Frietjes van Zoete Aardappel? Kan gewoon op de BBQ!

Zoete Aardappel Friet

Je hebt ongetwijfeld wel eens zoete aardappel frietjes op tijdens een etentje. Ze smaken anders dan friet van ‘gewone’ aardappelen en hebben een mooie oranje kleur. Als je goede frietjes hebt gehad zijn ze ook lekker krokant. Ik vind zoete aardappelfrietjes misschien nog wel lekkerder dan de gewone friet. Zeker als je ze serveert met truffel mayonaise! Ik wilde ze dan ook zeker eens op de BBQ maken. De eerste poging resulteerde in frietjes die niet heel krokant waren, maar met dit recept heb je heerlijk krokante zoete aardappel friet van de BBQ!

Fan van zoete aardappel frietjes? Probeer ze eens van de BBQ!
Fan van zoete aardappel frietjes? Probeer ze eens van de BBQ!

Bijgerecht

4 personen

45 minuten

Ingrediënten

– 800 gram Zoete Aardappelen
– 4 eetlepels Zonnebloemolie
– Grof Zeezout

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
– Metalen Bakplaat
– Mengkom

Bereiding

Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 230 graden.

Boen ondertussen de zoete aardappelen schoon, maar was ze niet. Gebruik dus geen water, want dan worden je frietjes minder knapperig. Snijd de zoete aardappelen, met schil, in frietjes van ongeveer 0,5 cm dik.

Doe de frietjes in een ruime mengkom en voeg de zonnebloemolie toe. Schep de frietjes om, zodat ze allemaal door de olie zijn gegaan. Pak nu de bakplaat en leg hier je frietjes op. Let er hierbij op dat frietjes niet over elkaar heen liggen, maar dat ze vrij van elkaar op de plaat liggen.

Is de BBQ op temperatuur? Dan mag de bakplaat met zoete aardappelfriet op de BBQ. Sluit de BBQ met de deksel en bak de zoete aardappel frietjes nu 25 tot 30 minuten, waarbij je ze af en toe even keert.

Zijn de frietjes gaar en knapperig? Haal de bakplaat dan van de BBQ. Schep de frietjes van zoete aardappel nu in een schaal en bestrooi ze met grof zeezout. Ik vind het lekker om de frietjes te serveren met truffel mayonaise, maar kies vooral het sausje dat je zelf het lekkerst vindt. Eet smakelijk!

4 reacties

  1. Zoete aardappel frietjes zijn onwijs lekker met een gekarameliseerde-uien sausje:
    2 uien in halve ringen lang en zachtjes karameliseren en na licht afkoelen mengen met 3el mayo, 1,5el ketchup, 1 fijgesneden augurkje, zout, peper en een klein beetje fijngehakte bieslook….🤤

    Ik heb ze nog nooit op de bbq gemaakt maar dit ga ik nu zeker proberen een bakplaat voor op de bbq heb ik nog niet maar een grote braadslede kan ook wel toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *