tsjechische trdelnik uitgelicht

Tsjechische Trdelník

Vorig jaar was ik een lang weekend in Praag en er was één lekkernij die we letterlijk overal tegenkwamen: Trdelník. Een Tsjechische deegsnack, die gegrild wordt boven hete kolen. In Praag hadden ze hele, automatisch draaiende, rollen met deeg en was het bijna lopende band werk. De Trdelník zelf was, hoe toeristisch ook, echter super lekker en ik kreeg dan ook de opdracht dit thuis ook te proberen. Ik heb gebruik gemaakt van een oude deegroller om het deeg te kunnen garen en dat ging best aardig.

Eens totaal iets anders proberen op de BBQ? Dan is Trdelník het BBQ dessert voor jou!

Dessert

2 personen

25 minuten

Ingrediënten

– 1 rol Croissantdeeg
– 1 Ei
– 2 eetlepels Suiker
– 1 theelepel Kaneel

Overige Benodigdheden

– Deegroller
– Aluminiumfolie
– Vuurvaste Handschoenen

Bereiding

 

Steek de BBQ aan en ga hierbij voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 200 graden. Laat het rooster uit de BBQ.

Neem de deegroller en pak hiervan het rol gedeelte in met aluminiumfolie.

Haal nu het croissantdeeg uit de verpakking en snijd er langgerekte repen van ongeveer 1,5 cm breed van.

Neem nu de ingepakte deegroller en een strook deeg. Rol het deeg rondom de deegroller en houd steeds een halve centimeter overlap met de vorige ronde. Is de strook deeg op verleng deze dan met een nieuwe strook, tot je een deegrol hebt die iets kleiner is dan de lengte van je deegroller. Niet helemaal duidelijk? Check ook de foto onderaan de pagina!

Is de BBQ op temperatuur? Trek dan de vuurvaste handschoenen aan en neem de met deeg beklede deegroller mee naar de BBQ. Houd het deeg nu vlak boven de brandende kolen en draai de deegroller steeds een beetje, zodat iedere kant van het deeg gelijkmatig gaart.

Bak het croissantdeeg in ongeveer 10 minuutjes goudbruin en gaar en schuif de Trdelník vervolgens voorzichtig van je deegroller op een serveerplank. Meng ondertussen de suiker met de kaneel en strooi deze over je deegrol. Serveer eventueel met ijs en slagroom. Eet smakelijk!

Eens totaal iets anders proberen op de BBQ? Dan is Trdelník het BBQ dessert voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *