het vuur de baas uitgelicht

Boekreview: Het Vuur De Baas

Eind april kwam het eerste Barbecue boek van mede BBQ blogger Dennis van Koutrik, onder de BBQ’ers wellicht bekender als Den Noskos, uit: Het Vuur De Baas. In tegenstelling tot de velen kookboeken die er te krijgen zijn een handboek om écht te leren BBQ’en. Als BBQ Junkie natuurlijk een boek dat ik in de collectie moet hebben en waar ik zeker nog nieuwe informatie uit heb gehaald.

Het Vuur De Baas, van Dennis 'Den Noskos' van Koutrik

Barbecue uitgelegd

Waar de meeste BBQ boeken zich voornamelijk richten op recepten en minder op het BBQ’en zelf, doet dit boek precies het omgekeerde. Dennis wilde met dit boek namelijk een handboek creëren, dat als basis dient om te leren BBQ’en. Het boek begint dan ook met misschien wel de belangrijkste vraag: Welke BBQ moet ik kiezen? Alles soorten worden uitgelegd en de voor- en nadelen worden opgesomd, zodat een ieder een weloverwogen aanschaf kan doen.

Het Vuur De Baas, van Dennis 'Den Noskos' van Koutrik
Het Vuur De Baas, van Dennis 'Den Noskos' van Koutrik

Daarnaast legt Dennis in dit boek de technieken die bij het BBQ’en komen kijken tot in detail uit. Het aansteken, verschillende soorten brandstof, direct en indirect, het gebruiken van rookhout. Alles komt aan bod en veel wordt door duidelijke illustraties ondersteund.

Nu je zover bent dat er vlees of vis op de BBQ kan, legt Dennis de bereidingen uit van kip en gevogelte, varkensvlees, rundvlees, vis, groenten en zelfs fruit. Iedere sectie omvat verschillende vleesdelen, bijbehorende bereidingstemperaturen en de meest gestelde vragen worden beantwoord.

Het volgende deel is smaak. Nu je weet hoe de bereiding in zijn werk gaat, legt Dennis je van alles uit over rubs, injecteren, pekelen en sauzen. Je vindt in dit deel van het boek ook de eerste recepten, voor een basismarinade, basis rub en een BBQ saus.

Wedstrijd barbecueën

Naast zijn blog en inmiddels dit boek doet Dennis ook aan wedstrijd BBQ. Zowel als deelnemer, als in de jury van wedstrijden. In dit hoofdstuk vertelt hij wat meer over de wedstrijd wereld. Wat voor wedstrijden zijn er allemaal en wat komt er bij kijken.

Het Vuur De Baas, van Dennis 'Den Noskos' van Koutrik

Recepten

Nu je écht alles weet over BBQ is het tijd om aan de slag te gaan met de recepten. In Het Vuur De Baas vind je een aantal van Dennis zijn recepten. Onder andere spareribs, pulled pork en MOINK balls komen langs, maar ook verassende recepten als gerookt ijs vind je hier terug.

Conclusie

Wil jij de stap maken van het grillen van supermarkt saté naar het échte BBQ’en? Dan koop je met Het Vuur De Baas een compleet handboek om aan de slag te gaan. Het boek is een mooie basis om vervolgens zelf te gaan ontdekken. Want, en dat zegt Dennis zelf ook, niet alles in dit boek is waarheid. Er bestaat geen beste manier en misschien vind jij iets anders wel prettiger of makkelijker. Niks is fout, zolang het resultaat lekker smaakt! Met dit boek heb je echter wel snel de basis bereidingen onder de knie en kun je sneller aan de slag met experimenteren! Kopen dus!

Het Vuur De Baas, van Dennis van Koutrik, bestellen? Dat doe je hier voor slechts €25,-!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *