vietnamese kippenbouten uitgelicht

Vietnamese Kippenbouten

Een lekker kippetje van de BBQ is altijd goed! Of het nou heerlijke kippendijen spiesen zijn, een Beer Can Chicken of een lekkere kipburger. Deze keer ging ik voor kippenbouten, die ik een Vietnamese marinade meegaf. Dit, in combinatie met de smaak en het mooie kleurtje dat het rookhout geeft, zorgde voor een heerlijk sappig resultaat. En dan aan tafel lekker kluiven. Want dat hoort er ook bij!

Dit BBQ recept voor kippenbouten met een Vietnamese marinade zal het zeker goed doen!

Hoofdgerecht

4 personen

45 minuten

Ingrediënten

- 8 Kippenbouten
- 150 ml Vissaus
- 100 ml Water
- 75 gr Poedersuiker
- 1 Rode Peper
- 2 teentjes Knoflook
- 1 Sjalot
- 2 cm Verse Gember
- Sap van een Halve Limoen
- 1 el Zonnebloemolie

Overige benodigdheden

- BBQ met Deksel
- Rookhout
- Kernthermometer

Bereiding

Snipper de sjalot en de teentjes knoflook fijn. Doe de zonnebloemolie in een steelpannetje en zet deze op het vuur. Fruit de sjalot en knoflook en hak vervolgens de rode peper fijn. Kies hierbij zelf of je de pitjes eerst weg haalt, of dat je ze in de marinade wil hebben. Voeg de rode peper toe en fruit 2 minuutjes mee.

Voeg vervolgens de vissaus en het water toe aan de steelpan en breng rustig aan de kook. Voeg dan de poedersuiker toe en laat dit er in oplossen. Zet het vuur hierna uit, knijp de halve limoen uit in de pan en rasp de gember en voeg deze ook toe.

Laat de marinade helemaal terug koelen tot kamertemperatuur. Doe vervolgens de kippenbouten in een grote diepvrieszak en giet de marinade er bij. Knoop de zak goed dicht en zet in de koelkast om te marineren. Laat de kippenbouten zeker 4 uur marineren. Langer mag natuurlijk ook! Maak de marinade bijvoorbeeld de dag van te voren.

Steek de BBQ ruim een uur van te voren aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 160 graden. Indirecte hitte betekent dat de kippenbouten straks niet recht boven de brandende kolen of briketten komen te liggen. Door gebruik te maken van de deksel van de BBQ werkt deze op die manier als een oven, waarin we de kippenbouten gaan roken en garen.

Haal de kippenbouten een half uurtje voor je ze wilt gaan garen uit de koelkast, zodat de ergste kou er een beetje vanaf is. Haal de kippenbouten vervolgens uit de marinade en schenk de marinade in een pannetje. Ze deze op laag vuur en laat rustig inkoken.

Steek vervolgens wat rookhout tussen de brandende kolen of briketten en leg je rooster op de BBQ. Leg vervolgens alle kippenbouten op de BBQ en sluit deze met de deksel. Check de temperatuur nog even en zorg dat deze continu rond de 160 graden blijft hangen.

De kippenbouten mogen nu een half uurtje garen. Laat in die tijd de marinade verder inkoken, zodat deze iets dikker wordt. Check na een half uur de kerntemperatuur van de kippenbouten. Deze moet uiteindelijk ongeveer 72 graden zijn. Ben je al in de buurt? Neem dan de ingekookte marinade en bedruip de bouten er mee. Reken uit hoe lang je nog ongeveer nodig hebt tot een kerntemperatuur van 72 graden en doe de deksel weer op de BBQ. Bij mij duurde het nog ongeveer 10 minuutjes voor de temperatuur van 72 graden was bereikt.

Zijn de kippenbouten gaar? Dan mogen ze van de BBQ. Leg ze op een serveerplank en laat heel even rusten. De sappen in het vlees kunnen zich dan weer verdelen en de kip kan alvast wat afkoelen. Je kunt de kippenbouten nog bestrooien met een in dunner ringetjes gesneden rode peper en wat verse koriander, maar je kunt natuurlijk ook gewoon aanvallen. In beide gevallen: eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *