BBQ met Kerst

Het kerstdiner is jaarlijks weer een moment waarop we gezellig en uitgebreid met zijn allen eten. De één zet het gourmetstel of de steengrill op tafel, de ander gaat voor allerlei hapjes waarbij iedereen iets meeneemt en weer een ander gaat voor een volwaardig driegangen kerstdiner met alles er op en er aan. Maar heb je er al aan gedacht om met Kerst de BBQ aan te steken? De Kerst BBQ wordt steeds populairder en ik kan het je zeker aanraden!

BBQ'en met Kerstmis wordt steeds populairder! Heb jij al gedacht aan een Kerst BBQ?
BBQ'en met Kerstmis wordt steeds populairder! Heb jij al gedacht aan een Kerst BBQ?

BBQ met Kerst

De BBQ aansteken met Kerst kan op verschillende manieren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om tijdens de Kerst BBQ lekker met zijn allen in de tuin te staan. Iedereen kleedt zich warm aan, de tuin wordt gezellig gemaakt, vuurkorf en kachel aan, lekkere hapjes van de BBQ en je hebt een fantastische avond!

Je kunt er ook voor kiezen om een volledig driegangen Kerstdiner van de BBQ te toveren, maar hier wel met zijn allen binnen aan tafel van te genieten. Je brengt dan wel wat meer tijd alleen door, maar al je gasten zullen reuze benieuwd zijn wat jij allemaal bereidt op de BBQ.

Een andere mogelijkheid is, om als BBQ liefhebber, met Kerst je hoofdgerecht op de BBQ te bereiden. Jij hoeft je dan enkel met de perfecte bereiding van een prachtig stuk vlees of vis, of misschien wel beide, bezig te houden, terwijl de rest zich binnen om de verschillende bijgerechten bekommert. De BBQ leent zich er natuurlijk perfect voor om een groot stuk vlees te bereiden, dat je vervolgens aan tafel kunt aansnijden.

Genoeg mogelijkheden dus om van je Kerst BBQ een waar succes te maken en ik ben erg benieuwd hoe jou Kerst BBQ er uit gaat zien!

BBQ'en met Kerstmis wordt steeds populairder! Heb jij al gedacht aan een Kerst BBQ?

Waar moet je op letten tijdens een Kerst BBQ?

Kies je er voor om met Kerst de BBQ aan te steken dan heb ik natuurlijk een paar tips om van je Kerst BBQ een waar succes te maken. Het maakt dan niet uit of je je hele kerstdiner op de BBQ bereidt, of enkel het hoofgerecht, met een aantal zaken moet je rekening houden.

Zorg voor een lichte, warme en droge BBQ plek

Zeker wanneer je met zijn allen binnen eet, terwijl de BBQ buiten aan staat, is het belangrijk om droog en warm te staan met de BBQ. Je gaat waarschijnlijk op en neer naar buiten en in December kan dat nog wel eens tegenvallen. Het laatste dat je wilt is de volgende dag ziek wakker worden. Daarnaast is je familie natuurlijk ook nieuwsgierig naar wat je allemaal op de BBQ hebt liggen, dus dan is het wel zo fijn als iedereen droog en een beetje warm kan staan. Het handigst is het natuurlijk als je een overkapping hebt, waar je de BBQ onder kunt zetten, maar een partytent met zijwand werkt ook ideaal. Je staat dan droog en kunt de zijwand(en) zo plaatsen dat je geen last hebt van de wind!

Ook is het wel zo prettig als je kunt zien wat je doet. Regel dus een lamp die je bij de BBQ kunt gebruiken of zet de BBQ daar neer waar je genoeg licht hebt om alles goed te kunnen zien.

Ga voor gerechten die je kunt voorbereiden

Het klinkt misschien cliché, maar Kerst draait om gezellig samen zijn en samen genieten van heerlijk eten. Dan wil je dus niet de hele avond in de keuken staan omdat je ieder gerecht voor moet bereiden, zodat het op de BBQ kan. Ga daarom voor gerechten die je eenvoudig overdag of zelfs de dag ervoor al voor kunt bereiden. Zo hoef je je enkel druk te maken om de bereiding en hoef je niet tussendoor ook nog van alles te snijden, hakken, mengen, etc.

Zorg voor een plan

En dan bedoel ik echt een plan. Aansluitend op bovenstaand punt is een plan minstens zo belangrijk. Verdiep je in de gerechten die je op de BBQ wilt bereiden. Kijk naar bereidingstemperaturen, direct/indirect en maak een schatting hoe lang je voor ieder gerecht nodig hebt. Zet dit alles in een Excel bestand en maak zo een stappenplan met tijden, to do’s, kerntemperaturen, etc.. Op deze manier zorg je er voor dat je gerechten ongeveer tegelijk klaar zijn en je met zijn allen kunt genieten van het eten, in plaats van dat jij nog buiten staat omdat dat ene bijgerecht nog niet klaar is.

Zorg voor genoeg brandstof

Die geldt natuurlijk voor iedere BBQ, maar ’s winters gaat door de kou je brandstof er toch iets sneller doorheen. Zorg daarom voor voldoende voorraad houtskool of regel een extra gasfles, zodat je niet halverwege het diner toch naar keuken moet verkassen. Zou toch zonde zijn van de Kerst BBQ die het had moeten zijn.

Probeer gerechten van te voren uit

Mijn laatste tip is om ieder gerecht dat je tijdens je Kerst BBQ wilt serveren van te voren al een keer te proberen. Je leert de bereiding dan het beste kennen en kunt eventueel nog wijzigingen in de smaak doorvoeren, zodat het tijdens het Kerstdiner perfect op tafel komt te staan. En laten we eerlijk zijn, dit is toch een mooi excuus om, in aanloop naar het Kerstdiner, de BBQ nog een paar keer aan te steken!

BBQ'en met Kerstmis wordt steeds populairder! Heb jij al gedacht aan een Kerst BBQ?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *