vlaams stoofvlees uitgelicht

Vlaams Stoofvlees

Bij veel BBQ’ers komt de Dutch Oven pas in het najaar weer uit de kast, omdat dat traditiegetrouw wat meer het seizoen voor stoofpotten is. Hier niet. De Dutch Oven wordt hier geregeld gebruikt voor allerlei gerechten, waarvan dit Vlaams Stoofvlees de meest recente creatie is. Mooie sukadelappen gestoofd in bruin bier en geserveerd met frietjes, daar kun je me het hele jaar door wel wakker voor maken hoor!

Recept Video Vlaams Stoofvlees van de BBQ

De bereiding van dit Vlaam Stoofvlees recept heb ik gefilmd en tot een recept video gemonteerd. Zie daarvoor hieronder! Vind je dit soort video's leuk om te zien? Abonneer je dan zeker ook even op mijn YouTube kanaal! Voor het uitgeschreven recept moet je nog iets verder doorscrollen.

vlaams stoofvlees recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.78 van 49 stemmen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 3 uur 30 minuten
Totale tijd: 3 uur 45 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 495kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Steek de BBQ aan en ga hierbij eerst voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 170 graden.
  • Snijd ondertussen de uien in ringen en de sukadelappen in blokjes van 3 x 3 cm groot.
  • Is de BBQ op temperatuur? Zet dan de Dutch Oven op het rooster en laat deze even warm worden. Voeg vervolgens de boter toe en laat deze smelten in de pan. Bestrooi het vlees ondertussen met peper en zout.
  • Is de boter gesmolten en de pan mooi warm? Doe dan het vlees in de pan en bak dit in 5 minuutjes rondom aan. Schep het vlees hierna weer even uit de pan en voeg direct de uien toe.
  • Bak de uien tot ze een beetje zacht beginnen te worden en voeg dan de flesjes bruin bier toe. Breng het geheel nu rustig aan de kook en doe dan het vlees weer terug in de pan.
  • Check nu of het vlees en de uien goed onder staan. Is dat niet het geval? Voeg dan nog wat extra bier of wat water toe.
  • Voeg nu de laurier, tijm, kruidnagel en stroop toe en roer even door. Besmeer daarna de bruine boterham met mosterd en leg deze met de besmeerde kant naar beneden op het stoofvlees.
  • Haal de Dutch Oven nu even kort van de BBQ en maak de BBQ gereed voor indirecte hitte en nog steeds een temperatuur van ongeveer 170 graden.
  • Zet vervolgens de Dutch Oven weer op de BBQ en doe de deksel op de pan. Sluit ook de BBQ met de deksel en laat het stoofvlees nu 3 uur rustig pruttelen, terwijl je het geheel af en toe even doorroert.
  • Is het vlees mooi mals gestoofd en is het vocht genoeg ingedikt? Brengt het Vlaams stoofvlees dan op smaak met een scheut azijn en roer dit door de pan.
  • Haal de Dutch Oven vervolgens van de BBQ en serveer het stoofvlees met versgebakken frieten. Eet smakelijk!

Video

Benadering van voedingswaarden

Calories: 495kcal | Carbohydrates: 24g | Protein: 54g | Fat: 16g | Saturated Fat: 7g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 7g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 180mg | Sodium: 276mg | Potassium: 1147mg | Fiber: 3g | Sugar: 7g | Vitamin A: 101IU | Vitamin C: 12mg | Calcium: 87mg | Iron: 7mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Vlaams Stoofvlees
Vlaams Stoofvlees

73 reacties

  1. Dit ziet er echt verrukkelijk uit!

    Dit wil ik komende zondag maken voor de verjaardag van mijn dochter. Blijven veel mensen eten, dus heerlijk voor bij de patatjes!

    Als ik alles x2 doe, past het dan in de dutch oven van weber? Het is een 6L pan.

    Ik hoor het wel! β˜ΊοΈπŸ˜‹

  2. 5 sterren
    Moest de dutch oven voor het eerst gaan gebruiken. πŸ˜‰
    Afgelopen zondag dit heerlijke recept gemaakt.
    Aankomend weekend wordt het gelijk nog een keer gemaakt. πŸ™‚
    Super makkelijk als je aantal personen wijzigt dat je boodschappenlijst ook wijzigt.
    Het is echt een heerlijk recept!!!

  3. Goedenavond! Ik ga het morgen maken x2 maar ik vraag mezelf af of je tussendoor de lappen uit elkaar moet trekken of versnijden of zijn ze na een paar uur zo mals dat het uit elkaar valt?
    Alvast bedankt πŸ‘ŠπŸΌ Mvg joost

  4. Heerlijk recept, dank! Vandaag gemaakt, dus het jaar is goed begonnen πŸ™‚

    Tip: heb je honger / grote eters, dan is het misschien wat weinig voor 4p, dus dan een beetje extra maken.

  5. 5 sterren
    Mooi recept ga het proberen temaken komend zaterdag. De D O heb ik op een houtbrander staan dus ben benieuwd kan de tempratuur dan namelijk niet echt regelen ben benieuwd of dat het zo iets gaat worden . πŸ˜‰

  6. Heerlijk recept! Op mijn Bastard temperatuur op 170 graden gezet, maar het kookte meer dan rustig pruttelen. Toch was het vlees heerlijk en super mals geworden. Uurtje langer dan recept, het laatste uur zonder deksel op dutch oven om de saus in te dikken.

    Ga het recept zeker vaker maken!

  7. 5 sterren
    Wat een top recept! Eén van de beste die ik tot op heden op mijn kamado heb klaar gemaakt. Alles klopt! Wel één extra flesje Westmalle dubbel moeten gebruiken, maar verder klopte alle verhoudingen perfect. En de smaak is goddelijk. Absoluut een aanrader. Niet bij twijfelen, meteen klaarmaken.

  8. 5 sterren
    Het recept is geweldig ik heb ook een fles meer moeten gebruiken ( leffe donker).
    Ook heb ik er twee teentjes look ingedaan. We hebben er feestelijk van genoten.
    Alvast bedankt voor het recept. Groeten Jack

  9. 4 sterren
    Vandaag begonnen met het recept, wel wat persoonlijke aanpassingen gedaan. Wat het alleen maar leuker maakt.

    Wederom bedankt voor het recept!

    * voor foto’s zie de Facebook pagina van bbq & smoke Zeeland *

  10. 5 sterren
    Hallo Roy,
    Sinds enige tijd heb ik een kamado en ook een Dutch oven, en ook je site ontdekt met een enorme hoeveelheid lekkere en mooie recepten.
    Helemaal handig is dat je het aantal personen in kan geven, wat je nodig hebt en hoe je het recept moet maken.
    Ik had al eerder recepten van je site geplukt, maar de laatste was top.
    Gister heb ik je Vlaamse stoofvlees gemaakt, en dat was geweldig.
    Precies zoals stoofvlees moet zijn.
    Dank voor de recepten.

    • Het ligt ook een beetje aan het formaat BBQ en wat zelf je voorkeur heeft. En de hoeveelheid die je bereidt. In een medium kamado het recept aan houden, dan kan 140/150 prima. Een grote kamado en een dubbel recept? Dan zou ik wel eerder richting de 170 gaan.

  11. 5 sterren
    Vandaag jullie recept aan het gebruiken en man man de lucht alleen al loopt t water mijn mond uit!

    Nu paar uurtjes op de bbq en smullen maar!

    Bedankt!

  12. 5 sterren
    Speciaal hiervoor een dutch oven aangeschaft, welke ik zeker voor andere dingen ook ga gebruiken.
    Nu 2 keer deze stoofpot gemaakt en echt super lekker, mijn ervaring is wel dat er vaak meer vocht (bier) bij moet.

    • Vocht blijft altijd een lastige en is afhankelijk van meerdere factoren (temperatuur in BBQ, afstand tot hittebron, grootte van de pan, etc.). Maar een beetje water, bouillon of bier toevoegen is gelukkig geen probleem!

  13. 5 sterren
    Hallo Roy,

    Top recept.
    Gisteren het gerecht gemaakt en zelden zo’n lekkere stofvlees gehad.
    Ook ik moest meer vocht (bier) toe voegen maar zoals jij al aangeeft in eerdere reactie kunnen omstandigheden ander zijn.
    Een vraag nog: wat is het nut van de plak bruin brood en roer jij deze door het gerecht?

    • Hi Roel, goed om te horen dat het goed heeft gesmaakt! Er zijn inderdaad allerlei factoren die meespelen hoeveel vocht je nodig hebt, dus dat is altijd lastig inschatten!

      De snee brood helpt om de boel te binden en die roer je inderdaad door het stoofvlees heen. Tegen het einde van de bereiding is er dan ook niets van terug te zien.

4.78 from 49 votes (32 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling