stifado dutch oven uitgelicht

Stifado

Als we het over de Griekse keuken hebben denken we al snel aan gyros, souvlaki, moussaka en tzatziki. Een heerlijk stoofvlees komt waarschijnlijk minder snel naar voren. Toch is stifado een typisch Grieks gerecht, dat je zeker eens moet proberen. De combinatie van heerlijk zacht gestoofd rundvlees, rode wijn en een combinatie van gewone uien en zilveruitjes geven dit gerecht een kenmerkende smaak, die hier thuis goed wordt ontvangen. Deze stifado gaat hier dan ook vaker op het menu!

stifado dutch oven recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.67 van 12 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 30 minuten
Porties: 6 personen

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Steek de BBQ aan en ga daarbij in eerste instantie voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 170 graden.
  • Snijd nu de riblappen in stukken van ongeveer 3 bij 3 cm en bestrooi deze met zeezout en versgemalen zwarte peper. Zet het vlees aan de kant en snipper de uien grof en snijd de knoflook fijn. Laat ook de zilveruitjes uitlekken.
  • Is de BBQ op temperatuur? Zet dan de Dutch Oven op het rooster en laat de pan even warm worden. Voeg vervolgens de olijfolie toe en laat deze warm worden, waarna je het vlees in 5 minuten rondom aanbraadt. Schep het vlees vervolgens weer uit de pan.
  • Voeg nu de uien en knoflook toe en bak deze tot ze glazig beginnen te worden. Voeg dan de tomatenpuree en zilveruitjes toe en bak een paar minuten mee.
  • Voeg nu het vlees weer toe, samen met de gemalen piment, gemalen komijn, de gedroogde oregano en de suiker en schep alles door elkaar.
  • Nu mogen de tomatenblokjes, rode wijn en rode wijnazijn worden toegevoegd. Laat het geheel nu rustig aan de kook komen.
  • Is het vocht net aan de kook? Haal de Dutch Oven dan kort van de BBQ en maak nu de BBQ klaar voor indirecte hitte en nog altijd een temperatuur van 170 graden. Zet vervolgen de Dutch Oven weer op de BBQ en voeg de blaadjes laurier en het kaneelstokje toe.
  • Laat de stifado nu 3 uurtjes rustig stoven, waarbij je de boel af en toe even doorroert. Kookt de stifado een beetje droog, voeg dan wat water of rode wijn toe.
  • De stifado is klaar als het vlees mooi mals is en de saus genoeg is ingedikt. Is dat het geval? Dan mag de Dutch Oven van de BBQ. Vis nu de laurierblaadjes en het kaneelstokje uit de stifado en serveer de stifado vervolgens met gekookte rijst. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Griekse Stifado uit de Dutch Oven
Griekse Stifado uit de Dutch Oven

40 reacties

  1. 4 sterren
    Dit recept lijkt het meest op het origineel!
    Super lekker, heb ‘m ook al eens met procureur gemaakt en smaakt net zo goed. Al is het origineel met rund of lams vlees.
    Bedankt!

    • Indirect 170 is een temperatuur waarop je stoofvlees rustig pruttelt. Lager in temperatuur (100 graden) kan ook, maar dan kun je beter met directe hitte werken. En directe hitte, 100 graden is vaak wat lastiger constant te houden dan indirecte hitte 170 graden.

      • Bedankt voor je antwoord. Helemaal duidelijk. De temperatuur zakt ook behoorlijk als je de (in mijn geval) conveggtor plaatst. Moet ik deze dan terugbrengen naar 170?

        • Geef hem eerst even 10/15 minuten om te kijken wat het echt met de BBQ doet. Iets kouds in de BBQ zetten heeft altijd als effect dat de temperatuur iets terugloopt, maar waarschijnlijk is de BBQ alweer een stuk warmer als de conveggtor warm is. Ga pas daarna met de luchtschuiven aan de gang om de BBQ op ongeveer 170 te krijgen. Uiteraard kan de Dutch Oven dan al op je BBQ staan.

  2. 5 sterren
    Ik ga het binnenkort proberen, maar heb toch alvast een vraagje, is het stoven met de deksel op de Dutch oven ? Je andere recept (herfst stoofpotje) is namelijk zonder de deksel op de do.

  3. 5 sterren
    Heerlijk recept! Ze eten hier thuis de vingers erbij op. Samen met Orzo is het een gouden combinatie. Wij zijn goede eters dus bij 4 personen houd ik het recept voor 6 aan.

  4. Hoi Roy, ik wil dit woensdag gaan maken, en zit er over te denken om het vlees eerst te bruinen boven de kolen voor het de DO in gaat! Geeft wat rooksmaak, en is ook lekker makkelijk haha (laatst met goulash ook zo gedaan en was zalig)
    Wat denk jij?

    Groet, ZZ Tom

  5. 4 sterren
    Vandaag staat hij weer te pruttelen, 2e keer. alleen deze keer met sukade lappen van de boer (eigen slacht) Ben benieuwd. Deze keer ook met een iets grotere pan, is toch wel handig 🙂
    Tevens nog een paar sjalotjes toegevoegd.
    Straks nog effe Griekse Salade en basmati rijst erbij maken en smullen maar weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *