CookPerfect BBQ Thermometer

Review: CookPerfect

Als je de BBQ een beetje regelmatig aansteekt en graag mooie stukken vlees of vis tot perfectie wilt bereiden, mag een kernthermometer niet ontbreken in je collectie BBQ accessoires. Maar welke moet je dan kiezen tegenwoordig? Er zijn er inmiddels tallozen op de markt en ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zelf gebruik ik nu al een tijdje de CookPerfect kernthermometer tijdens mijn BBQ sessies en dat bevalt goed. Tijd om er dan ook eens wat meer woorden aan te besteden, want wellicht is deze kernthermometer ook wel een geschikte voor jou!

cookperfect review blog
CookPerfect BBQ Thermometer

Wat is de CookPerfect?

De CookPerfect is een kernthermometer gemaakt volgens Deens design. De kernthermometer is niet per definitie ontwikkeld voor het BBQ’en, maar is steeds vaker terug te vinden in de buitenkeuken. De thermometer wordt dus ook regelmatig gebruikt in gewone keukens, maar in deze review behandel ik de CookPerfect als een BBQ thermoemeter. De ontwikkeling tot het huidige product heeft een aantal jaren geduurd. Zelf zegt CookPerfect een revolutionaire en intelligente kernthermometer te zijn. Maar hoeveel daarvan is waar, zal je je wellicht afvragen. Zeggen alle merken dat tenslotte niet over hun eigen product?

De CookPerfect komt in een strak en net doosje, waarin alles zit wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met de thermometer. Het station, een probe, 2 aaa batterijen, een schroevendraaiertje en een Quick Start Guide. Dat schroevendraaiertje heb je trouwens nodig om de batterijen in het station te kunnen plaatsen. Je zult dan ook gelijk merken dat het basisstation een magnetische achterkant heeft, waarmee je hem dus op een stalen ondergrond kunt ‘plakken’.

cookperfect review blog verpakking

Bij het openen van een nieuw product vergeet ik vaak de handleiding, maar toch is het wel handig dat deze meegeleverd wordt. De uitleg in Quick Start Guide is in het Engels, Deens, Zweeds en Duits en helpt je de eerste keer even op gang met uitleg over het installeren van de batterijen, het verbinding maken met je telefoon, het plaatsen van de probe en uiteraard wat veiligheidsinstructies.

Wat bij het uitpakken direct opvalt is de dikte van de probe. De pen die je in je vlees of vis steekt is een stuk dikker dan bij andere thermometers die ik (heb) gebruik(t) en is voorzien van een gravering. Die gravering is een streepje. De handleiding leert me dat je de probe tot minimaal dit streepje in je te meten ingrediënt dient te steken. Dat streepje is vrij subtiel, maar als je de thermometer wat vaker gebruikt, weet je vanzelf wel tot hoever je de probe in je vlees of vis dient te steken.

cookperfect review blog gebruik

Verbinding maken

Je kunt de thermometer dus verbinden met je telefoon, middels de gratis app van CookPerfect die beschikbaar is voor zowel Apple als Android producten. Dat deze thermometer met een app werkt kan ook haast niet anders, want als je het design van het basisstation bekijkt zie je geen display of knoppen. Om iets van een temperatuur af te lezen zal je de thermometer dus moeten verbinden met je telefoon of tablet.

cookperfect review blog app

Dat verbinden doe je door Bluetooth in te schakelen op je telefoon of tablet en de app te openen. Je ziet dan eerst een opstartscherm, gevolgd door een scherm met twee sensors en een melding of deze is verbonden of niet. Om verbinding te maken moet je eerst het basisstation inschakelen. Dit doe je heel eenvoudig door de probe op het basisstation aan te sluiten. Het apparaat wordt dan ingeschakeld en in een mum van tijd heb je verbinding met je telefoon en de app.

In de app heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt één van de programma’s (varken, gevogelte, rund, vis of lam) uit de app selecteren, je kunt zelf je instellingen bepalen, of je gebruikt de app alleen om de boel te monitoren. In de eerste 2 gevallen kies je eerst een gewenste kerntemperatuur. Daarna kun je beginnen met ‘bakken’, zoals de app het noemt, maar je kunt ook een alarm instellen. Dat alarm kun je instellen op basis van tijd (na 60 minuten bijvoorbeeld), of op basis van het verschil in temperatuur met de gewenste temperatuur (bijvoorbeeld 5 graden onder de gewenste kerntemperatuur). Ik gebruik over het algemeen de laatste optie, om een paar graden van te voren een melding te krijgen, zodat ik de tijd heb om op tijd bij de BBQ te zijn.

Kerntemperatuur & Omgevingstemperatuur

Wat meteen opvalt als je begonnen bent met je BBQ sessie zijn de twee temperaturen die je in beeld krijgt. Onder de eerste staat ‘kerntemperatuur’ en onder de andere ‘omgevingstemperatuur’. Die laatste is dus de temperatuur in de BBQ. De probe van de CookPerfect meet dus zowel de kerntemperatuur van je eten, als de temperatuur in de BBQ!

De omgevingstemperatuur wordt gemeten met de achterkant van de probe die je in je vlees of vis steekt. En meet dus de temperatuur direct om je vlees of vis heen. Handig, want zo kun je deze ook in de gaten houden in de app, zonder dat je daar een extra probe voor nodig hebt,

De kerntemperatuur wordt bij de CookPerfect trouwens ook op een iets andere manier gemeten dan bij andere thermometers. De probe bevat over de lengte namelijk 5 punten waar gemeten wordt, terwijl bij de meeste thermometers alleen in de punt gemeten wordt. Dat is ook gelijk de reden dat de probe een stuk dikker is dan bij andere kernthermometers. In de app wordt een gemiddelde van die 5 gemeten punten getoond, wat uiteraard een betrouwbaarder beeld geeft dan slechts één meetpunt.

cookperfect review blog probe

Verwachte Eindtijd

Iets anders dat opvalt wanneer je begint met een BBQ sessie is de ‘Verwachte eindtijd’. Na een minuut 5 zal hier een tijd worden getoond, waarop de app verwacht dat je de gewenste kerntemperatuur hebt bereikt. Dit wordt berekend aan de hand van de verlopen tijd en de temperatuurstijging en gaat er vanuit dat de omgevingstemperatuur de rest van de bereiding gelijk blijft. De eindtijd wordt overigens regelmatig ververst.

Die eindtijd is natuurlijk alleen interessant bij bereidingen waarvan de kerntemperatuur gelijkmatig oploopt. Bij bereidingen van populaire BBQ gerechten als Pulled Pork en Short Ribs zal deze tijd geen goede indicatie geven, omdat deze stukken vlees op een gegeven moment in ‘de zone’ terecht komen. Een moment waarop de kerntemperatuur gedurende een lange, maar geen vaste tijd niet stijgt. De verwachte eindtijd berekenen voor dit soort stukken vlees gaat dan ook niet lukken.

Bereik van de CookPerfect

Zoals gezegd maakt de CookPerfect snel verbinding op het moment dat je bluetooth hebt ingeschakeld en de app start. Maar hoe goed is het bereik? Want daar gaan veel thermometers de mist in. Dan heb je de BBQ achter in je tuin staan, maak je verbinding met je kernthermometer via bluetooth en als je eenmaal binnen bent, zit je precies op het randje van het bereik.

Dat heb ik bij de CookPerfect niet ervaren. De verbinding is stabiel en ik heb niet meegemaakt dat de verbinding weg valt. Mijn tuin is ongeveer 12 meter diep en de BBQ staat achterin. Binnen in de woonkamer, met dus 1 muur met ramen er tussen, gaat alles goed. Ook helemaal in de voortuin (zo’n 25 meter verder met 2 muren met ramen er tussen) is het bereik nog prima en gaan we een verdieping omhoog, dan blijft de thermometer nog steeds in verbinding met mijn telefoon.

cookperfect review blog procureur rollade

Pluspunten van de CookPerfect kernthermometer:

Omgevingstemperatuur meten met de achterkant van de probe
Laten we maar met het belangrijkste pluspunt beginnen dan, want dat je met één probe zowel de kerntemperatuur van je vlees of vis en de omgevingstemperstuur in de BBQ kunt meten vind ik echt handig! Het zorgt er voor dat je in veel gevallen met slechts één probe uit de voeten kunt en in de app op je telefoon of tablet gemakkelijk beide in de gaten kunt houden

Geen onnodige knoppen
Het basisstation van de CookPerfect bevat geen display en geen knoppen. En dat betekent dat er ook minder aan stuk kan gaan. Je schakelt de thermometer in door de probe in te pluggen en maakt eenvoudig verbinding met de app.

Eenvoudige, duidelijke app
De CookPerfect app, die je nodig hebt om de thermometer te monitoren is duidelijk en eenvoudig in gebruik. Je kunt de gewenste kerntemperatuur eenvoudig instellen en via de vooraf geprogrammeerde programma’s kun je het soort ingrediënt en de gewenste garing kiezen. Tijdens het BBQ’en zie je de kerntemperatuur, omgevingstemperatuur en de verwachte eindtijd in beeld en door op 1 van de temperaturen te drukken opent een grafiek met het verloop. Is je ingestelde kerntemperatuur bereikt? Dan kun je je BBQ sessie opslaan in de app of delen via verschillende social media.

Stabiele bluetooth verbinding
Het verbinden van de CookPerfect met je telefoon of tablet gaat eenvoudig en snel en het bereik van de thermometer is meer dan prima. Dit resulteert in een stabiele verbinding tot in ieder geval zo’n 30 meter.

Minpunten van de CookPerfect thermometer:

Standaard slechts 1 probe meegeleverd:
Als je de CookPerfect aanschaft, wordt deze standaard met slechts 1 probe aangeleverd, terwijl je in sommige gevallen meer probes wilt gebruiken. Gelukkig meet die ene probe dan ook de omgevingstemperatuur, waardoor je er meestal wel uit komt met 1 probe, maar de meeste kernthermometers worden tegenwoordig toch wel geleverd met standaard minimaal 2 probes. De CookPerfect heeft wel een aansluiting voor een tweede probe en die kan ook los bijbesteld worden.

Geen display in het basisstation
Hoewel ik bij de pluspunten aangaf dat ik het top vind dat het basisstation van de CookPerfect simpel is uitgevoerd, had een display van mij wel gemogen. Op die manier zou je de thermometer namelijk ook stand alone kunnen gebruiken, zonder verbinding te maken met een telefoon of tablet. Nu ben je verplicht om de app er bij te pakken.

cookperfect review blog karbonades

Conclusie

In de inleiding van deze review gaf ik al aan dat het gebruik van de CookPerfect me bevalt. Het zal je dan ook niet verbazen dat mijn eindoordeel over deze kernthermometer positief is.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is de CookPerfect eenvoudig in gebruik, is het bereik goed en de verbinding stabiel. Dat daarnaast de omgevingstemperatuur én kerntemperatuur met 1 probe worden gemeten en de kerntemperatuur een gemiddelde is van 5 meetpunten in je vlees of vis, maakt deze thermometer in mijn ogen een aanrader. Helaas wordt de thermometer standaard met ‘slechts’ 1 probe geleverd, maar in de meeste gevallen kun je daar prima mee uit de voeten. Wil je toch echt een tweede probe? Dan kun je die los bestellen.

Benieuwd naar de CookPerfect en waar je die zou kunnen kopen? Je bestelt hem eenvoudig hier of check de CookPerfect website om alle dealers in Nederland te vinden!

p.s.: Deze review is gesponsord door Badé, de importeur van CookPerfect in Nederland. Deze review is echter niet geschreven door Badé of CookPerfect. Alles wat je leest in deze review is mijn persoonlijke mening. Ik wil Badé bedanken voor het leveren van de CookPerfect kernthermometer, waardoor ik deze uitgebreid kon testen voor deze review.

12 reacties

 1. Leuke review, thanks.
  Deze thermometer lijkt me wel wat.
  Ik zoek alleen nog wel graag een specifieke rooster thermometer hebben.
  Ook al heeft deze probe een externe voeler.
  Begrijp ik goed dat de interne voeler geschikt is tot 100 graden? Dus niet geschikt als rooster thermometer?

 2. Duur! Weggegooid geld. Ben al 2 weken bezig om de app werkende te krijgen op verschillende apparaten. Om het te laten werken moet je je registreren, en daar gaat het direct al fout. Ik kan soms inloggen als “guest”. (soms) Lijkt het dan aanvankelijk redelijk te doen. Maar stopt vaak zomaar, waarna inloggen niet meer mogelijk is. Ook fijn als hij keurig een uur lang 212 graden aangeeft en aangekomen bij de bbq blijkt hij inmiddels naar 140 te zijn gezakt.

  Kortom. Rotzooi.

  • Hoi Hans, ik schreef deze review een paar jaar geleden en heb deze thermometer zelf niet meer in gebruik omdat deze naar een vriend is gegaan. Tijdens het testen heb ik de problemen die jij ondervindt niet gehad en ook van de vriend die hem nu gebruikt heb ik weinig problemen gehoord.

 3. Goedeavond ik had een vraag , ik heb een cook perfect meter maar ik heb er eentje besteld met 1 zoon kabeltje wat in het vlees gaat , de vraag is ken je die draden ook los verkrijgen ? Alvast bedank gr alwin

 4. Heb het apparaat 2 jaar geleden gekregen en was er heel blij mee. Na nog geen twee jaar en nog geen 20 gebruiksmomenten, werkt helaas de sensor niet meer en kloppen de temperaturen niet meer, waardoor gerechten mislukken. Volgens de leverancier een normale gang van zaken door ‘intensief’ gebruik. Geen garantie en normaal gesproken zouden ze me een nieuwe verkopen, maar kunnen ze voorlopig niet leveren. Fijn apparaat dus, maar zeer korte levensduur en moet nu toch wat anders.

  • Wat balen dat ie het niet meer doet! Ik heb hem zelf niet meer in gebruik, doordat er nieuwe reviews van andere thermometers aan kwamen, maar in de periode dat ik hem gebruikt heb (toch wel ruim meer dan 20 keer) heb ik er erg prettig mee gewerkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *