De nieuwe Bastard Urban Large

Review: Bastard Urban 2019

Als je me volgt op Facebook of Instagram had je wellicht al gezien dat ik sinds kort de nieuwe Bastard Urban Large in de tuin heb staan. Het nieuwste 2019 model ziet er natuurlijk erg gaaf uit, maar ik krijg al vaak de vraag wat er nu eigenlijk allemaal vernieuwd is aan dit model. In dit blog laat ik je alle nieuwe features zien, die standaard worden meegeleverd bij het 2019 model van The Bastard Urban Large.

Bastard Urban 2019: wat is er nieuw?
Bastard Urban 2019: wat is er nieuw?

Onderstel

Eén van de dingen die gelijk opvallen is het vernieuwde onderstel. Deze ziet er wat mij betreft een stuk moderner uit en past beter bij de vorm van de kamado. Het onderstel voelt stevig aan en is gemakkelijk te verrijden. Het onderstel moet je zelf nog in elkaar zetten, maar dit gaat vrij gemakkelijk.

Bastard Urban 2019: wat is er nieuw?

Zijtafels

Ook de zijtafels zijn in het nieuwe model aangepast. De tafeltjes zelf zijn gemaakt van duurzaam hardhout dat er mooi uit ziet en lange tijd mee moet gaan. Het frame onder de zijtafels is ook veranderd en voorzien van haken waar je je gereedschap aan kunt hangen. Zo kun je je zijtafels optimaal benutten.

Bastard Urban 2019: wat is er nieuw?
Bastard Urban 2019: wat is er nieuw?

Top Vent

Een andere wijziging die direct opvalt is de gietijzeren top vent. Was dit in eerdere modellen nog de bekende margrietschijf, bevinden de openingen zich nu aan de zijkant. Het voordeel hiervan is dat de top vent altijd in dezelfde stand blijft staan, ook bij het openen en sluiten van de deksel. Dit was bij de margrietschijf nog wel eens anders. De top vent ziet er strak uit en past bij het stoere uiterlijk van The Bastard.

Bastard Urban 2019: wat is er nieuw?
Bastard Urban 2019: wat is er nieuw?

Nieuw Scharnier

Ook in dit model van The Bastard is het scharnier weer veranderd. Het scharnier is mooi om te zien, of eigenlijk netjes afgewerkt zodat je er niet veel van ziet. Maar waar het echt om draait is dat het scharnier lichter open gaat. Dat is, zeker in vergelijking met mijn Bastard uit 2016, echt een stuk beter. Je kunt de deksel nog niet in alle standen open laten staan, maar dat het allemaal wat gemakkelijker gaat is wel prettig.

Bastard Urban 2019: wat is er nieuw?

Charcoal Basket

Eén van mijn favoriete wijzigingen is dat The Bastard Urban Large met een Charcoal basket komt. Deze RVS mand zet je in de firebox en vul je met houtskool. To zover nog niets bijzonders. Maar wanneer je de BBQ hebt gebruikt en hij weer is gedoofd, is het ook wel fijn als je alle as en rommel kunt opruimen. Je tilt dan eenvoudig de charcoal basket, met het resterende houtskool uit de BBQ en schudt boven de kliko alle kleine stukjes houtskool en as er tussenuit. Ideaal!

Bastard Urban 2019: wat is er nieuw?
Bastard Urban 2019: wat is er nieuw?

Ash Lifter

Dan mijn tweede favoriete wijziging: de Ash Lifter. De Ash Lifter bevindt zich onderin de firebox en vervangt eigenlijk de gietijzeren schijf die daar eerst altijd lag. De Ash Lifter verzamelt, zoals de naam al doet vermoeden, een groot deel van de as die bij het BBQ’en naar beneden komt. Haal je de charcoal basket met de resten uit de BBQ? Dan kun je daarna eenvoudig de Ash Lifter er uit tillen en deze legen in de kliko. Zo hoef je minder vaak een grote schoonmaak te houden en kun je sneller weer aan de slag.

Bastard Urban 2019: wat is er nieuw?

Plate Setter uit 2 delen

En dan tot slot een wijziging waar ik ook erg gelukkig van wordt: de plate setter die uit 2 delen bestaat. Je zag het bij andere merken al gebeuren en gelukkig heeft ook The Bastard nu een plate setter die uit 2 halve manen bestaat. Zo kun je namelijk je BBQ gebruiken met zowel directe als indirecte hitte tegelijkertijd. Een steak dichtschroeien en daarna indirect verder laten garen kan nu dus een stuk gemakkelijker!

Bastard Urban 2019: wat is er nieuw?

Conclusie

The Bastard heeft in zijn 2019 model een heleboel nieuwe feautures verwerkt, die stuk voor stuk een toevoeging zijn. Daarnaast oogt de BBQ nog altijd even stoer, misschien zelfs nog net iets stoerder. En als je dan bedenkt dat alle bovenstaande zaken standaard worden geleverd, dan koop je in één keer een kamado waar je mee aan de slag kunt zonder eerst nog allerlei zaken bij te moeten kopen. Ik ben dan ook erg blij met mijn exemplaar en kan The Bastard Urban Large 2019 aan iedereen aanbevelen.

Bastard Urban 2019: wat is er nieuw?

p.s.: Deze review is gesponsord door The Bastard. Zij hebben het nieuwe model Bastard Urban Large bij mij neergezet en mij de mogelijkheid gegeven deze review te schrijven.

4 reacties

  1. Wie de ash lifter op een ouder model wil gebruiken kan bedrogen uitkomen. Op mijn urban large (2018) past hij niet. De beroemde Bastard service laat je dan in de steek met hun advies om de vuurkorf uit te veilen of de ash lifter terug te sturen.

    • wat past niet als ik vragen mag?

      ik heb zelf ook een bastard large uit 2018 en heb zowel de ash pan, charcoal basket en plate setter van het 2019 model erin. dit werkt perfect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *