bbq met braai uitgelicht

Boekreview: BBQ met Braai

Sinds ik in 2012 een reis maakte naar Afrika ben ik naast BBQ fanaat ook verzot op de braai! Onze guides tijdens die reis waren Zuid-Afrikaans en dus werd er iedere dag gebraaid. Braaibroodjies, roosterbrood en natuurlijk meer dan genoeg vlees. Ik houd er van! Laatst ontving ik het nieuwste boek van één van de bekendste Zuid-Afrikaanse braaigoden: BBQ met Braai, van Jan Braai.

BBQ met Braai, van Jan Braai

Wat is een braai?

Een braai is eigenlijk een versimpelde BBQ zoals wij deze kennen. Volgens Jan Braai heb je in feite enkel een open vuur, wat bakstenen en een grilrooster nodig. Geen deksels, ventilatiegaten, thermometers en andere zaken. Koken op vuur, punt. Daarnaast is de braai een heel sociaal gebeuren, waar iedereen zich om het vuur verspreidt en heerlijk eet.

BBQ met Braai

BBQ met Braai is een receptenboek, dat aansluit op het eerdere boek dat Jan Braai uitbracht: Braai. Waar het eerste boek zich ook nog een beetje richtte op de techniek van het braaien en alles water bij komt kijken, gaat Jan Braai er in dit boek vanuit dat je die kennis al hebt. Recepten, recepten en recepten dus. En daar zitten wel erg leuke recepten tussen!

Potjies, de manoven en meer

In dit kookboek wordt er in sommige recepten gebruik gemaakt van een potjie. Soepen, stoofvlees, brood. Je kunt het er allemaal in maken. Een potjie is eigenlijk de Dutch Oven die wij hier kennen. Een gietijzeren pan met deksel, die je op open vuur kunt gebruiken om te koken of bakken.

Ook komt de manoven terug in het boek. Dit is, in tegenstelling tot de braai, een BBQ met deksel zoals wij deze kennen. Maak je deze klaar voor indirect BBQ’en, dan is het eigenlijk een oven en dus een manoven.

BBQ met Braai, van Jan Braai

Mijn favoriete recept

Tot op heden heb ik nog niet veel recepten geprobeerd uit het recept, maar toen ik door het boek heen ging was dit het recept dat ik als eerste wilde maken: De Braai Gatsby. De Gatsby Sandwich is volgens Jan Braai in West Kaap een regelrechte klassieker en zijn versie is heerlijk! Deze gevulde baguette doet me een beetje denken aan een Philly Cheese Steak Sandwich, maar dan met meer ingrediënten. In dit recept wordt de baguette onder andere belegd met tomaat, cheddar, aardappel rösti, biefstuk en gekarameliseerde uien. Aanradertje dus!

BBQ met Braai, van Jan Braai

Mijn volgende To Do

Een andere sandwich, de burger met kip, camembert, vijgen en spek, uit dit boek sprak met ook erg aan en gaat op de to do lijst om ook nog eens te maken. Lijkt me een lekkere combinatie!

Conclusie

Wil je een andere kant van de BBQ wereld leren kennen? Het BBQ’en zoals ze dat in Zuid-Afrika doen? Met open vuur, weinig hulpmiddelen, maar wel heerlijke smaken? Dan is BBQ met Braai een boek voor jou! Voor mij is het in ieder geval weer een inspiratie om wat braai recepten te proberen en stiekem wil ik nu naar Zuid-Afrika op vakantie!

BBQ met Braai bestellen? Dat doe je hier voor slechts €19,95!

p.s.: Nog een kleine mededeling van Jan Braai:

BBQ met Braai, van Jan Braai

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *