smokey goodness 3 uitgelicht

Boekreview: Smokey Goodness 3

De zomer is weer in aantocht en we hebben al weer heel wat mooie dagen gehad. Voor gemiddeld Nederland is dit het moment dat de BBQ weer tevoorschijn komt en dat er dus weer allerlei BBQ boeken uitkomen. Eén van die boeken is Smokey Goodness 3 van de, inmiddels voor iedereen bekendste Nederlandse BBQ man, Jord Althuizen. En ging Jord in zijn vorige 2 boeken naar respectievelijk de Verenigde Staten en Zuid Amerika, worden we in dit boek meegenomen naar Zuid-Afrika! Een erg mooi land, dat bekend staat om zijn eigen BBQ cultuur, de cultuur van het braaien.

Boekreview: Smokey Goodness 3 - Jord Althuizen
Boekreview: Smokey Goodness 3 - Jord Althuizen

Smokey Goodness 3

Zoals gezegd nam Jord je in zijn vorige 2 boeken mee naar de V.S. en Zuid Amerika en in dit boek ga je mee op reis naar Zuid-Afrika. En dat mee op reis, zo voelt het wel een beetje. Dit BBQ boek draait namelijk niet alleen maar om BBQ en braai recepten. Ook de cultuur van Zuid-Afrika komt terug in het boek, en door de reisverhalen die hij deelt, word je steeds enthousiaster over Zuid-Afrika en al het lekkers dat het land te bieden heeft.

Boekreview: Smokey Goodness 3 - Jord Althuizen

De Afrikaanse Taal

Eén van de leukste dingen aan dit boek vind ik misschien nog wel dat de Afrikaanse taal steeds terugkomt. Want hoe makkelijk die eigenlijk te begrijpen is voor ons Nederlanders is heel grappig! Het doet me ook gelijk denken aan een reis door Afrika die ik een aantal jaren geleden maakte, waarbij we 2 Zuid-Afrikaanse gidsen hadden. We hadden de mooiste gesprekken over de Nederlandse en de Afrikaanse taal, waarbij zij gekscherend beweerden dat Afrikaans het moderne Nederlands is! 1 ding is in ieder geval zeker, de Afrikaanse taal is een stuk eenvoudiger.

Boekreview: Smokey Goodness 3 - Jord Althuizen

Introductie in de wereld van het braaien

Het boek begint eigenlijk zoals ieder Smokey Goodness boek: een introductie in het land, spullen die je nodig hebt of graag zou willen hebben, fikkie stoken, technieken kort uitgelegd, wat informatie over lekkere drankjes en een deel met sauzen, chutneys en pickles. Hierna volgt een kort stuk met lekkere hapjes en voorgerechtjes (peuselhappies, voorsmakies & snacks).

Boekreview: Smokey Goodness 3 - Jord Althuizen

Nou gaan ons braai

En dan begint het echt, we gaan braaien! Vlees, vis, groenten (ja, echt!) en zoetigheden komen voorbij. Niet alle recepten zijn typisch Zuid-Afrikaans, maar de klassiekers als Biltong, Bobotie, Boerewors en sosaties komen voorbij. Alle recepten worden vergezeld door prachtige, stoere foto’s, zoals we dat gewend zijn van de Smokey Goodness boeken.

Boekreview: Smokey Goodness 3 - Jord Althuizen

Bigger, Better BBQ

En dan volgt het hoofdstuk dat ook in ieder boek terugkomt en waarin Jord van de gebaande BBQ paden afstapt en voor het grotere werk gaat. Bereidingen die je niet zo snel in je achtertuin kunt doen, maar die er stiekem toch wel heel gaaf uit zien. Wat dacht je bijvoorbeeld van een struisvogel drumstick of een heilbot van 30 kilo? Heel gaaf om te lezen, maar weinig kans dat jij dat in de achtertuin staat te bereiden volgend weekend!

Boekreview: Smokey Goodness 3 - Jord Althuizen

Reisverhalen

Zoals ik al aangaf draaien de Smokey Goodness boeken niet alleen om recepten, recepten, recepten. Het zijn boeken die je meenemen in de BBQ cultuur van een land en dat werkt goed met de reisverhalen en avonturen die Jord vertelt over zijn trip naar Zuid-Afrika. Hierdoor krijg je een beetje het gevoel dat je mee op reis bent en leer je echt iets over het land. Zo is Zuid-Afrika ook weer iets hoger op mijn reislijstje gekomen!

Boekreview: Smokey Goodness 3 - Jord Althuizen

Conclusie

Smokey Goodness 3 is weer een mooie aanvulling op de reeks en het is erg leuk om steeds weer een andere BBQ cultuur en alle klassieke BBQ gerechten te leren kennen. De Zuid-Afrikaanse braai cultuur is er één die ik zelf erg leuk vind en ik verwacht dan ook nog heel wat inspiratie uit dit boek te halen.

Net als in de overige boeken van Jord Althuizen is ook hier dat rauwe en stoere weer goed terug te zien. De fotografie is weer erg mooi en de opmaak van het boek is ook goed gedaan.

Al met al is Smokey Goodness 3 dan ook weer een mooi boek om in de collectie te hebben en ik ben persoonlijk ook alweer benieuwd naar zijn volgende reis en dus Smokey Goodness 4. Waar zou de reis dit keer naar toe gaan?

Je bestelt Smokey Goodness 3 van Jord Althuizen hier voor € 24,99.

Dit boek is beschikbaar gesteld door de uitgever, zodat ik er een review over kon schrijven. Ik heb hier geen geld voor ontvangen en alles wat geschreven is, is mijn mening.

2 reacties

  1. Net het boek smokey goodness summertime bbq gekocht maar ik vond het een beetje inspiratieloos van jord het zijn allemaal gekopieerde recepten van zijn andere boeken een beetje jammer dit.
    Ik dacht dat ik smokey goodness aan het lezen was foto’s alles identiek

    • Het klopt inderdaad dat dat een greep uit andere boeken is. Soort van best of en als je de andere boeken in je bezit hebt kun je deze dus laten staan. Wellicht volgende keer even doorbladeren voor je het boek aanschaft? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *