nomad grills uitgelicht

Review: Nomad Grills

Een paar maanden terug werd ik door de heren van EP:Beerepoot benaderd of ik niet eens aan de slag wilde om de NOMAD Grills uit te proberen en er een review over te schrijven. Op dat moment moest ik deze BBQ wel eerst nog even Googelen, want ik had de naam NOMAD Grills nog niet gehoord. Niet gek, want NOMAD Grills is relatief nieuw en EP:Beerepoot is de winkel die deze BBQ naar Nederland heeft gehaald. Toen ik de BBQ eenmaal zag herkende ik hem wel uit wat video’s die ik op Instagram voorbij had zien komen. Door het uiterlijk van de BBQ was ik daarnaast gelijk benieuwd naar deze BBQ. De afgelopen maanden ben ik dan ook in de weer geweest met deze BBQ, waarbij ik hem ook een paar keer mee op pad heb genomen, met nu deze uitgebreid review als resultaat. Mocht je naar aanleiding van onderstaand verhaal nog vragen hebben over deze BBQ, laat het dan vooral weten in een reactie onder deze review!

Review Nomad Grills

Over EP:BEEREPOOT

Bij de naam EP:Beerepoot denk je misschien in eerste instantie vooral aan consumenten-elektronica en dat is ook niet zo gek, want daar staan de EP winkels toch wel om bekend. EP:Beerepoot in Hoorn heeft zich echter ook gespecialiseerd op BBQ vlak en heeft op de eerste etage een volledige BBQ afdeling ingericht. Hier kun je terecht voor alles dat te maken heeft met BBQ. Van BBQ’s, pizzaovens en meer dan 300 accessoires, tot houtskool en rookhout. Daarnaast organiseren ze regelmatig BBQ workshops.

De BBQ afdeling is daarbij net volledig verbouwd en vernieuwd, dus zeker een aanrader om eens te bezoeken! Hieronder ook een mooie sfeerimpressie van de BBQ afdeling van EP:Beerepoot.

Over NOMAD Grills

Het in Texas gevestigde NOMAD is, je raadt het al, het bedrijf achter de NOMAD Grills. NOMAD is ontstaan door de simpele behoefte aan een draagbare grill die niet zou roesten of uit elkaar zou vallen tijdens een avontuur. Met dat als uitgangspunt gingen ze bij NOMAD op zoek naar hun definitie van de perfecte portable BBQ. 3 jaar ontwikkeling hebben uiteindelijk geleid tot een BBQ die kracht en stevigheid combineert met eindeloze toepassingen en perfecte draagbaarheid; De NOMAD Grills.

De NOMAD Grills is een premium portable BBQ, gemaakt van gegoten aluminium. De BBQ in koffervorm kent, op het rooster na, geen losse onderdelen en is gebouwd om tegen een stootje te kunnen. De BBQ heeft een modern design en is geschikt voor alle bereidingen die je maar kunt bedenken. Door het ontwerp en de gebruikte materialen is de NOMAD Grills perfect om mee op pad te nemen. Kamperen, vissen, naar het strand, varen, gewoon in de achtertuin of in het park; Het kan allemaal met deze BBQ.

Nomad Grills Review

Ervaringen met de NOMAD Grills:

Zoals gezegd was ik bij het zien van deze BBQ gelijk benieuwd naar wat deze portable BBQ allemaal in zijn mars had. Met inmiddels een flink aantal BBQ sessies achter de rug heb ik denk wel een aardig beeld.

Om te beginnen is het uitpakken van de BBQ ideaal, want deze zit kant-en-klaar in de doos. Je tilt de NOMAD Grills uit de verpakking en kunt aan de slag.

Omdat de NOMAD Grills zich vooral uit als portable BBQ, die echt bedoeld is om mee op pad te nemen was ik erg benieuwd naar het dragen en vervoeren van deze BBQ. De NOMAD Grills is namelijk vrij groot en is niet per se een lichtgewicht BBQ. Toch is de BBQ prima mee te tillen en dat komt denk met name door het koffermodel en het handvat dat gewoon lekker in de hand ligt. Je kunt de BBQ hierdoor met één hand prima tillen, waardoor je bij een wat langere afstand lopen nog even van hand kunt wisselen ook. Als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld de compactere kamado’s, dan is deze BBQ om mee te nemen heel veel handiger.

