inkbird ibbq 4bw review uitgelicht4

Review: Inkbird IBBQ-4BW

Een tijdje terug kreeg ik de vraag of ik de Inkbird IBBQ-4BW wilde uitproberen, om er een review over te schrijven op mijn site. Geen probleem! Ik ben altijd benieuwd naar nieuwe BBQ producten op de markt en een goede kernthermometer behoort wat mij betreft tot de basisuitrusting van de gemiddelde BBQ’er. Er staan inmiddels al een paar BBQ thermometer reviews online en daar komt er met deze review van de Inkbird dus nog eentje bij. En dan mag ik ook gelijk een tijdelijke korting van 30 procent met je delen! Meer daarover onderaan het blog! Heb je naar aanleiding van deze review nog vragen over de Inkbird IBBQ-4BW kernthermometer? Laat het me weten middels een reactie onderaan deze pagina!

Inkbird IBBQ-4BW Review

Over Inkbird

Inkbird is een Chinees bedrijf dat is gestart in 2010 en zich richt op slimme domotica producten. Denk hierbij aan slimme controllers en sensoren voor in huis, maar ook keuken en BBQ gerelateerde producten, zoals (BBQ) thermometers, sous vide sticks en vacuüm sealers. Hierbij is het voor ieder product dat Inkbird op de markt brengt belangrijk dat het de levens van de gebruikers makkelijker maakt.

Hoewel Inbird dus als sinds 2010 bezig is, is het nog niet zo lang een bekende naam in de BBQ wereld. Ik kwam de naam in 2019 denk pas voor het eerst tegen. Maar ondanks het feit dat dit nog relatief kort geleden is, zijn ze bij Inkbird in hoog tempo bezig om een plekje te veroveren in het Nederlandse BBQ landschap. Dit doen ze door producten geregeld door te ontwikkelen, goed te luisteren naar de wensen van hun gebruikers en door hun producten via diverse kanalen in de markt te zetten. Grote kans dat je de thermometers en sous vide producten en bijbehorende (kortings)acties regelmatig op social media voorbij ziet komen.

Inkbird IBBQ-4BW Review

De Inkbird IBBQ-4BW thermometer

Dan over de thermometer. De IBBQ-4BW van Inkbird is een BBQ thermometer die zowel de mogelijkheid om te verbinden via wifi biedt, als het verbinden via bluetooth mogelijk maakt. Je kunt de thermometer daarmee zien als de opvolger van de IBBQ-4T, die alleen over een wifi-verbinding beschikt.

Wat zit er in de doos?

De Inkbird IBBQ-4BW komt in een keurige verpakking. Hierin vind je het basisstation, 4 probes met een eigen kleur rubber, 2 roosterclips om de probes te kunnen gebruiken voor het monitoren van de temperatuur van de BBQ, een USB-C laadkabel (geen adapter) en een handleiding.

Het basisstation verbind je via bluetooth of wifi met je smartphone of tablet. Daarnaast sluit je hier de probes op aan. Zoals gezegd worden er 4 probes meegeleverd. Dat is tevens het maximaal aan te sluiten probes. De probes hebben een temperatuurbereik van -30 tot 300 graden Celsius en zijn daardoor ook te gebruiken om de temperatuur van de BBQ te monitoren.

Met de roosterclips kun je eenvoudig 1 of 2 probes gebruiken om de temperatuur van je BBQ te monitoren. Je klikt de clip eenvoudig tussen 2 spijlen van je BBQ rooster en schuift de probe dan in de clip.

Zoals vermeld ontvang je wel een USB-C laadkabel, maar geen adapter bij deze thermometer. Volgens mij niet zo’n ramp, want ik denk dat iedereen inmiddels wel omkomt in adapters die je kunt gebruiken voor dit klusje. De laadkabel is overigens niet erg lang, dus ik heb er een wat langer exemplaar voor uit de kast gehaald, zodat ik de thermometer ook kon gebruiken terwijl hij aan het opladen was.

Inkbird IBBQ-4BW Review

De App

Zoals bij alle thermometers het geval is heb je voor het verbinden van de IBBQ-4BW met je device een app nodig. Wat ik op social media al eens meehad gekregen is dat Inkbird verschillende dedicated apps heeft voor verschillende modellen thermometers. Op zich geen probleem natuurlijk, tenzij je net zo goed bent in het lezen van handleidingen als ik. En laat het voor het verbinden nou net wel belangrijk zijn dat je de goede app gebruikt. Laten we het er op houden dat 3 keer scheepsrecht was en dat ik behoorlijk heb lopen vloeken. Eigen fout.

Heb je eenmaal de goede app, dan is het verbinden geen enorme klus. Bij mij had de thermometer de eerste keer even moeite om via Bluetooth te verbinden, maar sindsdien gaat dat soepel. Ook de verbinding via wifi is eenvoudig te maken, al moet je er even op letten dat de thermometer alleen geschikt is voor 2,4ghz wifi netwerken.

Review Inkbird IBBQ-4BW

Startscherm en probes instellen

Het startscherm van de app laat duidelijk de temperaturen van de aangesloten probes zien, waarbij je kunt kiezen uit een compacte grid view en een list view. In de grid view zie je enkel het probe nummer en de temperatuur. In de list view zie je daarnaast meer informatie, zoals de beoogde temperatuur en de timer.

Op het startscherm is daarnaast de batterijstatus van de thermometer te zien. Zo weet je meteen of de thermometer toe is aan een oplaad beurt.

De doeltemperaturen van de verschillende probes zijn eenvoudig in te stellen door er op te klikken. Hierbij heb je een standaard keuzemenu met het type ingrediënt en de garing, maar je kunt uiteraard ook een custom instelling aanmaken.

Gebruik je een probe om de temperatuur van de BBQ te monitoren? Dan kun je een range kiezen waarbinnen je de temperatuur wilt houden, bijvoorbeeld tussen de 100 en de 110 graden. Komt de temperatuur daarboven of juist daaronder? Dan gaat het alarm van de thermometer af.

Daarnaast is het mogelijk om een timer in te stellen, zodat er na een bepaalde tijd een alarm af gaat. Eventueel zelfs met een notitie. Deze timer functie kun je bijvoorbeeld gebruiken als je spareribs gaat bereiden en ze ieder half uur wilt insprayen of om een seintje te krijgen als je vlees in moet pakken. Je hoeft dan niet zelf op de tijd te letten of een andere app te gebruiken als timer, maar kunt gewoon binnen de Inkbird app alles regelen en wachten op een melding.

Review Inkbird IBBQ-4BW

Positief

Degelijk gebouwde thermometer

De Inkbird IBBQ-4BW voelt degelijk gebouwd aan. De behuizing is van kunststof, maar voelt niet als speelgoed aan. Ook de probes en de plugjes voelen degelijk aan. De laadkabel die meegeleverd wordt is wat kort, maar doet het prima.

Alle probes zijn nauwkeurig

De eerste test bij iedere thermometer is natuurlijk het checken van de temperatuur als je de probes in kokend water hangt. Dat zit bij de Inbird wel goed. Alle probes gaan keurig naar de 100 graden en geven de temperatuur dus correct weer.

Temperatuur met 1 decimaal achter de komma

Hoewel het voor de grotere roasts en de low & slow BBQ gerechten minder relevant is, vind ik het op de een of andere manier toch prettig dat de temperatuur met een decimaal achter de komma wordt weergegeven. Met name bij mooie stukken rundvlees die je tot in perfectie wilt garen, een tomahawk of picanha bijvoorbeeld, is de kerntemperatuur enorm belangrijk en dan helpt zo’n cijfer achter de komma toch mee.

Verbinding via BlueTooth of Wifi

Die keuze is prettig, want achter in de tuin een BBQ hebben staan en op zolder klussen is met BlueTooth een net wel/net niet zaak. Met WiFi heb je dat probleem niet. Al moet je natuurlijk wel Wifi bereik hebben waar je BBQ staat. Dat hoeft overigens niet enorm veel te zijn. De thermometer heeft aan een beetje bereik al voldoende.

Review Inkbird IBBQ-4BW

Verbinding stabiel

Ga je voor een verbinding via bluetooth? Dan moet je de verbinding met de thermometer wel maken terwijl je dicht bij de thermometer bent. Ben je wat verder van de thermometer verwijdert? Dan heeft de app toch wat moeite om de verbinding te maken. Maar als je gewoon je thermometer en smartphone of tablet dichtbij elkaar hebt voor het verbinden, dan is de verbinding daarna binnen het bluetooth bereik van de thermometer zeer stabiel.

Via WiFi gaat de eerste verbinding met de thermometer ook vanaf meer afstand gemakkelijker, zolang device en thermometer maar goed binnen hetzelfde wifi-netwerk vallen.

Batterij gaat lang mee

Volledig opgeladen is 24 uur geen probleem en opladen gaat eenvoudig met meegeleverde USB-C kabel. Daarnaast kun je het apparaat gebruiken terwijl hij opgeladen wordt, al zou ik zelf dan een wat langere kabel gebruiken. Maar als je er lastminute achter komt dat de thermometer bijna leeg is, heb je dus geen probleem.

Goed leesbaar display

De thermometer heeft een groot display waarop de temperaturen van alle probes duidelijk zijn af te lezen in één oogopslag. Daarbij heb je ook nog de functie om het te verlichten. Ik vind dit wel fijn, want het betekent dat je niet altijd je telefoon nodig hebt om de temperaturen in de gaten te houden. Daarnaast vind ik het fijn dat alle temperaturen in één keer te zien zijn, in tegenstelling tot sommige thermometers met een kleiner display, waar de temperaturen om en om worden weergegeven.

Review Inkbird IBBQ-4BW

Negatief

Wifi verbinding alleen via 2.4ghz netwerk

Voor mij wel een minpuntje, want ik maak thuis juist enkel gebruik van het 5ghz netwerk in huis, omdat we met verschillende apparaten problemen hebben met het 2.4ghz netwerk. Dat betekent dus dat ik van wifi-netwerk moet switchen wanneer ik de thermometer via wifi met mijn telefoon wil verbinden. Niet onoverkomelijk, maar ook niet ideaal.

Geen ‘resterende tijd’ indicatie

Wat je de laatste tijd bij veel thermometers voorbij ziet komen is een indicatie van hoe lang het nog duurt om de beoogde kerntemperatuur te bereiken. Deze wordt dan op basis van de temperatuurstijging en de verlopen tijd berekend en wordt steeds nauwkeuriger naarmate de tijd verstrijkt. De Inkbird heeft deze functie niet in de app zitten en dat vind ik ergens toch wel jammer. Ja, bij grote roasts als pulled pork, short ribs, etc. is het ook niet echt goed mogelijk om dit goed te berekenen, maar voor hele kippen en mooie steaks vind ik het toch wel handig.

De geweven probe draden ‘knikken’ snel

Dit is hetzelfde probleem bij bijvoorbeeld de probes van de iGrill. Het materiaal knikt snel en dat zorgt voor blijvende vouwen in je draad. Ik vind dat zelf erg irritant, omdat ze daardoor snel in de knoop raken.

Niet te gebruiken in combinatie met rotisserie

Misschien ben ik verwend met de MEATER, maar ik maak regelmatig gebruik van mijn rotisserie en dan is een thermometer met probes met een draad, zoals deze Inkbird, geen optie. Heb je geen rotisserie? Dan is dit minpunt er één die voor jou niet van toepassing is.

Gekleurde rubbers van de probes verkleuren vrij snel

Met slecht een paar sessies achter de rug merkte ik dat de gekleurde rubbers al aardig verkleuren. Op zich geen ramp natuurlijk, want je herkent ze nog prima. Maar als de verkleuring nu al optreedt ben ik benieuwd naar de lange termijn.

In de app kun je alleen 1 of alle probes in één grafiek zien

Als je in de app de grafiek van één van de probes aanklikt, kun je vervolgens ook aanklikken dat je de temperatuur van alle probes in één grafiek wilt zien. Het is echter niet mogelijk om bijvoorbeeld alleen probe 1 en 2 aan te klikken. Als ik denk aan een toepassing waarbij ik met 2 BBQ’s in de weer ben, waarbij ik in beide BBQ’s een probe voor de BBQ temperatuur met een roosterclip gebruik en daarnaast een probe voor de kerntemperatuur, dan zou ik graag de 2 probes die zich met dezelfde BBQ bezig houden in 1 overzicht willen kunnen zien.

Niet automatisch switchen tussen Bluetooth en Wifi

Nu zie ik dit zelf niet zozeer als een probleem, maar ik verwacht wel dat veel mensen er benieuwd naar zijn en dit wel als een minpunt kunnen beschouwen. Wanneer je de thermometer via Bluetooth hebt verbonden met je telefoon of tablet en je bent buiten het bereik, dan is het niet zo dat de wifi het overpakt. Update: vanuit Inkbird begreep ik dat dit wel zou moeten werken en dat het wellicht te maken heeft met het feit dat de thermometer alleen met 2.4ghz wifi-netwerken kan communiceren. Zoals ik aangaf is ons hele netwerk juist ingesteld op het 5ghz kanaal, dus wellicht ging het daar niet helemaal lekker. Iets om nog eens uit te proberen op een later moment.

Review Inkbird IBBQ-4BW

Conclusie

Al met al is de Inkbird IBBQ-4BW een meer dan prima BBQ thermometer, die hier zeker nog wel gebruikt gaat worden. Je moet de thermometer in mijn ogen zien als wifi thermometer, met bluetooth functie voor als je niet thuis bent. Al kan ik me zo voorstellen dat ik hem ook thuis regelmatig met bluetooth verbinding zal gebruiken, omdat ik geen zin heb om van het 5ghz netwerk naar het 2.4 ghz netwerk te switchen. Maar thuis zul je de thermometer namelijk over het algemeen gebruiken via wifi, waarmee je het grootste bereik hebt. Ben je dat niet van plan? Dan kun je wellicht beter een versie kopen met alleen een bluetooth verbinding.

Deze thermometer van Inkbird voelt degelijk aan en wordt compleet geleverd. Je ziet nog wel eens dat thermometers met een mogelijkheid voor 4 probes slecht met 2 probes worden geleverd en dat voelt toch een beetje gek. Dat is hier dus niet het geval. Ook de roosterclips zijn erg handig. Daarbij vind ik grote, duidelijk leesbare display erg fijn, want dit betekent dat je de thermometer in feite ook zonder de app kunt gebruiken.

Tel daarbij de stabiele verbinding via zowel bluetooth als wifi, de ingebouwde, oplaadbare accu die lang mee gaat en de schappelijke richtprijs van 119,99 bij om en je kunt stellen dat ik wel tevreden ben over de Inkbird IBBQ-4BW!

Uiteraard is het niet allemaal hosanna, want ik heb ook wel wat minpuntjes genoemd. Hiervan vind ik het met name jammer dat de thermometer niet geschikt is voor 5ghz wifi-netwerken. De andere minpunten zijn wat kleiner.

Als eindconclusie kan ik kort zijn: Deze thermometer is een aanrader. Uiteraard moet de thermometer zich over de langere tijd blijven bewijzen, maar ik voorzie daarin weinig grote problemen.

Review Inkbird IBBQ-4BW

p.s.: Deze review is gesponsord door Inkbird. Deze review is echter niet geschreven door Inkbird. Alles wat je leest in deze review is mijn persoonlijke mening. Ik wil Inkbird bedanken voor het leveren van de IBBQ-4BW, waardoor ik deze uitgebreid heb kunnen testen voor deze review.

18 reacties

 1. Mooi blog,

  Een hoop te weten gekomen.
  Als je moest kiezen tussen de mester met Bluetooth en deze welke zou je dan kiezen?

  Eventueel een verlenging van de korting mogelijk?

 2. Leuke review! Ik heb deze thermometer in een opwelling aangeschaft na de zoveelste wifi verbindingsfout en vastloper van mijn GrillEye…

  Echt geen moment spijt van gehad!

  De verbinding is erg goed, zelfs achter in de tuin. De verbinding gaat overigens inderdaad (naadloos) over van Bluetooth als je dichtbij staat, naar wifi zodra je buiten bereik bent.
  Het scherm is inderdaad erg fijn en duidelijk, ook in de volle zon.

  De hardwarematige minpunten herken ik wel enigszins, maar diezelfde problemen zie ik bij de andere thermometers ook voorbij komen dus dat is overal wel een dingetje.
  Inkbird update de app wel regelmatig, dus wellicht lossen ze daar nog wat dingen in op πŸ˜„

  • Goed om te horen dat ie bevalt! Ik hoop dat Inkbird de app nog goed doorontwikkelt, maar ze luisteren meestal goed naar hun gebruikers, dus dat moet vast goed komen.

   Dat andere thermometers dezelfde problemen hebben neemt niet weg dat ik het wel als een minpunt zie natuurlijk πŸ˜‰

 3. Ik vroeg mij nog af, kan je de app ook gebruiken als de inkbird binnen het wifi bereik staat en jij zelf met je app via 4G verbinding hebt? Bijvoorbeeld om de temperatuur in de gaten te blijven als je even weg moet.

 4. De meeste routers kunnen 2.4 en 5GHz SSID tegelijkertijd bedienen. Ik heb geen idee waarom je heen en weer moet switchen. Zelf heb ik de temperatuur regelaar van Inkbird en heb de 2.4 GHz netwerk aangezet in mijn Ziggo modem om deze te kunnen instellen. Dit doe je maar één keer. Daarna werkt het volledig automatisch. Als ik buiten mijn wifi kom, wordt de verbinding verder via mobile data voortgezet.

  • Dat de router het kan, betekent nog niet dat je smartphone ook beiden gebruikt. Veel apparaten die met beide kunnen verbinden pakken degene met het beste bereik op dat moment. Dat is bij mij vrijwel altijd de 5ghz. En laat de Inkbird nou net gebruik maken van de 2.4ghz. Dat gaat dus niet goed en zorgt er voor dat ik handmatig de 2.4ghz moet verbinden.

 5. Hoi Roy,
  Zolang je 2.4Ghz & 5Ghz hetzelfde subnet gebruiken (IP Adres 192.168.1.x of iets) dan zouden ze elkaar moeten vinden als je geen spannende firewall configuraties hebt (op netwerk componenten)

  • Als zowe 2.4 als 5ghz aanstaan (met dezelfde naam en wachtwoord) pakt mijn telefoon de 5ghz en krijg ik geen verbinding met de thermometer. Omdat we dat al met meerdere apparaten hadden gebruik ik de 2.4 ghz eigenlijk niet meer (behalve nu dus voor deze thermometer πŸ˜‰ )

 6. Als je een wifi-netwerk hebt met 2.4 GHz en 5 GHz werkt het perfect, maar… tijdens het éénmalig configureren van de thermometer, moet je even de 5 GHz uitzetten. Als alles geconfigureerd is, mag de 5 GHz weer gecombineerd met de 2.4 GHz en dan blijft het werken.

  Wat ik heb gedaan:
  1. De 5 GHz uitgezet op mijn 5/2.4 GHz gecombineerde wifi netwerk.
  2. Telefoon opnieuw verbinden met wifi zodat deze op 2.4 GHz verbind
  3. Inkbird app downloaden via QR in handleiding
  4. IBBQ-4BW verbonden met telefoon via bluetooth
  5. Account aangemaakt voor cloud bij Inkbird
  6. Wifi geconfigureerd op thermometer via handleiding ‘assisted configuration wifi mode’
  5. Bluetooth uitgezet op telefoon om te checken of het via wifi werkt.. verbinding werkt!
  6. De 5 GHz weer aangezet op router, telefoon opnieuw verbonden.
  7. Gecontroleerd of telefoon op 5 GHz is verbonden… check!
  8. Gecontroleerd of thermometer op 2.4 GHz is verbonden… check! (kan ook niet anders)
  9. Verbinding werkt nog steeds πŸ™‚
  10. Wandeling gemaakt naar einde van de straat al bellend met mijn vrouw die de thermometer in de gaten hield.. werkt nog steeds.. dus via 4G en cloud.. :-))

  Al goed, eind goed.. met een 2.4/5 GHz wifi netwerk..

 7. Aanvulling: een 5ghz antenne neemt veel meer spanning en zijn groter. daarom zie je dat nauwelijks terug in domotica. Huidige modems/routers “herkennen” domotica vaak en dan is het uitzetten van de 5ghz niet eens meer nodig.

 8. Fijne review, dank. Hoe lang zijn de kabels van de probes? Voor mij wel belangrijk als ik ze wil gebruiken in een steenoven, afstand is dan al snel wat groterdan in een BBQ.

 9. Beste BBQ vrienden,
  Gezien de opmerkingen over 2.4 GHz WiFi zou ik graag wat willen verduidelijken:
  Je kunt je telefoon rechtstreeks met de Inkbird verbinden via Bluetooth.
  De Inkbird kan via 2.4 GHz WiFi verbinden met de server op internet, en jouw app op je telefoon verbindt ook met die server op internet. Het maakt dan niet uit of je thuis met je telefoon op de 2.4 of 5 GHz verbonden bent. Of dat je in de bouwmarkt staat met 4G. Zolang je internet hebt (en je Inkbird ook) kun je het volgen. Veel plezier met de Inkbird!

 10. Ik ben ook erg gehecht aan mijn Meater+, met name om de temperatuur overal te kunnen volgen via de cloud. Maar ik vind het erg zonde dat er zo’n enorm gat in m’n vlees achter blijft.
  Hoe dik zijn de probes van deze Inkbird? Ik heb nog een Maverick (met een RF-signaal, ook top maar die heeft het begeven) en die sondes zijn een stuk slanker..

   • Dank voor je antwoord, heb de Inkbird er inmiddels toch bij en ben er tot nu toe erg blij mee! Met name in de zalm vind ik de Meater echt te dik..
    Dus nu heb ik een goed excuus om de Spit on Fire erbij te nemen om de Meater te blijven gebruiken! πŸ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *