spg spareribs uitgelicht

SPG Spareribs

Dat spareribs van de BBQ ongekend populair zijn blijkt wel uit de cijfers van mijn blog. Er staan inmiddels diverse recepten voor spareribs online, allemaal met een specifieke smaak of stijl. Bij de meeste recepten draait de smaak van spareribs voor een groot deel om de rub, de saus waarmee je aflakt en het rookhout. Omdat ik dit keer met Iberico Spareribs aan de gang ging, wilde ik echter een recept dat ook om de smaak van het vlees zou draaien. Iberico heeft namelijk zo’n mooie smaak van zichzelf, dat het bijna zonde is om er veel smaken aan toe te voegen. Ik ging daarom voor SPG spareribs, waarbij SPG voor Salt Pepper en Garlic staat. Ik ging dus voor een simpele rub, bestaande uit gelijke delen zout, peper en knoflook. Met een chunk appel rookhout gaf ik de ribs nog een klein vleugje rook mee en aan het eind van de bereiding bestreek ik de spareribs nog licht met een mooie BBQ saus. Het resultaat? Heerlijk malse spareribs, waarbij het echt om de smaak van het vlees draait. Ik denk dan ook dat dit de lekkerste spareribs waren die ik ooit heb gegeten!

spg spareribs recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 3 uur 30 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Totale tijd: 7 uur 30 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

 • Voor de bereiding van de spareribs beginnen we met het verwijderen van het membraan aan de botzijde van de spareribs en het rubben van de ribs. Doe dit ongeveer 3 uur voor je de spareribs op de BBQ wil leggen.
 • Het verwijderen van het membraan is een klusje dat je even onder de knie moet krijgen. Maar als je dit een paar keer hebt gedaan, dan is het een eitje. Je doet dit door met de achterkant van een mes een klein stukje los te peuteren bij één van de ribben. Wanneer je een stukje losgekregen hebt kun je dit met keukenpapier stevig vastpakken en zo de rest van het membraan voorzichtig lostrekken.
 • Doe je dit voor de eerste keer? Check dan even onderstaande video, dan begrijp je het sowieso.
 • Is het membraan van de spareribs verwijderd? Check het vlees dan nog even op loshangende stukje vlees en vet en snijd deze weg. Daarna is het tijd om de rub samen te stellen en de ribs te rubben.
 • Neem voor de rub het zout, de peper en het knoflook granulaat en meng dit door elkaar. Bestrooi de Iberico spareribs vervolgens rondom met de rub en wrijf deze goed in het vlees.
 • Pak de spareribs nu losjes in met vershoudfolie en leg ze 2 uurtjes in de koeling.
 • Haal de spareribs 2 uur later weer uit de koeling en laat ze rustig een beetje op kamertemperatuur komen, terwijl je de BBQ aansteekt. Ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 120 graden.
 • Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan het blokje rookhout toe aan de brandende kolen en leg de spareribs met de bevleesde kant naar boven op het rooster. Sluit de BBQ nu met de deksel en gaar de spareribs 2 uur.
 • Na 2 uur is het tijd om de spareribs in te pakken met een beetje vocht, zodat het vlees mooi zacht gestoomd kan worden. Neem hiervoor 2 ruime stukken aluminiumfolie en leg deze klaar. Leg op ieder stuk een sparerib en pak deze in. Laat hierbij 1 zijde van het pakketje open, zodat je nog een eetlepel appelsap en een eetlepel azijn in ieder pakketje kan gieten.
 • Sluit de pakketjes daarna helemaal en leg ze terug op de BBQ. Sluit de BBQ weer met de deksel en laat de ingepakte spareribs er 1,5 uur op liggen.
 • Na anderhalf uur mogen de spareribs weer even kort van de BBQ, om ze uit te pakken. Leg de uitgepakte spareribs weer terug op de BBQ, sluit deze met de deksel en gaar de ribs 15 minuten.
 • Meng ondertussen de BBQ saus met 3 eetlepels appelsap en pak de bastingkwast er bij, want na 15 minuten mogen de spareribs dun worden bestreken met de saus. Sluit de BBQ vervolgens weer met de deksel en gaar de spareribs nog een laatste 15 minuten.
 • Na dit laatste kwartier mogen de spareribs van de BBQ. Bestrijk ze nog eens licht met de resterende saus en serveer ze daarna direct. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
spg spareribs recept2
spg spareribs uitgelicht2

9 reacties

 1. Ziet er heeelijk uit…top
  Als ik vragen mag waar heb jij de spareribs gehaald
  Ivm grootte dikte extra bevleesd etc
  Dit ivm bereidingstijden
  Alvast bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *