Als BBQ liefhebber ben je ongetwijfeld ook fan van een mooi groot stuk vlees van de BBQ en een mooie Tomahawk Steak moet je dan ook echt eens proberen. Een mooie grote tomahawk steak is zeer geschikt om via de reverse sear methode te bereiden. Daarnaast ziet dit stuk vlees er met het uitstekende bot natuurlijk heel gaaf uit. Ben je nog niet bekend met de reverse sear methode? Geen paniek! In het recept leg ik je uit wat het inhoudt en hoe het werkt. Snel een mooie tomahawk halen dus en aan de gang met dit recept!

Voorbereidingstijd: 1 uur uur
Bereidingstijd: 1 uur uur 20 minuten minuten
Totale tijd: 2 uur uur 20 minuten minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 780kcal
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten:
- 1,5 kilogram Tomahawk Steak
- Grof Zeezout
- Versgemalen Zwarte Peper
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
- Scherp Vleesmes
Instructies
- Haal het vlees ruim van te voren uit de koeling, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Is het vlees vacuüm verpakt? Open dan ook direct de verpakking zodat het vlees kan luchten. Doe dit minimaal een uur voor je het vlees op de BBQ wilt leggen.
- Voor de bereiding van een flinke tomahawk steak kun je het beste gebruik maken van de reverse sear methode. Bij deze methode gaar je de tomahawk eerst indirect op lage temperatuur en gril je hem aan het einde kort af boven gloeiend hete kolen. Op deze manier krijg je de meest gelijkmatige garing en het beste resultaat.
- Steek daarom de BBQ aan en ga eerst voor indirecte hitte en een temperatuur tussen de 100 en 120 graden.
- Neem de tomahawk steak en dep hem rondom droog. Snijd loshangende stukjes vlees en vet weg en wacht tot de BBQ op temperatuur is.
- Ik breng het vlees bij grote stukken vlees die ik heet af gril pas na de bereiding op smaak met peper en zout, omdat met name de peper tijdens de bereiding kan verbranden. Wil je toch liever vooraf kruiden met peper en zout, dan is dat natuurlijk prima!
- Leg de tomahawk steak op de BBQ als deze op temperatuur is. Steak de probe van je kernthermometer in het midden van het vlees en sluit de BBQ met de deksel. Gaar de tomahawk steak nu tot een kerntemperatuur van 48 graden.
- Is de kerntemperatuur van 48 graden bereikt? Haal het vlees dan van de BBQ en maak de BBQ gereed voor directe hitte en een temperatuur van 230 graden. Is die temperatuur bereikt? Gril de tomahawk steak dan 2 minuten aan beide kanten op de hete BBQ.
- Het is overigens niet erg als het 10 minuten duurt voordat de BBQ op temperatuur is om af te grillen, want je vlees hoeft na het af grillen niet zo lang te rusten.
- Haal je tomahawk steak nu van de BBQ en leg hem op een snijplank. Laat het vlees 2 minuutjes rusten en snijdt het dan aan. Dit doe je door het vlees eerst langs het bot af te snijden, waarna je het daarna in dunne plakken kunt snijden. Heb je het vlees van te voren niet op smaak gebracht met peper en zout? Dan doe je dat nadat je het vlees hebt aangesneden. Eet smakelijk!
Benadering van voedingswaarden
Calories: 780kcal | Protein: 75g | Fat: 53g | Saturated Fat: 24g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 25g | Cholesterol: 229mg | Sodium: 195mg | Potassium: 1005mg | Vitamin A: 56IU | Calcium: 26mg | Iron: 6mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

Vorige week op kerstavond klaargemaakt en het was super 😁😋
Goed om te horen!
Hoe lang duurt het indirect garen ongeveer voordat de steak op 48 graden is?? Even voor de planning..
Dat is per stuk vlees verschillend en hangt ook een beetje af van het gewicht. De 1,5 kilo deed er bij mij ongeveer een uur over om op temperatuur te komen.
Dank!! Ik heb ook ongeveer 1.5 kilo liggen☺️ goeie tip dus
Wij hebben een gas bbq dan kan het toch ook prima
As het een gas BBQ met meerdere branders is die je los van elkaar kunt bedienen, dan kan dat zeker.
Hoe kan je voorkomen dat je tomahawk te veel in temperatuur gaat stijgen als deze aan het rusten is na het indirecte deel? Er vlugger afhalen dan 48°?
Met andere stukken vlees gehad: indirect tot 48, laten rusten (in aluminiumfolie) maar gaarde dan al verder tot minstens 52-53° en dan nog 2x2min volle bak waardoor het net te ver gegaard was naar onze goesting.
De BBQ sneller op temperatuur hebben om af te grillen of iets eerder er af inderdaad.
Gewoon niet in aluminiumfolie afdekken. Ik heb de starter altijd al klaar staan. Dus het vlees gaat er maar Max 2 minuten van af.
Je kunt prima afdekken met aluminiumfolie, maar inpakken nooit doen. Een kamado is bijvoorbeeld minder geschikt om een starter in leeg te kieperen (kans op scheuren), dus het kan in sommige gevallen iets langer duren voor ie op temperatuur is om af te grillen. In de koudere periodes kun je vlees ook beter binnen laten rusten.
Gaat dit bij een stuk van drie kilo op dezelfde manier? Kerntemperatuur 48 graden, alleen dat dit dan langer duurt? Of moeten we ergens anders rekening mee houden?
Dat klopt inderdaad. De indirecte bereiding duurt wat langer, verder kun je het recept aanhouden.
Vanmiddag klaargemaakt en was FANTASTISCH !!
Goed om te horen!