Vlaams Stoofvlees

Bij veel BBQ’ers komt de Dutch Oven pas in het najaar weer uit de kast, omdat dat traditiegetrouw wat meer het seizoen voor stoofpotten is. Hier niet. De Dutch Oven wordt hier geregeld gebruikt voor allerlei gerechten, waarvan dit Vlaams Stoofvlees de meest recente creatie is. Mooie sukadelappen gestoofd in bruin bier en geserveerd met frietjes, daar kun je me het hele jaar door wel wakker voor maken hoor!

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 3 uur 30 minuten
Totale tijd: 3 uur 45 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

 • Steek de BBQ aan en ga hierbij eerst voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 170 graden.
 • Snijd ondertussen de uien in ringen en de sukadelappen in blokjes van 3 x 3 cm groot.
 • Is de BBQ op temperatuur? Zet dan de Dutch Oven op het rooster en laat deze even warm worden. Voeg vervolgens de boter toe en laat deze smelten in de pan. Bestrooi het vlees ondertussen met peper en zout.
 • Is de boter gesmolten en de pan mooi warm? Doe dan het vlees in de pan en bak dit in 5 minuutjes rondom aan. Schep het vlees hierna weer even uit de pan en voeg direct de uien toe.
 • Bak de uien tot ze een beetje zacht beginnen te worden en voeg dan de flesjes bruin bier toe. Breng het geheel nu rustig aan de kook en doe dan het vlees weer terug in de pan.
 • Check nu of het vlees en de uien goed onder staan. Is dat niet het geval? Voeg dan nog wat extra bier of wat water toe.
 • Voeg nu de laurier, tijm, kruidnagel en stroop toe en roer even door. Besmeer daarna de bruine boterham met mosterd en leg deze met de besmeerde kant naar beneden op het stoofvlees.
 • Haal de Dutch Oven nu even kort van de BBQ en maak de BBQ gereed voor indirecte hitte en nog steeds een temperatuur van ongeveer 170 graden. Zet vervolgens de Dutch Oven weer op de BBQ en doe de deksel op de pan. Sluit ook de BBQ met de deksel en laat het stoofvlees nu 3 uur rustig pruttelen, terwijl je het geheel af en toe even doorroert.
 • Is het vlees mooi mals gestoofd en is het vocht genoeg ingedikt? Brengt het Vlaams stoofvlees dan op smaak met een scheut azijn en roer dit door de pan. Haal de Dutch Oven vervolgens van de BBQ en serveer het stoofvlees met versgebakken frieten. Eet smakelijk!
Vlaams Stoofvlees
Vlaams Stoofvlees

11 reacties

 1. Dit ziet er echt verrukkelijk uit!

  Dit wil ik komende zondag maken voor de verjaardag van mijn dochter. Blijven veel mensen eten, dus heerlijk voor bij de patatjes!

  Als ik alles x2 doe, past het dan in de dutch oven van weber? Het is een 6L pan.

  Ik hoor het wel! ☺️😋

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *