BBQ Recept: Turkse Pizza Recept

Turkse Pizza

Eén van mijn favoriete fast food snacks na het uitgaan is denk de Turkse pizza, ook wel bekend als lahmacun. Op de een of andere manier heb ik namelijk altijd honger na een avond stappen en een Turkse pizza gaat er dan altijd wel in! Ik wilde die lekkernij echter ook wel eens zelf maken en dan het liefst op de BBQ. En zelf Turkse pizza maken is dus nog veel lekkerder dan diegene je na het uitgaan eet. Dit recept moet je dan ook zeker eens proberen!

Zelf Turkse Pizza maken? Dat is helemaal niet moeilijk!
Zelf Turkse Pizza maken? Dat is helemaal niet moeilijk!

Hoofdgerecht

4 personen

2 uur en 15 minuten

Ingrediënten

Voor het deeg:
– 250 gram Bloem
– 130 milliliter Lauwwarm Water
– 15 gram Griekse Yoghurt
– 10 milliliter Zonnebloemolie
– 4 gram Gedroogde Gist
– 1 mespuntje Zout

Voor de vleessaus:
– 300 gram Rundergehakt
– 400 milliliter Runderbouillon
– 1 Ui
– 15 gram Zongedroogde Tomaten
– 1 teentje Knoflook
– 0,5 theelepel Gemalen Komijn
– 0,5 theelepel Gemalen Venkelzaad
– 1 eetlepel Tomatenpuree
– 1 theelepel Suiker
– Versgemalen Zwarte Peper
– 2 eetlepels Olijfolie

Voor de vulling:
– 0,5 Komkommer
– 2 Tomaten
– 1 Kleine Rode Ui
– 1 krop Baby Romaine
– 2 theelepels Rodewijnazijn
– 2 eetlepels Olijfolie
– Versgemalen Zwarte Peper
– Grof Zeezout
– Sambal (optioneel)

Voor de yoghurtsaus:
– 200 gram Griekse Yoghurt
– 1 eetlepel Olijfolie
– 1 eetlepel Gedroogde Dille
– 1 theelepel Citroensap
– Versgemalen Zwarte Peper

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Pizzasteen
– Grote Koekenpan
– Vochtige Theedoek
– Aluminiumfolie (optioneel)

Bereiding

Voor de bereiding beginnen we met het deeg voor de Turkse Pizza. Meng hiervoor de bloem met de gist in een ruime mengkom en voeg vervolgens het water, de zonnebloemolie, de yoghurt en het zout toe. Meng alle ingrediënten door elkaar tot een plakkerige deegbal. Bebloem vervolgens je werkblad en kneed het deeg gedurende 10 minuten door tot een elastische bal deeg. Maak je mengkom schoon, leg de deegbal hierin en dek de kom af met een vochtige theedoek. Laat het deeg nu 1,5 uur rijzen.

Vleessaus, yoghurtsaus en vulling voorbereiden

Ondertussen is er nu tijd om de vleessaus te maken. Zet hiervoor een grote koekenpan op laag vuur en voeg de olijfolie toe. Snijd ondertussen de zongedroogde tomaten in kleine stukjes en snipper de ui en de teen knoflook goed fijn. Doe de ui, knoflook en zongedroogde tomaten in de pan en bak een paar minuutjes. Zet het vuur iets hoger en voeg vervolgens het rundergehakt, de tomatenpuree, het gemalen venkelzaal en gemalen komijnzaad toe en bak gedurende 8 minuutjes. Voeg vervolgens de bouillon toe en breng dit aan de kook. Laat alles 10 minuutjes pruttelen en breng de saus vervolgens op smaak met versgemalen peper, zout en suiker. Haal daarna de pan van het vuur en laat de saus afkoelen.

Neem voor de yoghurtsaus een kom en doe hier de yoghurt, olijfolie, citroensap, dille en flink wat zwarte peper in. Meng alles goed door elkaar en zet de saus aan de kant.

Neem voor de vulling een ruime mengkom en doe hier de olijfolie en rodewijnazijn in, gevolgd door een klein beetje zout en peper. Snijd vervolgend de tomaten in kwarten en ontdoe ze van de zaadlijsten. Snijd de tomaten vervolgens in blokjes. Maak de komkommer schoon en snijd ook deze in blokjes. Snijd de rode ui in dunne halve ringen. Voeg de tomaten, komkommer en de rode ui toe aan de mengkom en snijd vervolgens de krop sla in stukjes. Voeg ook deze toe aan de kom en meng alle ingrediënten goed door elkaar.

BBQ voorbereiden

Steek nu de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 220 graden. Leg de pizzasteen op het rooster, zodat deze kan voorverwarmen.

Verdeel, terwijl de BBQ warm wordt, het deeg in 4 gelijke delen. Bebloem je werkblad en rol 1 deel deeg uit tot een dunne pizzabodem van ongeveer 0,5 cm dik. Bestrijk deze dun met de vleessaus en schuif de bodem vervolgens op de pizzaschep. Is de BBQ op temperatuur? Schuif dan gelijk de Turkse pizza op de pizzasteen en sluit de BBQ met de deksel. Bak de pizza nu 4 minuutjes, tot de bodem gaar is. Haal de Turkse pizza dan weer van de pizzasteen en leg hem op een groot bord. Dek de Turkse pizza af met de vochtige theedoek.

Herhaal bovenstaande met de rest van de ingrediënten, tot je 4 Turkse pizza’s hebt gebakken.

De Turkse pizza maken

Neem nu de gebakken pizza’s, de vulling en de yoghurtsaus. Schep een kwart van de vulling in het midden van een pizza en lepel er wat van de saus overheen. Voor de liefhebber kun je nu ook wat sambal of andere hete saus over de vulling verdelen. Rol de Turkse pizza vervolgens stevig op en rol hem eventueel in, in aluminiumfolie. Herhaal dit met de rest van de pizza’s en ingrediënten en het is tijd om te eten. Eet smakelijk!

2 reacties

    • Hi Pamela,

      Ik leg de pizzasteen altijd direct op het rooster, maar hoger mag ook. Hoe je de kolen legt is afhankelijk van het soort BBQ. Gebruik je een kamado, dan gebruik je een platesetter tussen de hete kolen en het rooster/de pizzasteen. Gebruik je een kogel BBQ, dan wil je de kolen zoveel mogelijk naar buiten plaatsen en zo min mogelijk hete kolen direct onder de pizzasteen. Anders wordt de pizzasteen te heet in het midden en verbranden de pizza’s 🙂

      Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *