thaise kip aan het spit uitgelicht

Thaise Kip aan het Spit

Een kip aan het spit is voor mij wel echt comfort food van de BBQ. Kip lekker in de marinade of rub, de BBQ aan en dat kippetje in ruim een uur rustig garen. Als je wilt voeg je nog wat rookhout toe voor extra smaak en met de kruiden en marinade kun je eindeloos variëren. Dit keer ging ik bijvoorbeeld voor een Thais tintje, met een marinade die ik ook gebruikte om de kip regelmatig mee te bestrijken. Het resultaat? Een heerlijk sappig kippetje van de BBQ!

thaise kip aan het spit recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Marineren: 4 uur
Totale tijd: 5 uur 45 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

 • De bereiding van deze kip begint met het voorbereiden van de marinade en het marineren van de kip. Laat de kip minimaal een uur, maar het liefst een uur of 4 marineren, dus begin op tijd.
 • Neem voor de marinade een keukenmachine en doe hier de teentjes knoflook in. Hak de rode peper in stukken en doe hetzelfde met de stengel citroengras. Doe ze in de keukenmachine en voeg vervolgens de rasp en het sap van de limoen, de vissaus, de mirin, de sesamolie, de basterdsuiker en de honing ook toe aan het geheel. Voeg naar smaak versgemalen zwarte peper toe en draai de ingrediënten tot een gladde marinade.
 • Neem nu de kip en controleer deze op loshangende stukjes vel en vlees. Snijd deze weg en doe de kip vervolgens in een grote schaal of in een ziplock zak. Giet de marinade bij de kip en masseer deze goed in de kip. Eventueel kun je vooraf de huid van de kip wat los maken, zodat de marinade ook onder het vel kan komen.
 • Dek de kip af (of sluit de ziplock zak) en leg de kip in de koeling. Keer de kip af en toe om en masseer de marinade dan weer even in de kip.
 • Heeft de kip lang genoeg gemarineerd? Steek dan de BBQ aan en ga hierbij voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 150 graden. Maak de BBQ daarnaast klaar voor het gebruik van de rotisserie.
 • Haal vervolgens de kip uit de koeling en laat de marinade even uitlekken. Gooi de marinade niet weg, maar giet deze in een steelpannetje.
 • Schuif de kip nu op het spit. Heb je een draadloze thermometer (De MEATER+ bijvoorbeeld)? Prik deze dan nu in de borst van de kip. Zet de kip vervolgens vast met de klemmen en plaats het spit op de BBQ. Zet de rotisserie vervolgens aan en sluit de BBQ met de deksel. Gaar de kip tot een kerntemperatuur van 72 graden. Bij mij duurde dat een kleine 75 minuten.
 • Zet nu het steelpannetje met de marinade op laag vuur en breng dit rustig aan de kook. Laat het even een paar minuten borrelen en haal het pannetje nu weer van het vuur.
 • De marinade gebruik je nu om de kip ieder kwartier mee te bestrijken. Ga hiermee door tot de kip gaar is of je de marinade allemaal hebt gebruikt.
 • Is de kip gaar? Dan mag het spit met de kip van de BBQ. Haal nu de kip weer van het spit en laat de kip nog even een minuut of 10 rusten. Snijd de kip vervolgens aan, of serveer de kip in zijn geheel aan tafel en laat iedereen zelf zijn favoriete deel afsnijden. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

2 reacties

 1. Ik vind het altijd wat eng om marinade waar rauwe kip in heeft gezeten weer opnieuw te gebruiken. waarom kies jij er specifiek voor om dat wel te doen ipv een gedeelte apart houden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *