philips hue buitenverlichting uitgelicht

Blog: Philips Hue in de Tuin

Door mijn werk voor BBQ Junkie is mijn achtertuin niet alleen een plek waar de kinderen kunnen spelen en waar we gezellig met elkaar kunnen zitten, eten en borrelen. Mijn achtertuin is ook voor een groot deel van de week en vaak in de avonden mijn werkplek. Al die recepten worden tenslotte op de verschillende BBQ’s in mijn tuin en onder de overkapping bereid. En omdat we met regelmaat gasten over de vloer krijgen om te komen eten is de achtertuin vaak zelfs een combinatie van een werkplek en een plek waar we het gezellig hebben. Dat betekent echter ook dat onze achtertuin een plek is waar er continu een andere wens is qua verlichting. Ik heb natuurlijk geregeld genoeg wit licht nodig om goed te kunnen zien waar ik mee bezig ben, terwijl we ook graag lekker in de tuin willen zitten met gezellig sfeerlicht. Gelukkig is dat met mijn Philips Hue buitenverlichting geen enkel probleem, want daarmee kan ik gemakkelijk switchen tussen verschillende verlichtingsinstellingen en heb ik voor ieder moment de juiste verlichting.

Philips Hue Tuinverlichting

Zowel binnen als buiten

Je bent ongetwijfeld wel bekend met de slimme verlichting van Philips Hue en hebt misschien ook wel al binnenverlichting van Philips Hue in gebruik. Bij ons begon het ook met een aantal plekken in huis waar we door middel van slimme verlichting gemakkelijker wilden kunnen schakelen, maar ook de mogelijkheid wilden hebben om van sfeerlicht te kunnen switchen naar geschikt licht om bij te werken. We werken namelijk allebei veel vanuit huis, waardoor bijvoorbeeld onze eettafel ook vrijwel dagelijks wordt gebruikt als werkplek.

Buiten in de tuin was al verlichting aanwezig toen we het huis kochten, maar het was helaas niet mogelijk om deze verlichting vanuit huis te kunnen schakelen. De schakelaar voor deze verlichting bevond zich in de schuur achter in de tuin, waardoor we altijd naar buiten moesten om de buitenverlichting aan te kunnen zetten. Kortgezegd niet ideaal natuurlijk. In een zoektocht naar een oplossing stuitte ik op de slimme buitenverlichting van Philips Hue en omdat we al een Philips Hue Bridge in gebruik hadden voor de verlichting binnen was het maar een kleine stap om ook buiten over te stappen op slimme verlichting van Philips Hue.

Die Hue Bridge is namelijk het ‘brein’ van het hele Philips Hue systeem. De Hue Bridge is verbonden met je WiFi-netwerk en je kunt er tot wel 50 slimme lampen van Philips Hue mee verbinden, die je vervolgens via de app kunt instellen en bedienen. En nu kunnen we onze buitenverlichting dus heel eenvoudig vanuit huis schakelen, de intensiteit instellen en wisselen tussen bijvoorbeeld wit werklicht en warm sfeerlicht! Oh en niet alleen vanuit huis trouwens, want met de app kun je de verlichting zelfs nog regelen als je niet thuis bent. Bijvoorbeeld als je de verlichting bent vergeten uit te zetten of als je laat onderweg naar huis bent en de verlichting alvast wilt inschakelen.

Philips Hue Tuinverlichting Warm Wit
Philips Hue Tuinverlichting Helder Wit

Verschillende Zones, Verschillende Settings

De Philips Hue verlichting in onze tuin is verdeeld over verschillende plekken. Zo hebben we een tweetal lichtpunten dicht bij het huis bij de eettafel, hebben we verschillende lichtpunten onder de overkapping bij de loungebank én is er een lichtpunt boven de buitenkeuken. Allemaal heel eenvoudig te installeren, te verbinden met de Hue Bridge en vervolgens in te delen en regelen.

Voordat we overstapten op Philips Hue betekende het dat we met de schakelaar in de schuur alles aan of alles uit zetten, maar met de Philips Hue app heb ik al deze plekken zo kunnen inrichten dat ik ze, met een simpele druk op de knop in de zeer gebruiksvriendelijke Philips Hue app, los van elkaar kan in- en uitschakelen. En daarbij kan ik per zone ook nog eens eenvoudig kiezen tussen licht dat geschikt is voor mijn werk vanuit BBQ Junkie én sfeerlicht voor als we lekker buiten willen zitten.

Zo stel ik het licht bij de buitenkeuken heel eenvoudig in op goed wit licht tijdens het BBQ’en, terwijl het licht rondom de loungebank juist sfeervol warm wit licht is. En als ik dan klaar ben met de BBQ en me bij mijn gasten voeg, dan switch ik dat werklicht bij de buitenkeuken snel naar dezelfde setting als dat van de rest van de tuin, zodat de hele tuin gezellig en sfeervol is.

Philips Hue App Instellen

Altijd licht in de tuin

Wat ik daarnaast ook heel fijn vindt aan de Philips Hue verlichting, in combinatie met de bijbehorende Philips Hue app, is dat je ook automatiseringen kunt inregelen. Dit deden we met onze binnenverlichting bijvoorbeeld al als we op vakantie gingen, maar ook voor in de tuin heb ik nu de verlichting geautomatiseerd. Zo gaat alle verlichting een kwartier voor zonsondergang aan en op een vast tijdstip, waarop we in 99 procent van de gevallen al in bed liggen, schakelt de verlichting automatisch weer uit. En als we het een keer laat maken, dan zorg ik er voor dat ik voordat we thuis zijn de buitenverlichting weer heb aangezet, zodat we niet in een donkere tuin thuiskomen.

Toekomstplannen? Eenvoudig Uitbreiden

Op het moment zijn we heel tevreden met verlichting in onze tuin, al zijn we al wel bezig om het een en ander te gaan veranderen in de tuin. Zo wil ik graag een iets flexibeler te gebruiken buitenkeuken, willen we de overkapping aanpassen en zou ik het liefst nog verlichting willen die op basis van een sensor aangaat als we in het donker via de poort de achtertuin in willen.

Dat betekent dat er in de toekomst waarschijnlijk ook nog wel het een en ander gaat wijzigen qua verlichting in onze tuin. Een aantal lichtpunten zullen wellicht van plek veranderen of verdwijnen, maar ik denk dat er ook nog wel een aantal punten bij zal komen.

Gelukkig is het met Philips Hue gemakkelijk om nieuwe zones te creëren en daar lampen en accessoires, zoals sensoren aan toe te wijzen, zonder dat je alles qua stroom en schakelaars helemaal hoeft aan te passen aan een nieuwe situatie. Dat maakt het voor ons ook makkelijk om te experimenteren en te kijken wat voor onze wensen het beste werkt.

Philips Hue Sfeerverlichting

Dit blog is geschreven in samenwerking met Philips Hue.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *