhoogde roosters, deksels en een verrijdbaar werk/snijblok beschikbaar.

Ik heb de large Quoco Piatto in een corten uitvoering staan en dat vind ik persoonlijk het mooiste model. Die mooie roestbruine kleur van het onderstel en de vuurschaal staat erg mooi en combineert mooi met de stalen bakring er boven.

Review Quoco Pattio Corten

Hoe werkt de Quoco?

Goed, de Quoco is dus een op hout gestookte plancha. Maar hoe werkt dat dan? In de basis is dat redelijk eenvoudig. In de vuurschaal van de Quoco bouw je geleidelijk aan een houtvuur op en op de stalen ring kun je vervolgens bakken en grillen. Een kind kan de was doen.

In de praktijk gaat het natuurlijk wel iets verder, want door je vuur te beheersen en over de schaal te verdelen creëer je verschillende temperatuurzones op de bakring. Dit zorgt er voor dat je diverse bereidingen tegelijk kunt doen of ingrediënten naar een koeler deel kunt verplaatsen om rustig verder te garen. Voor het beheersen van het vuur en creëren van verschillende zones heb je wel even een paar keer nodig om het door te krijgen, maar als je zover bent wordt het koken op een Quoco écht leuk!

Review Quoco Pattio Corten

Eerste gebruik

Voor het eerste gebruik van de Quoco moet je wel even wat tijd uittrekken, want het is belangrijk om de plancha geleidelijk op te warmen. Dit heeft te maken met de bakring, die bij te grote temperatuurverschillen de verkeerde kant op krom kan trekken. Dat is iets dat je wilt voorkomen en dus bouw je de eerste keer je vuur erg geleidelijk op.

Ik trok voor het eerste gebruik een paar uur uit voorafgaand aan het koken om te beginnen met een klein vuurtje, dat ik steeds verder uitbreidde. Daarbij vet je de bakring geregeld in met olijfolie. Je kunt overigens iedere plantaardige olie gebruiken, maar kies er wel een met een hoge verbrandingsgraad.

Review Quoco Pattio Corten

Onderhoud

Een Quoco is wel een apparaat dat wat onderhoud nodig heeft. In de eerste plaats vet je de ring namelijk voor en na iedere kooksessie in met plantaardige olie. Dat wil zeggen, voordat je de Quoco aan steekt en achteraf als de bakring schoon is en weer is afgekoeld.

Op de tweede plaats heeft de Quoco ook onderhoud nodig als je hem wat minder vaak gebruikt. De bakring van de Quoco is namelijk van staal en in ons regenachtige klimaat weet je wat er dan op de loer ligt. Roest inderdaad.

Gebruik je de Quoco regelmatig? Dan vet je hem voor en na gebruik regelmatig in en krijgt roest vrijwel geen kans. Maar als je de Quoco minder vaak gebruikt, of een periode helemaal niet, dan moet je de ring wel wekelijks blijven invetten. Doe je dit niet, dan krijg je roestvorming en heb je nog meer onderhoud nodig. Je zult de ring dan namelijk helemaal op moeten schuren voordat je de Quoco weer in gebruik neemt.

Ik heb al wel eens de vraag gekregen of je de bakring niet droog weg kunt zetten als je de Quoco een tijdje niet gebruikt. Natuurlijk kan dat, maar of je het wilt is een tweede. De bakring ligt los op de vuurschaal, dus theoretisch kun je hem er af tillen en droog weg zetten. De ring is echter dermate zwaar en groot dat het tillen je niet alleen af gaat en geen leuk klusje is. Wekelijks een laagje olie is dan ook een makkelijkere manier van onderhoud voor deze plancha.

Review Quoco Pattio Corten

Pluspunten

Wat ik een enorm pluspunt vind aan de Quoco is dat het een hele andere manier van buiten koken betreft dan de andere BBQ’s die ik al heb staan. Het werken met de Quoco is dan ook een continue ontdekkingsreis waarbij ik weer hele nieuwe dingen leer op het gebied van buitenkoken. Met name op het vlak van vuurbeheersing en het creëren van verschillende temperatuurzones.

De Quoco is daarnaast een eyecatcher en zorgt met zijn houtvuur voor sfeer. Met name in de wintermaanden is de Quoco niet alleen een functionele plancha, maar is het echt een punt in de tuin waar iedereen naar toe getrokken wordt om wat warmte mee te pikken. En ben je uitgekookt? Dan doet de Quoco gewoon dienst als vuurkorf.

De Quoco is ook zeer geschikt om voor een grote groep op te koken. Door de brede bakring heb je een hoop ruimte om te bakken en met de aanvulling van een verhoogd rooster kun je de ruimte zelfs nog vergroten. Omdat je daarnaast om de Quoco heen kunt bewegen is de Quoco ook zeer geschikt om met zijn tweeën of drieën tegelijk eten te bereiden. Zo kun je efficiënt een grote groep gasten voorzien van heerlijk eten.

Review Quoco Pattio Corten

Nadelen

De Quoco is een plancha waar je omheen wil lopen. Om het apparaat optimaal te gebruiken heb je rondom dus ruimte nodig en je kunt de Quoco daardoor niet ergens in een hoek in de tuin zetten. Dat maakt dat de Quoco wel wat ruimte in beslag neemt in de tuin. Andersom is de Quoco natuurlijk ook gelijk een eyecatcher. Aan jou dus om te bepalen of het een nadeel is dat de Quoco midden in de tuin moet komen te staan.

Zoals gezegd is de Quoco een plancha die je regelmatig moet gebruiken en die onderhoud nodig heeft. De bakring is van staal en door deze regelmatig te gebruiken blijft deze vet. Gebruik je de Quoco een tijdje minder? Dan moet je de ring wel vet blijven houden, want anders zal deze gaan roesten. Zeker in ons Nederlandse, regenachtige klimaat. Die roest kun je overigens wel weer wegschuren, maar daarmee haal je jezelf wel meer werk op de hals.

Bij het werken met een Quoco komt olie kijken en dan heb je kans op spetters of vet dat aan de verkeerde kant van de bakplaat afloopt. Voor mij geen probleem, maar als je erg gesteld bent op je mooie tegels in de tuin, dan is dat wel iets waar je rekening mee moet houden. Iedere keer de vloer om de Quoco heen afdekken, bijvoorbeeld met grote platen karton, is niet ideaal, maar kan natuurlijk wel.

Het werken met de Quoco is compleet anders dan met iedere andere BBQ. Allereerst werk je met hout en bouw je dus eigenlijk een groot vuur. Door het vuur te beheersen en te verdelen over de vuurschaal creëer je verschillende zones op de bakring, waarbij je dus hete en minder hete gebieden maakt. Dit is wel iets dat je moet leren en daar gaat wat tijd overheen.

Review Quoco Pattio Corten

Conclusie

Als je de review hierboven ziet denk ik dat je al wel doorhebt dat ik positief ben over de Quoco. Ik heb natuurlijk al een aantal BBQ’s in de tuin staan, maar met deze plancha heb ik weer echt iets anders. Ook het ontdekken van deze manier van buiten koken vind ik erg leuk. Waar de ketel BBQ’s en kamado’s al niet echt geheimen meer hebben voor me, was het leuk om met hout aan de slag te gaan en te leren hoe je je vuur (en dus de temperatuur) beheerst. Daarnaast biedt de Quoco weer mogelijkheden tot bereidingen die ik minder makkelijk op mijn andere BBQ’s kan doen en is er dus weer volop inspiratie bijgekomen voor nieuwe plancha recepten!

Wat betreft de nadelen die ik heb benoemd kan ik kort zijn: daar zitten geen échte showstoppers bij voor mij. Ik heb de ruimte in de tuin en het onderhoud vergt niet enorm veel tijd. Soms vergeet ik het onderhoud een paar weken en moet ik met het schuurpapier aan de gang, maar als ik daarna de Quoco weer aan steek en lekker aan het koken ben geslagen ben ik dat gelijk weer vergeten.

Kortgezegd kan ik de Quoco kan ook zeker aanraden en mocht je al overwegen voor een dergelijke plancha te gaan, dan denk ik dat je zeker plezier zult beleven aan de Quoco.

Review Quoco Pattio Corten

Deze review is mede mogelijk gemaakt, maar niet geschreven door Quoco. Alles wat je leest in deze review is mijn persoonlijke mening. Ik wil Quoco bedanken voor de mogelijkheid deze plancha uitgebreid te testen, voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *