turks brood uitgelicht

Turks Brood

Er is niets lekkerder dan een lekker vers, zelfgebakken brood. En al helemaal niet wanneer het brood ook nog eens op de BBQ wordt gebakken! Ik heb inmiddels al diverse broden van de BBQ getoverd, en dit Turkse brood is de laatste tijd favoriet. Het is een brood waarvan je het deeg niet hoeft te kneden, maar wat toch erg luchtig wordt. De buitenkant bakt lekker krokant en de binnenkant is heerlijk zacht. Een perfect brood dus om te serveren met verschillende smeersels en dips!

Brood bakken op de BBQ? Ga eens voor een Turks Brood van de pizzasteen!
Brood bakken op de BBQ? Ga eens voor een Turks Brood van de pizzasteen!

Bijgerecht

4-6 personen

2 uur en 30 minuten

Ingrediënten

– 400 gram Bloem
– 300 milliliter Lauwwarm Water
– 16 gram Suiker
– 10 gram Gedroogde Gist
– 8 gram Zout
– 1 eetlepel Olijfolie
– 1 eetlepel Sesamzaad

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Pizzasteen
Bastingkwast
– Bakpapier
– Vochtige Theedoek

Bereiding

Neem een ruime mengkom en doe hier de bloem en het zout in. Meng dit door elkaar. Neem vervolgens een tweede kom en doe hier het water, de suiker en het gist in. Laat dit 5 minuutjes staan.

Voeg na 5 minuten het mengsel van water, suiker en gist toe aan de kom met de bloem en het zou en roer alle ingrediënten door elkaar, tot de bloem is opgenomen door het water. Leg nu de vochtige theedoek over de kom en laat het deeg een uur rijzen.

Haal na een uur de theedoek van de kom en roer het deeg nogmaals even door. Leg nu je bakpapier op een grote serveerplank en stort het deeg er op uit. Vorm een ronde cirkel van het deeg die ongeveer 4 cm dik is en kleiner dan de diameter van je mengkom. Zet vervolgens de mengkom waar het deeg in zat ondersteboven over het deeg en laat het deeg nog 3 kwartier rijzen.

Steek ondertussen de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 230 graden. Leg 10 tot 15 minuten voor je brood op de BBQ mag de pizzasteen op de BBQ en laat deze even opwarmen.

Is je brood klaar om te bakken? Haal dan de kom weer van het deeg. Prik nu met je vingers wat kuiltjes in het deeg en bestrijk het daarna met de olijfolie. Strooi er vervolgens het sesamzaad over heen en schuif het brood daarna met het bakpapier op de pizzasteen. Sluit de BBQ met de deksel.

Bak het brood nu 5 minuten en trek daarna voorzichtig het bakpapier onder het brood vandaan. Zo kan de onderkant van het brood ook lekker krokant bakken. Sluit de BBQ weer met de deksel en bak het brood nog 10 tot 15 minuten. De bovenkant van het Turkse brood moet goudbruin zijn en krokant aanvoelen.

Is het brood klaar? Haal het dan van de BBQ en laat het even 5 minuutjes afkoelen voor je het aansnijdt. Serveer het brood met lekkere smeersels en dips en roep iedereen er bij. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *