Uiensoep Pizza

Voor een goede kom uiensoep, met zo’n broodje met gesmolten kaas er bovenop, kun je me wakker maken. En ook voor een goede pizza mag je me midden in de nacht uit bed trekken. Dat zal voor de Fransen en Italianen geen reden zijn om die twee te combineren, maar ik deed het toch. En ik kan je aanraden om dit ook te doen, want deze Uiensoep Pizza was TOP! Belangrijk is wel dat je de uien echt even goed de tijd geeft om smaak op te bouwen in de pan en dat je het mengsel vervolgens goed af laat koelen voordat je de pizza’s gaat beleggen (anders krijg je ze niet van je pizzaschep), maar als je deze pizza dan eindelijk mag proeven ben je om. Beloofd!

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 8 uur 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 8 uur 45 minuten
Porties: 2 personen
calorieën: 1128kcal

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 340 gram Bloem
  • 200 milliliter Water
  • 10 gram Zout
  • 3 gram Gedroogde Gist
  • 2 eetlepels Olijfolie
  • Extra Bloem

Voor de topping:

Overige Benodigdheden:

  • BBQ met Deksel
  • Ruime mengkom
  • Mixer (optioneel)
  • Vochtige Theedoek
  • Hapjespan of Koekenpan

Instructies

  • Voor het bakken van pizza’s begin je uiteraard met het maken van pizzadeeg. Pak een ruime mengkom en doe hier de bloem, het water, zout, gist en olijfolie in. Meng alles met een spatel door elkaar, tot er een plakkerige deegbal ontstaat. Bebloem nu je werkblad en stort je deeg hierop. Kneed het deeg gedurende 10 minuten stevig door, tot er een elastische deegbal ontstaat.
  • Bovenstaande kun je eventueel ook doen met een mixer of keukenmachine. Wel raad ik altijd aan het deeg nog even met de hand door te kneden, omdat je dan goed aan voelt of het elastisch genoeg is.
  • Maak de mengkom even schoon en leg de deegbal hier in. Dek de kom af met de vochtige theedoek en laat het deeg nu 8 uur rijzen.
  • Wil je een deeg dat minder lang hoeft te rijzen? Neem dan 10 gram gedroogde gist in plaats van 3 gram en voeg 1 theelepel suiker toe aan je deeg, voordat je gaat kneden. Je pizzadeeg hoeft dan slechts een uur te rijzen. Probeer echter ook het deeg met de lange rijs eens. Het is een heerlijk pizzadeeg dat makkelijker te verteren is.
  • Heeft het deeg 6 uur gerezen? Zet dan de hapjespan of koekenpan op laag vuur en voeg de olijfolie toe. Snijd ondertussen de uien in dunne halve ringen.
  • Is de olie in de pan warm? Voeg dan de uien toe en bak ze tot ze een beetje zacht beginnen te worden.
  • Snipper ondertussen de teentjes knoflook goed fijn en voeg deze toe wanneer de uien mooi zacht zijn. Bak de knoflook een minuutje mee.
  • Breng het geheel nu op smaak met wat zeezout en bak tot de uien wat beginnen te kleuren. Dit duurt zo’n 10 minuten.
  • Voeg dan de bloem toe en roer dit door de uien. Bak 30 seconden mee om de bloem te garen en giet dan de helft van het water bij de uien. Breng al roerend rustig aan de kook en laat indikken. Voeg eventueel nog wat meer water toe als het mengsel wat dik wordt en roer dit goed door.
  • Ben je tevreden over de uien? Breng het geheel dan op smaak met versgemalen zwarte peper en haal de pan van het vuur.
  • Als je pizzadeeg nog maar een uurtje hoeft te rijzen, is het tijd om de BBQ aan te steken. Ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 300 tot 350 graden. Leg de pizzasteen op tijd op de BBQ, zodat deze mee kan opwarmen.
  • Is de BBQ op temperatuur en het deeg genoeg gerezen? Verdeel het deeg dan in 2 gelijke bollen. Bebloem je werkblad en leg er 1 van de bollen op. Druk de bol me je handen plat en vorm er vervolgens vanuit het midden een pizzabodem van. Je kunt dit eventueel ook doen met een deegroller, maar dan druk je veel lucht uit het deeg en krijg je een minder mooi resultaat.
  • Is je pizzabodem gevormd? Pak dan de pizzaschep er bij en bestrooi deze met een beetje bloem of maismeel. Leg er vervolgens de pizzabodem op.
  • Bestrooi de pizzabodem nu met ongeveer 25 gram van de geraspte gruyère en beleg de pizza vervolgens met de helft van het uienmengsel. Spreid dit goed uit en bestrooi vervolgens met nog eens 75 gram van de gruyère.
  • Neem de pizzaschep met pizza nu mee naar de BBQ en schuif de pizza rustig op de pizzasteen. Sluit de BBQ vervolgens weer met de deksel en bak de pizza in 5 tot 7 minuten af.
  • Haal de pizza nu weer van de BBQ met de pizzaschep en schuif hem op een snijplank of groot bord. Laat de pizza daarna 3 minuutjes rusten voor je hem aansnijdt. Gebruik die tijd om de volgende pizza alvast te beleggen en op de pizzasteen te schuiven. Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 1128kcal | Carbohydrates: 148g | Protein: 50g | Fat: 36g | Saturated Fat: 20g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 12g | Cholesterol: 110mg | Sodium: 2671mg | Potassium: 532mg | Fiber: 8g | Sugar: 8g | Vitamin A: 952IU | Vitamin C: 13mg | Calcium: 1085mg | Iron: 9mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Uiensoep Pizza van de BBQ

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *