winter pizza uitgelicht

Winter Pizza met Boerenkool

In mijn blog met 7 tips voor de perfecte Winter BBQ beschreef ik al zaken waar je echt aan moet denken bij het organiseren van een Winter BBQ voor vrienden of familie. Echte winter BBQ recepten mogen echter ook niet ontbreken. Maar wat zijn nu geschikte winter BBQ recepten, die je ook voor een grote groep kunt bereiden? Deze Winter Pizza's met boerenkool en bacon zijn in ieder geval geschikt. Met dit recept kun je namelijk ook een groot aantal kleine winter pizza's maken!
Op zoek naar lekker Winter Barbecue Recepten? Probeer dan deze Winter Pizza's met boerenkool eens!

Hoofdgerecht

2 personen

1 uur en 30 minuten

Ingrediënten

Voor de bodem:
- 280 gram Bloem
- 200 ml Lauwwarm Water
- 10 gram Gedroogde Gist
- 1 theelepel Zout
- 1 theelepel Suiker
- 1 theelepel Versgemalen Peper
- 1 Eetlepel Olijfolie

Voor de topping:
- 3 Uien
- 300 gram Diepvries Boerenkool
- 2 teentjes Knoflook
- 1 bol Mozarella
- 4 eetlepels Crème Fraiche
- 8 plakjes Bacon
- Peper & Zout

Overige benodigdheden

- BBQ met deksel
- Pizzasteen
- Eventueel een Pizzaschep

Bereiding

Het bakken van deze heerlijke winterse pizza's begint met het bereiden van het deeg. Dit kost, inclusief tijd voor het rijzen, ongeveer een uur en een kwartier. Maak voor het bereiden van het pizzadeeg gebruik van mijn recept voor pizzadeeg. Dit is een eenvoudig recept dat een heerlijke krokante bodem geeft.

Als het deeg ligt te rijzen heb je alle tijd om alle ingrediënten te snijden en klaar te zetten. En natuurlijk om de BBQ klaar te maken voor het bakken van pizza's. Hiervoor maken we gebruik van de pizzasteen. Bij het bakken van pizza's op de BBQ willen we een temperatuur van 230 tot 250 graden hebben. Bij deze temperatuur is een goede dunne pizza met niet te veel natte ingrediënten klaar in 7 tot 10 minuten.

Om de temperatuur van 230 tot 250 graden te bereiken kun je een flinke hoeveelheid kolen of briketten aansteken. Als deze heet zijn is het verstandig ze naar de buitenkant van de BBQ te schuiven, zodat er een ring ontstaat met het midden dus vrij van kolen. Dit zorgt er voor dat de pizzasteen uiteindelijk gelijkmatiger heet wordt.

Snijd ondertussen de uien in ringen en haal de boerenkool uit de diepvries. Doe vervolgens wat olijfolie in een pan en voeg de uien hieraan toe. Knijp de teentjes knoflook uit in de pan en bak de uien op middelhoog vuur 5 tot 7 minuutjes. Voeg vervolgens de boerenkool toe en enkele eetlepels water en bak het alles nog een kwartier op laag vuur. Breng het ui/boerenkoolmengsel tot slot nog op smaak met wat zout en flink wat peper. Doe het mengsel vervolgens in een vergiet en druk een groot deel van het vocht uit het mengsel. Dit zorg er uiteindelijk voor dat je pizzabodem beter gaar wordt.

Het beleggen van de pizza's:

Als het deeg een uur gerezen heeft is het tijd om het in twee gelijke delen te splitsen en op een bebloemd werkblad uit te rollen tot een pizzabodem die ongeveer een halve centimeter dik is.

Bebloem nu je pizzaschep en leg één van de bodems erop. Smeer 2 eetlepels crème fraiche op de pizzabodem en verdeel vervolgens de helft van het ui/boerenkool mengsel over de pizza. Beleg de pizza daarna met de helft van de bacon en mozarella en bestrooi met wat zwarte peper.

Schuif de pizza nu met een vloeiende beweging op de pizzasteen en sluit de BBQ met de deksel. Zo blijft de warmte in de BBQ en gaat deze eigenlijk fungeren als oven. Bak de pizza in 7 tot 10 minuten gaar. Je kunt dit eventueel testen door een satéprikker in het deeg te steken. Als deze er droog uitkomt is je deeg gaar. Is de mozarella ook gesmolten? Dan kun je de pizza van de BBQ halen.

Als je de pizza van de BBQ hebt gehaald kun je deze het beste eerst even laten staan om iets af te koelen. De pizza is namelijk gloeiend heet en het aansnijden gaat ook makkelijker als de pizza iets is afgekoeld. Daarnaast heb je in die paar minuutjes de tijd om de volgende pizza te beleggen en op de BBQ te schuiven.

Tip:

Krijg je een grote groep eters? Dan kun je met dit recept ook een groot aantal kleinere pizza's maken in plaats van 2 grote. Zo krijgt iedereen zijn eigen winter pizza!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *