spinazie artisjok pizza uitgelicht

Spinazie & Artisjok Pizza

Als je pizza gaat bakken, dan begin je vaak automatisch al met het besmeren van de bodem met een saus op basis van tomaten. Maar dat hoeft dus helemaal niet! Er zijn ook genoeg pizza’s te bedenken zonder tomatensaus te gebruiken. Deze met artisjok & spinazie bijvoorbeeld! Combineer die twee met mozzarella, geraspte kaas en kruidenkaas en je hebt een heerlijke pizza! Ga jij hem proberen?

Zin in pizza van de BBQ, maar wil je een keer een pizza zonder tomatensaus? Deze pizza met spinazie & artisjok is een aanrader!
Zin in pizza van de BBQ, maar wil je een keer een pizza zonder tomatensaus? Deze pizza met spinazie & artisjok is een aanrader!

Hoofdgerecht

2 personen

9 uur

Ingrediënten

– 340 gram Bloem
– 200 ml Water
– 10 gram Zout
– 3 gram Gedroogde Gist
– 2 eetlepels Olijfolie
– 100 gram Diepvries Spinazie
– 8 Artisjokken uit Blik
– 1 bol Mozzarella
– 50 gram Geraspte Kaas
– 6 eetlepels Kruidenkaas
– Versgemalen Zwarte Peper

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
– Pizzasteen
– Pizzaschep
– Deegroller
– Ruime mengkom
– Mixer (optioneel)
– Vochtige Theedoek

Bereiding

Neem een ruime mengkom en doe hier de bloem, het water, zout, gist en 2 van de eetlepels olijfolie in. Meng met een spatel even door elkaar, tot er een plakkerige deegbal ontstaat. Bebloem vervolgens je werkblad en stort je deeg hierop. Kneed het deeg gedurende 10 minuten stevig door, tot er een elastische deegbal ontstaat.

Bovenstaande kun je eventueel ook doen met een mixer of keukenmachine. Wel raad ik altijd aan het deeg nog even met de hand door te kneden, omdat je dan goed aan voelt of het elastisch genoeg is.

Maak de mengkom even schoon en leg de deegbal hier in. Dek de kom af met de vochtige theedoek en laat het deeg nu 8 uur rijzen.

Wil je een deeg dat minder lang hoeft te rijzen? Neem dan 10 gram gedroogde gist in plaats van 3 gram en voeg 2 theelepels suiker toe aan je deeg, voordat je gaat kneden. Je pizzadeeg hoeft dan slechts een uur te rijzen. Probeer echter ook het deeg met de lange rijs eens. Het is een heerlijk pizzadeeg dat makkelijker te verteren is.

Haal, terwijl het deeg staat de rijzen de spinazie uit de vriezer en laat deze ontdooien. Snijd ondertussen de artisjokken en de mozzarella in kleine stukjes en doe deze in een kom, samen met de geraspte kaas en de kruidenkaas. Is de spinazie ontdooid? Voeg deze dan ook toe. Breng het geheel op smaak met peper en meng de ingrediënten goed door elkaar.

Steek de BBQ een uur voordat je de pizza’s wilt gaan bakken aan. Ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 275 tot 300 graden. Leg de pizzasteen niet gelijk op de BBQ, maar wacht hiermee tot een kwartier voordat je gaat bakken. Anders wordt de steen veel te heet en verbrandt de bodem van je pizza straks.

Heeft het deeg lang genoeg gerezen? Verdeel het dan in 2 gelijke delen. Bebloem nu je werkblad en rol 1 deel deeg uit tot een ronde pizzabodem van ongeveer 0,5 cm dik. Leg de pizzabodem op een stuk bakpapier en knip deze rond de bodem in een cirkel. De reden dat je de bodem op een stuk bakpapier legt is het gewicht van deze pizza. Wanneer je de pizza hebt belegd is de pizza namelijk dermate zwaar, dat je hem niet eenvoudig op de pizzaschep schuift. Met het stuk bakpapier is het een eitje.

Beleg de pizza nu met de helft van je spinazie, artisjok en kaas mengsel. Schuif de pizza vervolgens met het bakpapier op de pizzaschep en vervolgens ook weer met het bakpapier op de pizzasteen. Sluit de BBQ met de deksel en bak de pizza in 4 tot 6 minuten gaar. Verwijder het bakpapier na 2 minuten.

Haal de pizza nu van de BBQ en laat hem even 5 minuutjes rusten. Zo kan de pizza iets afkoelen en is hij gemakkelijker te snijden. Daarnaast heb je nu mooi tijd om de tweede pizza te beleggen en op de pizzasteen te schuiven. Serveer de eerste pizza terwijl je de tweede bakt. Eet smakelijk!

Deze pizza, met spinazie en artisjok een heerlijk en weer eens iets anders dan die pizza's met tomatensaus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *