varkenswangen uitgelicht

Varkenswangen

Spareribs, Pulled Pork en buikspek zijn denk de bekendste BBQ gerechten met varkensvlees. Er is echter nog een hoop meer lekkerst met varkensvlees te bereiden op de BBQ. Mijn tip om op je to-do lijstje te zetten? Varkenswangen! Wellicht niet het eerste stukje vlees waar je aan denkt en het klinkt misschien iets minder uitnodigend. Maar door ze een bereiding mee te geven die ergens tussen die van spareribs en stoofvlees in zit krijg je heerlijk mals vlees! Zet die varkenswangen van de BBQ dus maar op het lijstje voor de volgende low & slow sessie!

varkenswangen recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 4 uur 30 minuten
Bereidingstijd: 5 uur 30 minuten
Totale tijd: 10 uur
Porties: 4 personen

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

 • Voor de bereiding van deze varkenswangen begin je met het verwijderen van het vlies en het kruiden van de wangen. Het is het lekkerst als je de rub een uur of 4 (overnacht kan ook) laat intrekken, dus begin op tijd.
 • Maar eerst dus ontvliezen. Laat je dit vlies zitten dan zullen de varkenswangen van de BBQ nooit perfect mals worden. Doe dit ontvliezen met een scherp mes en snijd het weg. Probeer daarbij uiteraard zo min mogelijk vlees weg te snijden.
 • Neem nu je favoriete BBQ rub voor varkensvlees en bestrooi de varkenswangen hier rondom mee. Wrijf de rub een beetje in het vlees, leg de wangen vervolgens op een bord of in een schaal en laat afgedekt in de koeling staan tot ze de BBQ op mogen.
 • Heeft de rub lang genoeg kunnen intrekken? Steek dan de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 100 graden.
 • Is die temperatuur bereikt? Voeg dan de chunks rookhout toe aan de brandende kolen en leg daarna de varkenswangen op de BBQ. Sluit de BBQ vervolgens met de deksel en rook de varkenswangen 2 uur.
 • Is de 2 uur roken bijna om? Zet dan de steelpan op laag vuur en voeg het bier toe. Laat het bier even een klein beetje doorwarmen tot het lauwwarm aanvoelt. Giet het bier vervolgens in de ovenschaal (een aluminium BBQ schaal met hoge randen kan ook) en leg vervolgens alle varkenswangen in het vocht. Dek de schaal daarna af met aluminiumfolie.
 • Zet de schaal met varkenswangen nu op de BBQ en sluit de BBQ met de deksel. Pas vervolgens de temperatuur van de BBQ aan naar ongeveer 150 graden en laat de varkenswangen 3 uur rustig verder garen en stomen. Voel na verloop van tijd even of het vlees al mooi zacht begint te worden, door er met een satéprikker in te prikken.
 • Na 3 uur zijn de varkenswangen als het goed is mooi mals. Nog niet helemaal tevereden? Geef ze dan nog wat langer de tijd. Als de wangen mals genoeg zijn mogen ze uit de schaal en terug het BBQ rooster op. Meng vervolgens een paar eetlepels van het vocht uit de schaal met je BBQ saus en bestrijk de varkenswangen hier mee. Sluit de BBQ vervolgens weer met de deksel en bestrijk ze een kwartier later nog eens met de saus.
 • Weer een kwartier verder zijn de varkenswangen van de BBQ klaar en mogen ze van het rooster. Serveer ze op een mooie plank en serveer direct. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
varkenswangen recept2
varkenswangen uitgelicht2

17 reacties

 1. Geweldig recept! Was er al lang naar op zoek, een duidelijk recept voor de varkenswangen! Vroeger heb ik het een keer gehad, varkenswang op een broodje, direct verkocht! Nu wil ik het zelf gaan maken aan de hand van dit recept, maar hebben jullie nog advies wat betreft de rub en het donkere bier? Hier zijn uiteindelijk ook honderden soorten van verkrijgbaar tegenwoordig.

  Bedankt alvast!

 2. 5 sterren
  Eerder gedaan, heerlijk recept. Mijn buurman en ik staan vandaag met 2 kamado’s in mijn tuin te koken. We geven er vandaag een Indonesisch tintje aan met een pittig gekruide rub. De groente en sateh gaan op de green Egg.
  Zonnetje erbij, Max in Zandvoort, wat nog meer⁉️🔥🔥

 3. 5 sterren
  Heerlijk recept.
  Gemaakt met Kosmos Q Dirty Bird rub en Maredsous Brun als bier.
  Klein blokje eiken en een groter blokje kersen rookhout erbij in de eerste fase.
  Al met al een erg lekker recept, ga ik zeker nog eens maken

 4. 5 sterren
  Vandaag voor de eerste keer gemaakt. Wat een succes ( foto’s op FB Belgian BBQ Group en getagd).

  Deze maak ik zeker nog eens. Als bier heb ik St Bernardus Abt 12 gebruikt.

  Bedankt voor dit recept !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *