

Glühwein
Er is bijna geen drankje te vinden dat meer winter is dan glühwein. Ok, warme chocolademelk met slagroom misschien, maar verder echt niets! Ontvang je gasten op je winter BBQ dan ook met een lekker glaasje, het liefst zelfgemaakte glühwein. Uit Pauline’s Keuken heeft een heerlijk Glühwein recept op haar website staan, dat ik eigenlijk elke keer gebruik.
Snert
Snert, of erwtensoep, is natuurlijk niet echt een BBQ gerecht, maar het is waarschijnlijk de Nederlandse verwezenlijking van de winter en dus heerlijk als eerste hapje tijdens je winter BBQ. Zie het als een soort voorgerecht, dus geef je gasten een klein kommetje, met een plakje roggebrood met katenspek. De BBQ moet tenslotte ook nog aan.
Vuurkorf & Houtkachel
Warmte. Een winter BBQ kan niet zonder en met zijn allen om de BBQ heen staan is te veel van het goede! Daarnaast houden de mannen er natuurlijk van om fikkie te stoken, dus laat hen maar aan de slag gaan met de vuurkorf. Voor de vrouwen is er dan de houtkachel over, die voor de warmte zorgt tijdens de winter BBQ.
Sfeerverlichting
Tijdens een winter BBQ heb je natuurlijk verlichting nodig om het een en ander te kunnen zien. En dat doe je niet met een bouwlamp! Ja, natuurlijk kun je dan goed zien of het vlees al goed gaar is, maar daar is ook alles mee gezegd. Gebruik sfeerverlichting, zoals lichtslangen, tuinfakkels of gekleurde lampjes om de tuin te verlichten. En als de BBQ kok toch graag wat verlichting wil voor bij de BBQ, dan kan dat ook prima met een zaklamp.
Sneeuw
Dit is misschien wel het lastigste onderdeel van een winter BBQ, zeker in Nederland. Mij is het helaas ook nog niet gelukt om een datum te plannen voor een gezellige winter BBQ en dan ook nog sneeuw te hebben die dag, maar als het je lukt, maakt het je avond natuurlijk wel helemaal af. Misschien moet ik mijn volgende winter BBQ maar in een land doen met iets meer sneeuwzekerheid. Oostenrijk of zo.
Mutsen, sjaals en handschoenen
Tijdens een echte winter BBQ is het buiten natuurlijk koud, het liefst tegen het vriespunt aan. Het klinkt misschien als overbodige luxe om te zeggen dat iedereen zich warm moet kleden, maar met het oog op een hete BBQ, een vuurkorf en een houtkachel willen mensen zich nog wel eens verkijken op hoe koud het kan zijn. En het laatste dat je wilt tijdens een gezellige winter BBQ is dat mensen binnen gaan zitten omdat ze het koud hebben.
Een Plan B
Je hoopt het natuurlijk niet, maar in Nederland kan het weer wel eens anders uitpakken dan gehoopt. Zorg daarom dat je over een Plan B beschikt waarbij je rekening houdt met regen en wind. Met een paar dekzeilen kun je vrij gemakkelijk (een deel van) je tuin overdekken en afschermen voor regen en wind. Zo hoef je niet bang te zijn dat je de winter BBQ op het laatste moment moet cancelen.
Winter BBQ Recepten:
Wil je tijdens je winter BBQ een aantal echt winterse gerechten serveren? Hieronder mijn BBQ recepten die zeker geschikt zijn om te serveren tijdens jouw volgende Winter BBQ:
Bacon Varkenshaas Rolletjes

Perzik Galette

Gevulde Pompoen met Tête de Moine

Gerookte Kalfswangen

Bacon Wrapped Kipspiesen

Pulled Cupim Beef

Bourbon Glazed Beenham

Caveman Style Longhaas

Franse Uien Galette

Pulled Pork Pie

Burgers met Blauwe Kaas & Kersen Port Saus

Gerookt Varkensrack

Hasselback Skillet Aardappelen

Pulled Pork uit de Dutch Oven

Low & Slow Procureur Steak

Paddenstoelen Taartjes

Pulled Beef uit de Dutch Oven

Chocolade Vlechtbrood

Gevulde Speculaas

Limburgs Zuurvlees

Beer Braised Brats

Franse Appeltaart

Gevulde Pompoen

Brisket Style Tri-Tip

Vlaams Stoofvlees

Varkenswangen

Gerookte Halfom Rollade

Stifado

Flespompoen Rollade

Porchetta

Wild Zwijn Rollade

Hazenpeper uit de Dutch Oven

Hasselback Flespompoen

Wild Zwijn Goulash

Appelflappen

Peren in Bladerdeeg

Procureur Rollade met Mosterdsaus

Speculaas Crumble

Crispy Leaf Potatoes

Apfelstrudel

Winterse Tian

Bourbon Infused Meatballs

Kaasfondue van de BBQ

Côte de Boeuf met Gepofte Knoflook

Witlof in Spek

Gruyère Burgers met Zuurkool

Gevulde Appels in Bladerdeeg

Gegrilde Eendenborst

Boeuf Bourguignon

Appel Rozen

Het mooie van een winter BBQ vind ik juist met zijn allen buiten staan. Rond de kachel, bij een vuurkorf en natuurlijk rondom de BBQ voor wat warmte. Warme dranken, lekker eten, dat maakt een winter BBQ bijzonder!