Een tweede punt waar ik erg benieuwd naar was is de veelzijdigheid van de BBQ. De gemiddelde portable BBQ is toch wat meer gericht op het eenvoudigere grillen, maar de doelgroep voor deze BBQ is toch meer die van de fanatieke BBQ’er die ook bijvoorbeeld op vakantie en op het strand een mooie low & slow sessie wil doen. Een pluspunt van de NOMAD Grills op dit vlak is in ieder geval de hoeveelheid roosterruimte die je hebt. Daardoor houd je ook bij een indirecte sessie genoeg ruimte over om een mooi stuk vlees op de BBQ te leggen. Een mooi stuk procureur van ruim 1,5 kilo kon ik meer dan prima kwijt op de BBQ.

Nomad Grills Review

Ook voor de eenvoudigere BBQ sessies waarbij je lekker wilt grillen is genoeg roosterruimte, waarbij je met een extra grillrooster zelfs beide kanten van de BBQ kunt gebruiken. Door de BBQ volledig open te klappen kun je het deel dat bij een low & slow sessie gebruikt als deksel namelijk ook vullen met houtskool of briketten en hier op grillen.

Minder handig op het vlak van indirecte bereidingen en low & slow BBQ is dat de BBQ bij het sluiten volledig afsluit en de randen van staal in elkaar vallen. Dit maakt het gebruik van een kernthermometer met een probe aan een draad niet mogelijk. Een draadloze thermometer zoals de MEATER werkt dan wel weer prima.

Dat de BBQ volledig afsluit is dan wel weer een voordeel voor het vervoeren, want resten as en houtskool of briketten blijven keurig binnen de BBQ. De achterbak van je auto blijft dus ook netjes. Daarbij koelt het materiaal van de BBQ redelijk snel af, dus je hoeft niet met een hete BBQ de auto in.

Nomad Grills Review

Voordelen

Enorm stevig

De NOMAD Grills is geproduceerd van hoogwaardige materialen die wel tegen een stootje kunnen. Voor de gemiddelde BBQ’er is deze materiaalkeuze wellicht wat veel van het goede, maar met het oog op het vele meenemen (en helemaal het hele outdoor leven in de Verenigde Staten) snap ik die keuze wel. Je weet namelijk zeker dat je lang plezier van deze BBQ gaat hebben, ook als je de NOMAD Grills regelmatig mee op pad neemt.

Genoeg ruimte voor indirecte bereidingen

Zoals gezegd is deze BBQ voor een portbale BBQ vrij groot, wat resulteert in een hoop ruimte voor indirecte breidingen. Met een roosteroppervlak van ongeveer 50 x 30 heb je bij een half indirecte setting nog genoeg ruimte om een mooi stuk vlees te garen. Hele strengen spareribs moet je wel even halveren, maar een mooi groot stuk buikspek of procureur is geen probleem!

Gesloten ook volledig gesloten

Voor het vervoeren van de NOMAD Grills is dit wel een voordeel, omdat je eventuele resten as of kolen niet op locatie hoeft achter te laten. Gewoon de luchtschuiven en de sluitingen dicht en na afkoelen schuif je de BBQ zo in je achterbak zonder dat je achteraf de auto moet stofzuigen.

Nomad Grills Review

Materiaal koelt snel af

Wanneer je een BBQ koopt om mee op pad te nemen is het ook wel lekker als het niet oneindig duurt voordat deze is afgekoeld en in de auto kan worden geladen. Het materiaal van de NOMAD Grills koelt vrij snel af. Simpelweg na het BBQ’en alle luchtschuiven en de sluitingen dicht doen en je hoeft niet tot midden in de nacht te wachten tot de BBQ ver genoeg is afgekoeld.

Uit te breiden met extra rooster voor extra grill ruimte

Ga je de NOMAD Grills gebruiken om lekker te grillen, dan heb je met een roosteroppervlak van ongeveer 50 x 30 cm al flink wat ruimte, Met een extra rooster kun je die echter ook nog eens verdubbelen. De BBQ kan namelijk volledig worden opengeklapt, waarna beide kanten kunnen worden gevuld met houtskool of briketten. Perfect dus om voor een grote groep hamburgers te grillen in het park!

Prima te dragen

Een belangrijke eigenschap voor een portable BBQ en hierop scoort de NOMAD Grills zeker punten. De BBQ is niet superlicht qua gewicht te noemen, maar omdat het handvat fijn in de hand ligt en je de BBQ met één hand kunt dragen (en dus ook van hand kunt wisselen) is het toch makkelijk om de BBQ een stuk lopend mee te nemen. Bijvoorbeeld naar het park, of van de auto naar het strand.

Te gebruiken als tafel BBQ

Door de constructie, waarbij het binnenwerk dat heet wordt niet direct in contact komt met de ondergrond, is de NOMAD Grills ook goed te gebruiken als tafel BBQ. Opengeklapt of in gebruik met deksel, het kan allebei zonder de tafel te beschadigen.

Nomad Grills Review

Nadelen

Niet te gebruiken in combinatie met thermometer met probe aan draad

Een belangrijk punt om te weten en direct het grootste manco wat mij betreft. Eerder noemde ik het volledig afsluiten van de BBQ voor vervoeren een pluspunt. Voor thermometers met een probe aan een draad is het echter een nadeel. Het BBQ binnenwerk sluit volledig af en valt in elkaar, waardoor er geen draad van je kernthermometer tussendoor past. Een draadloze thermometer werkt wel (ik testte het met de MEATER Block), maar die heeft natuurlijk niet iedereen in zijn bezit.

Luchtschuiven niet traploos te regelen

De NOMAD Grills beschikt over 2 luchtschuiven waarmee je de temperatuur van de BBQ kunt regelen. Die hebben in feite echter maar 3 standen (het is met een beetje geduld mogelijk om tussen de standen in te staan), wat dus niet de mogelijkheid geeft om super exact te regelen. Met houtskool vond ik het bij lage temperaturen daardoor soms lastig om de temperatuur te regelen. Bij low & slow sessies is dit echter eenvoudig op te lossen door een snake van briketten te gebruiken, waarbij de standen van de luchtschuiven iets minder relevant zijn. Met 21 briketten heb ik de BBQ zo bijna 8 uur rond de 100 graden gehad.

Nomad Grills Review
Nomad Grills Review
Nomad Grills Review

Schoonmaken lastig

De NOMAD Grills is door zijn koffervormige ontwerp wat lastig schoon te maken. Grote resten houtskool of briketten pak je er natuurlijk zo uit, maar de kleinere stukjes en asresten kun je niet makkelijk uit de BBQ scheppen. Dat betekent dat er niets anders op zit dan de BBQ boven de container te legen, maar met een scharnierende deksel gaat dat niet vanzelf.

Nomad Grills Review

Conclusie:

Zo, tijd om conclusies te trekken! Met mijn ervaringen en opsomming van voordelen en nadelen denk ik dat je wel ziet dat ik redelijk enthousiast ben over de NOMAD Grills. De BBQ heeft in mijn ogen wel een paar minpunten, maar geen punten die de BBQ, voor mij, niet te gebruiken maken. Ik ben gelukkig in het bezit van een draadloze thermometer en low & slow sessies met de snake methode zijn voor mij een prima manier om te temperatuur constant te houden.

Kijkend naar de voordelen wegen voor mij vooral de draagbaarheid van de BBQ en het ruime roosteroppervlak zwaar. Dit is namelijk een combinatie die ik bij veel portable BBQ’s mis. Het is vaak óf genoeg ruimte voor indirecte bereidingen óf lichtgewicht en makkelijk te dragen. Dat maakt voor mij dat de NOMAD Grills er binnen de groep van portable BBQ’s wel uit springt.

Tel daarbij op dat de BBQ ook eenvoudig op een tafel geplaatst kan worden, je met een extra rooster kunt werken voor nog meer gril oppervlak én dat de BBQ zo gebouwd is dat ie heel wat jaren mee zal gaan en ik kan je deze BBQ toch wel aanraden.

En ja, ik weet dat deze BBQ qua prijs in het hogere segment zit en dat er veel goedkopere portable BBQ’s op de markt zijn, maar die dienen toch wel een iets andere doelgroep en zijn wat mij betreft niet echt te vergelijken met deze BBQ. Als ik puur kijk naar de mogelijkheden van deze BBQ, waar ze hem voor bedoeld hebben, de materialen die gebruikt zijn en mijn verwachting van hoe lang je plezier van deze BBQ gaat hebben denk ik daarom niet dat de prijs heel gek is.

Nomad Grills Review

p.s.: Deze review is gesponsord door EP:Beerepoot. Deze review is echter niet geschreven door hen. Alles wat je leest in deze review is mijn persoonlijke mening. Ik wil EP:Beerepoot bedanken voor het tijdelijk leveren van de Nomad Grills, zodat ik deze BBQ uitgebreid kon proberen en testen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *