vlechtpizza van de bbq uitgelicht

Vlechtpizza

Pizza van de BBQ. Ik houd er wel van! Pizzasteen er op, de BBQ flink opstoken, je zelfgemaakte deeg uitrollen en dan een heerlijke pizza bakken in slechts een paar minuten. Zoveel beter dan de diepvriesdingen en die van de plaatselijke pizzeria! Daarnaast kun je met deeg natuurlijk allerlei vormen creëren en zo ontstond deze vlechtpizza. Een soort van calzone, maar dan net anders. Smaakte heerlijk en ziet er ook nog eens leuk uit!

Pizza's bakken op de BBQ? Ga eens voor deze vlechtpizza!

Hoofdgerecht

2-3 personen

1 uur en 30 minuten

Ingrediënten

– 280 gram Bloem
– 200 ml Lauwwarm Water
– 10 gram Gedroogde Gist
– 1 theelepel Zout
– 1 theelepel Suiker
– 2 eetlepels Olijfolie
– Extra Bloem
– 140 gram Tomatenpuree
– 3 eetlepels Water
– 10 Cherry Tomaatjes
– 100 gram Salami
– 1 Rode Paprika
– 1 Bol Mozzarella
– 16 Groene Olijven
– 1 eetlepel Italiaanse Kruiden
– Peper & Zout

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Pizzasteen
Pizzaschep
– Vochtige Theedoek
– Deegroller

Bereiding

Neem een kom en doe hier het lauwwarme water in, met de gist en de suiker. Roer dit even door en laat 5 minuutjes staan. Als het goed is gaat de gist zijn werk doen en ontstaat er een schuimlaag op het water. Gebeurt dit niet? Dan is er een grote kans dat je gist dood is. Haal dan nieuw gist en probeer het opnieuw.

Meng ondertussen in een andere kom het zout door de bloem. Voeg na 5 minuten het mengsel van water, suiker en gist toe aan de bloem en roer de ingrediënten goed door elkaar.

Bebloem vervolgens je werkblad en leg het deeg hierop. Druk het deeg plat, voeg 1 eetlepel olijfolie toe en vouw het deeg weer samen. Strooi nog wat bloem over het deeg en kneed het deeg gedurende 10 minuten stevig door, tot er een elastische bal ontstaat.

Vet nu een kom in met een eetlepel olijfolie en leg je deegbal hier in. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg een uur rijzen, tot het in omvang is verdubbeld.

Steek nu de BBQ aan en maak deze gereed voor indirecte hitte, het gebruik van de pizzasteen en een temperatuur van 275 tot 300 graden. Gebruik je een kogel BBQ? Dan betekent indirecte hitte dat je de brandende kolen zoveel mogelijk onder de pizzasteen vandaan houdt. Leg de pizzasteen niet al direct op de BBQ, maar doe dit een kwartier voor je de pizza’s echt gaat bakken. Anders wordt de steen te heet en kan het gebeuren dat je pizzabodem verbrandt, voordat de toppings gaar zijn en de kaas is gesmolten.

Nu het deeg staat te rijzen en de BBQ is aangestoken, is het tijd om de vulling van de pizza voor te bereiden. Neem hiervoor een ruime kom en doe hier de tomatenpuree, de 3 eetlepels water en de Italiaanse kruiden in. Meng deze goed door elkaar.

Snijd vervolgens de cherry tomaatjes, salami, paprika, mozzarella en groene olijven in kleine blokjes en voeg deze toe aan de kom. Breng alles op smaak met wat zout en peper en meng alle ingrediënten door elkaar.

Is je pizzadeeg genoeg gerezen? Dan is het tijd om het uit te gaan rollen. Verdeel het eerst in 2 gelijke delen en bebloem daarna je werkblad. Leg één van de delen deeg op je werkblad en bestrooi met een beetje bloem. Rol het deeg uit tot een dunne lap van ongeveer 0,5 cm dik. Maak de pizzabodem echter niet helemaal rond, maar maak hem juist wat langwerpiger.

Beleg nu over de lange kant het midden van de je pizzabodem met de helft van de vulling. Snijd daarna het deeg dat nog vrij is van vulling in met een mes, van de zijkant tot een centimeter van de vulling. Snijd stroken van ongeveer 2 cm breed. Heb je dat gedaan? Dan beginnen we nu bovenaan met het schuin naar binnen vouwen van de stroken deeg. Je vouwt ze dus over de vulling van de pizza heen, een beetje schuin naar beneden. Zorg dat de stroken deeg elkaar een beetje overlappen. Hier en daar een kier mag wel.

Heb je de vlechtpizza af? Bestrijk dan de bovenkant met een klein beetje water. Daarna is het tijd om de pizza op de pizzaschep te schuiven en naar de BBQ te verhuizen. Schuif de vlechtpizza op de pizzasteen en sluit de BBQ met de deksel. Bak de vlechtpizza nu ongeveer 7 minuutjes. Het deeg is dan gaar, de vulling is warm en de mozzarella gesmolten.

Haal de vlechtpizza van de BBQ met de pizzaschep. Laat heel even rusten en maak ondertussen de tweede pizza klaar. Bak deze terwijl je de eerste pizza zit te eten. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.