yakitori korean bbq boekreview uitgelicht

Boekreview: Yakitori & Korean BBQ

Onlangs ontving ik het boek Yakitori & Korean BBQ, geschreven door Jonas Cramby. Het is een boek vol Japanse grilltechnieken en bijgerechten, maar het is veel meer dan alleen een kookboek. Het gaat over de gehele cultuur rondom eten en alles dat daar bij komt kijken. In deze review vertel ik iets meer over dit boek, waarvan ik alvast kan verklappen dat ik het er vaker bij ga pakken!

Boekreview: Yakitori & Korean BBQ - Jonas Cramby
Boekreview: Yakitori & Korean BBQ - Jonas Cramby

De geschiedenis van Japans grillen

Jonas Crambly begint zijn boek met een stuk informatie over de geschiedenis van het Japans grillen. Erg interessant, want wat ik bijvoorbeeld niet wist is dat het in Japan, wat voor mij toch wel bekend staat om het eten van vlees, van de middeleeuwen tot 1872 verboden was om vlees te eten. En dat men toen het weer werd toegestaan geen idee had hoe je vlees moest bereiden. Ook in Korea kennen ze een soortgelijke periode waarin men geen vlees mocht eten.

Daarnaast gaat de schrijver in op het zenboeddhisme, dat volledig haaks staat op de westerse filosofie. In het zenboeddhisme omarmen ze het ouder worden en de sterfelijkheid van alles om ons heen en daarom is het zo belangrijk om in het nu te leven. En dat zie je terug in alles. Van een dagelijkse wandeling, een kopje thee drinken en het koken.

Boekreview: Yakitori & Korean BBQ - Jonas Cramby

Zo eet je het eten in dit boek

Nu we wat wijzer zijn geworden over de geschiedenis van Japan en Korea en we ons beseffen dat we in het nu moeten leven, is het tijd voor de feiten: hoe eet je het eten in dit boek? Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe ziet een avond yakitori er uit? Hoe eet je Yakiniku, Izakaya en Korean BBQ? Jonas geeft je alle antwoorden.

Boekreview: Yakitori & Korean BBQ - Jonas Cramby

Yakitori, Yakiniku, Izakaya & Korean BBQ

Nu we ook weten hoe het eten gegeten dient te worden, is het tijd voor de gerechten. In verschillende hoofdstukken worden alle grillmethodes behandeld en staan diverse gerechten beschreven.

We beginnen met yakitori, kip op een stokje gegrilld boven gloeiend houtskool, en vervolgen de BBQ reis met Yakiniku, wat staat voor Japans gegrild vlees en wat kan worden gezien als de Japanse versie van Korean BBQ. Daarna gaan we verder met Korean BBQ, de Koreaanse wijze van vlees grillen en we eindigen met Izakaya. Izakaya is in feite de Japanse versie van een pub en dit hoofdstuk richt zich dan ook op pubfood.

Boekreview: Yakitori & Korean BBQ - Jonas Cramby

Feiten: Messen, gereedschap, houtskool en meer

Naast alle recepten en informatie over de verschillende keukens die er in dit boek voorbij komen, bevat dit boek ook veel informatie over alles wat er bij het koken komt kijken. Van de BBQ’s en houtskool, tot de soorten messen en gereedschap, het onderhoud er van. En bijvoorbeeld snijtechnieken. Erg interessant om te lezen en leuk om op deze manier meer te leren over de BBQ cultuur in andere landen.

Boekreview: Yakitori & Korean BBQ - Jonas Cramby
Boekreview: Yakitori & Korean BBQ - Jonas Cramby

Conclusie

Ben je fan van yakitori, de Japanse keuken én de Koreaanse keuken en wil je je hier verder in verdiepen? Vind je het interessant om meer te weten te komen over de BBQ cultuur in andere landen en wil je meer weten over de cultuur van het Japans en Koreaans BBQ’en? Dan is dit boek er eentje voor jou!

Jonas Cramby vertelt in dit boek enthousiast, deelt veel informatie en stoomt je klaar voor een perfecte avond yakitori of Korean BBQ. Van het lezen van het boek word je direct enthousiast om met de recepten aan de slag te gaan en met vrienden lekker te eten en te drinken. En als het lezen je nog niet genoeg hielp om de BBQ aan te steken, dan doen alle mooie foto’s in het boek het wel!

Kortom; Een mooi boek dat je zeker op de plank zal willen hebben als je geïnteresseerd bent in de meer Aziatische BBQ cultuur!

Je bestelt Yakitori & Korean BBQ van Jonas Cramby hier voor € 19,95.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *