smokey goodness 2 uitgelicht

Boekreview: Smokey Goodness II

Na het succes van het eerste boek van Jord Althuizen, Smokey Goodness is uitverkozen tot beste kookboek van 2016, kon een tweede deel natuurlijk niet uitblijven. De vraag is dan al snel: is dit boek ook goed? Een terechte vraag natuurlijk, want niet ieder vervolg is een succes. Tijd dus voor een boekreview van Smokey Goodness II: Het Next Level Barbecueboek.
Benieuwd wat ik van het nieuwste boek van Jord Althuizen, Smokey Goodness II, vind?

Nieuwe inspiratie

Reisde Jord voor zijn eerste kookboek richting Amerika, zoekt hij zijn inspiratie nu in een ander deel van de wereld dat bekend staat om BBQ en mooie vleesgerechten: Zuid Amerika. Smokey Goodness II richt zich wat betreft recepten dan ook op een totaal andere BBQ keuken. De typisch Amerikaanse smaken, rubs en sauzen maken plaats voor de verse kruiden en salsa’s uit Zuid Amerika en dat vind ik persoonlijk erg leuk om te zien. In mijn ogen blijven veel mensen namelijk toch een beetje hangen in het Amerikaanse BBQ’en en ik hoop dat dit boek onze ogen een beetje kan openen.

Het boek

Allereerst kan ik zeggen dat dit boek, net als het eerste deel, weer bol staat van prachtige fotografie. Foto’s in de stijl die je ook terug ziet in deel 1 van Smokey Goodness. Die fotografie beperkt zich echter niet alleen tot de gerechten die in het boek staan. Er staan ook tal van sfeerbeelden in, onder andere gemaakt tijdens de reizen die Jord maakte. Door het boek heen komen ook de verhalen rondom de BBQ avonturen en reizen van Jord aan bod. Erg leuk om te lezen en ook erg inspirerend.

Het boek begint met een hoofdstuk Latin Lingo, waarin alle Zuid Amerikaanse termen worden uitgelegd. Wel zo handig, want ze houden er zo hun eigen benamingen op na! Hierna bevat het boek een kort gedeelte dat eerst uitlegt welke spullen je allemaal nodig hebt en vervolgens wat je verder moet weten voordat je met de recepten in het boek aan de slag gaat.

Naast tal van recepten richt ook het tweede deel zich weer op wat basis rubs, salsa’s en mojo’s én een drankensectie met biertjes, wijnen en cocktails.

Het grootste gedeelte van het boek richt zich op vlees gerechten. Rund, varken en gevogelte. Daarnaast is er een sectie met vis en het boek eindigt met een hoofdstuk met desserts.

Next Level Barbecue

In deel 1 van Smokey Goodness daagde Jord je al uit om iets verder te kijken dan de BBQ in de tuin. Met het recept voor het roosteren van een heel varken, in een zelfgebouwde brick pit ging het net even een stapje verder. Ik weet niet of iemand het heeft aangedurfd, maar het is in ieder geval leuk om te laten zien dat er meer mogelijk is als het om BBQ gaat.

Ook in dit boek gaat Jord een stapje verder. Ditmaal richt hij zich op het koken op open vuur, zoals ze dat in Zuid Amerika ook veel doen. Denk hierbij aan het bereiden van vlees aan de in Zuid Amerika bekende asadokruizen en het garen van vlees in een gat in de grond. Uitdagende technieken die heel interessant zijn om te lezen, maar waarvan ik betwijfel of iemand dit gaat proberen. Ik niet in ieder geval, want dan heb ik ruzie thuis!

Dit recept voor Catalaanse Worst Spiesen is tot nu mijn favoriete recept uit dit boek.

Mijn favoriete recept tot nu toe

Ik heb natuurlijk nog lang niet alle recepten geprobeerd, maar ben begonnen met de Catalaanse Worstspies. Een redelijk eenvoudig recept met niet al te veel ingrediënten en een relatief korte bereidingstijd. Deze spiesen vielen behoorlijk goed in de smaak. Zeker ook in combinatie met de citroen-kappertjes-mayonaise die bij het gerecht hoort! Die gaan dus vaker op het menu!
Het volgende recept uit Smokey Goodness II dat ik ga bereiden is deze voor grilled steak arepa's!

Mijn volgende recept op de to-do list

Het volgende recept dat ik ga maken uit het nieuwe boek van Jord is dat voor Grilled Steak Arepa’s. Deze zien er op de foto al zo lekker uit, dat ik gewoon moet weten hoe dit smaakt! Hiervan zal je binnenkort dan ook wel een foto van voorbij zien komen op Facebook of Instagram.

Conclusie

Met Smokey Goodness II heeft Jord weer een prachtig BBQ kookboek neergezet. Of het echt next level barbecue is weet ik niet, voor mij voelt het vooral als een boek dat zich richt op een andere BBQ cultuur. Een hele mooie BBQ cultuur overigens, want de recepten in het boek zijn te gek. Ze laten zien dat er veel meer is dan de Ameriaakse BBQ gerechten die de meeste mensen kennen en leren je nieuwe smaken kennen. Het is dan ook zeker een boek dat ik er vaak bij zal pakken om inspiratie op te doen en ik durf wel te zeggen dat iedere BBQ liefhebber dit boek ook op de plank wil hebben.

Smokey Goodness: Het Next Level Barbecueboek bestellen? Dat doe je hier voor €24,99!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *