yakitori uitgelicht

Yakitori: Japanse Kipspiesjes

Onlangs ontving ik het boek Yakitori & Korean BBQ, waar ik deze boekreview over schreef. En natuurlijk moeten er dan ook gerechten worden geprobeerd! Ik ging voor de Yakitori, die in verschillende varianten wordt beschreven. Yakitori is er volgens het boek over het algemeen in 2 soorten: shio of tare. Bij shio wordt de kip alleen gezouten en bij tare wordt gebruik gemaakt van een Japanse dipsaus, de tare. Ik ga voor de laatste variant. De tare is een zoet-zoute soort BBQ saus die goed bij kip past en die je eenvoudig zelf maakt. De spiesjes met kip worden, als ze bijna gaar zijn, in de tare gedoopt of er mee bestreken en gaan dan nog even terug op de grill om te karamelliseren. Het resultaat? Heerlijk sappige kipspiesjes, bomvol smaak!

BBQ op zijn Japans met Yakitori: heerlijke kipspiesjes!
BBQ op zijn Japans met Yakitori: heerlijke kipspiesjes!

Hoofdgerecht

4-6 personen

1 uur

Ingrediënten

– 500 gram Kippendijen (zonder been en huid)
– 1 bosje Bosui
– 175 milliliter Mirin
– 140 milliliter Sojasaus
– 100 milliliter Sake (of witte wijn)
– 2 tenen Knoflook
– 20 gram Verse Gember
– 1 blokje Kippenbouillon
– Grof Zeezout

Overige Benodigdheden

– BBQ
– Steelpan
– Bastingkwast
– 6 (Houten) Spiesjes

Bereiding

Gebruik je houten spiesjes? Leg deze dan in een laagje water en zet dit aan de kant. De spiesjes kunnen zo vocht opnemen en zullen op de hete BBQ minder snel verbranden.

Nu beginnen we met de bereiding van de tare. Snijd hiervoor de tenen knoflook en de gember in dunne plakjes en 1 bosuitje in dunne ringetjes. Zet de steelpan op laag vuur en doe hier de mirin, sojasaus, sake (of witte wijn), knoflook en gember en breng het geheel zachtjes aan de kook. Verkruimel dan ook het bouillonblokje in de pan en roer dit goed door de saus. Laat de saus op laag vuur nu rustig pruttelen, tot het in hoeveelheid is gehalveerd. Dit duurt ongeveer een half uur. Haal de tare vervolgens van het vuur en laat deze afkoelen.

Snijd daarna de kippendijen in blokjes van 2 x 2 cm. Snijd ook de overgebleven bosuitjes in stukjes van 2 cm. Neem vervolgens de spiesjes uit het water en rijg hier om en om een stukje kippendij en een stukje bosui op. Snijd met een scherp mes de spiesjes eventueel nog netjes zodat ze mooi recht zijn.

Steek nu ook de BBQ aan en ga hierbij voor een combinatie van directe en indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 200 graden.

Is de BBQ op temperatuur? Bestrooi de spiesjes dan met grof zeezout en leg ze dan op het directe deel van het BBQ rooster. Gril de spiesjes hier in 8 minuten tot ze rondom goudbruin en bijna gaar zijn. Bestrijk ze vervolgens rondom met de tare en verplaats de spiesjes naar het indirecte deel van de BBQ. Laat de dipsaus hier in een paar minuten een klein beetje karamelliseren en haal de yakitori daarna van de BBQ.

Serveer de spiesjes direct, samen met nog wat van de tare om de kip nog in te dippen. Eet smakelijk!

Benieuwd naar meer recepten uit Yakitori & Korean BBQ? Je bestelt het boek van Jonas Cramby hier voor € 19,95.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *