thai style kipsate uitgelicht

Thai Style Kipsaté

De kipsaté is hoogstwaarschijnlijk nog altijd het meest bereidde gerecht op de Nederlandse BBQ’s. Helaas nog vaak kant-en-klaar uit de supermarkt, terwijl je in een handomdraai zelf heerlijke saté maakt. Met dit kipsaté recept in Thaise stijl daag ik je uit om die supermarktstokjes eens te laten liggen en zelf aan de slag te gaan met heerlijke kippendijen en een handjevol ingrediënten, waarmee je zowel een heerlijke marinade voor de kip, als een homemade pindasaus maakt. Klinkt goed toch?

thai style kipsate recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Marineren: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 40 minuten
Porties: 6 personen

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

  • BBQ met Deksel
  • 6 (houten) Spiesen
  • Keukenmachine
  • Ziplock Zak

Instructies

  • Neem de keukenmachine en doe hier de 4 eetlepels sojasaus, basterdsuiker, vissaus, rasp en sap van de limoen, 1 theelepel sriracha, knoflook en gember in en draai tot een gladde marinade.
  • Snijd ondertussen de kippendijen in blokjes van ongeveer 2 cm groot. Doe de blokje kip in een ziplock zak en giet hier de marinade bij. Druk zoveel mogelijk lucht uit de zak en sluit af. Laat de kip nu minimaal een uur marineren.
  • Gebruik je straks houten spiesen? Leg deze dan even in het water, zodat ze wat vocht op kunnen nemen. Zo verbranden ze minder snel op de BBQ.
  • Snijd vervolgens de ananas alvast in blokjes die ongeveer even groot zijn als de blokjes kip.
  • Heeft de kip lang genoeg gemarineerd? Haal de kip dan uit de koeling. Steek daarna de BBQ aan en ga hierbij voor een combinatie van directe en indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 160 graden.
  • Neem nu de houten spiesen en rijg hier om en op blokjes kip en ananas op. Leg de spiesen op een bord en wacht tot de BBQ op temperatuur is.
  • Is de BBQ op temperatuur? Leg die saté dat op het indirecte deel van de BBQ en sluit de BBQ met de deksel. Gaar de kipsaté nu 10 minuten.
  • Zet ondertussen een steelpannetje op laag vuur en doe hier de kokosmelk, de resterende sojasaus, de pindakaas en een theelepel sriracha in. Warm de ingrediënten al roerend goed door, tot je een mooie pindasaus hebt.
  • Na 10 minuten op het indirecte deel van de BBQ, mogen de spiesen worden verplaatst naar het directe deel, waar de saté 4 á 5 minuutjes per kan mag worden gegrild.
  • Na in totaal ongeveer 20 minuten op de BBQ is je Thai Style Kipsaté klaar en mogen de spiesen van de BBQ.
  • Neem nu een serveerplank en leg hier de spiesen op. Lepel wat van de pindasaus over de spiesen. Snijd daarna het bosuitje en de rode peper in dunne ringen en hak de pinda’s grof door. Bestrooi de spiesen met de bosui, rode peper en pinda’s en serveer direct met de rest van de pindasaus. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Thai Style Kipsaté

16 reacties

  1. 4 sterren
    Oehhh deze ga ik maken, áls het weer beter wordt ☀️ Is mn eerste gerecht op mn nieuwe bbq😍
    Kan het ook met kipfilet, zo ja, zelfde bereidingswijze aanhouden?

  2. Bedankt voor je reactie!
    Gister gemaakt, mn zoon en kleinzoon vonden ze heerlijk!
    Alleen peper over saté weggelaten voor mn kleinzoon.
    Satesaus was ook top!

  3. Hoeveel sojasaus moest er in de pindasaus? Ik vond hem nogal zout. Heb er wat basterdsuiker bij gedaan. Was daarna prima. Uitje en beetje gember erbij zou ook lekker zijn :).

  4. 5 sterren
    Bij ons is dit gerecht ondertussen een standaard onderdeel van de BBQ. Iedereen die het proeft vindt dit heerlijk, We hebben er al verschillende keren van gesmuld. Er is altijd te weinig 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *