Low & Slow Oosterse Stijl Spareribs

Spareribs Oosterse Stijl

Spareribs blijven voor mij toch wel echt het ultieme BBQ gerecht! In geen restaurant zijn ze net zo lekker als wanneer ik ze zelf maak en als we gasten hebben, dan krijg ik er ook altijd complimenten over. Daarnaast is het natuurlijk het perfecte BBQ gerecht om een zondag niks doen te verantwoorden, waarbij je ook nog eens zeker weet dat je op tijd kunt eten. Dat is bij bijvoorbeeld pulled pork nog wel eens anders, omdat je daar van een kerntemperatuur uit gaat. Bij spareribs staat de bereidingstijd vast. 4 uur in het geval van deze spareribs met een Oosters tintje, want we houden ons niet aan de welbekende 3-2-1 methode maar gaan voor een iets hogere temperatuur en dus een kortere bereidingstijd. Het resultaat zal er echter niet minder om zijn, want deze spareribs waren zó lekker!

Spareribs Oosterse Stijl
Spareribs Oosterse Stijl

Hoofdgerecht

4-6 personen

5 uur

Ingrediënten

– 4 strengen Iberico Spareribs
– 12 eetlepels Rub Middle East
– 4 eetlepels BBQ Saus
– 4 eetlepels Hoisinsaus
– 4 eetlepels Ketjap Manis
– 2 eetlepels Honing
– 8 eetlepels Appelsap
– 4 eetlepels Appel Azijn
– 2 eetlepels Sesamzaad

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Bastingkwast
– Aluminiumfolie
– Vershoudfolie
– Rookhout (optioneel)

Bereiding

De bereiding van deze spareribs beginnen de avond van te voren, met het verwijderen van het membraan aan de botzijde van de spareribs en het rubben van de ribs.

Het verwijderen van het membraan is een klusje dat je even onder de knie moet krijgen. Maar als je dit een paar keer hebt gedaan, dan is het een eitje. Je doet dit door met de achterkant van een mes een klein stukje los te peuteren bij één van de ribben. Wanneer je een stukje losgekregen hebt kun je dit met keukenpapier stevig vastpakken en zo de rest van het membraan voorzichtig lostrekken.

Doe je dit voor de eerste keer? Check dan even onderstaande video, dan begrijp je het sowieso.

Na het verwijderen van het membraan is het tijd om de spareribs in de rub te zetten. Doe dit rondom, dus zowel de vlees zijde als de botzijde van de spareribs worden van de rub voorzien. Leg iedere sparerib daarna op een ruim stuk vershoudfolie en pak de spareribs in. Leg ze daarna in de koeling en laat ze een nachtje liggen.

Op de dag dat we de spareribs gaan bereiden hebben ze ongeveer 4 uur nodig op de BBQ. Begin dus op tijd met het aansteken van de BBQ. Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 120 graden.

Haal ondertussen de spareribs uit de koeling en haal ze uit de vershoudfolie. Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan eventueel rookhout toe. Ik heb dat zelf niet gedaan, maar wil je dit wel doen dan vind je hier een mooi overzicht met houtsoorten die je kunt gebruiken).

Leg de spareribs (met de vleeskant naar boven) nu op de BBQ (of zet ze in een sparerib rek, zodat je er meer kwijt kunt). Sluit de BBQ vervolgens met de deksel en gaar de spareribs nu 2 uur.

Meng ondertussen de appelsap met de appel azijn en zet dit vast klaar. Leg ook het aluminiumfolie vast klaar.

Haal de spareribs na 2 uur kort van de BBQ en leg iedere rib op een eigen stuk aluminiumfolie, dat groot genoeg is op de sparerib in te pakken. Vouw het aluminiumfolie dicht, maar laat één kant nog open en verdeel vervolgens het mengsel van appelsap en appelazijn over de pakkettjes. Maak de aluminiumfolie pakketjes nu helemaal dicht en leg de spareribs terug op de BBQ. Sluit de BBQ wederom met de deksel en gaar de spareribs nu 1,5 uur.

Nu heb je mooi de tijd om de saus voor te bereiden waar je de spareribs straks mee gaat aflakken. Zet hiervoor een steelpannetje op laag vuur en voeg de BBQ saus, hoisinsaus, ketjap manis en honing er aan toe. Warm de ingrediënten op en roer ze door elkaar tot een mooie saus.

Na 1,5 uur is het tijd om de spareribs weer uit het aluminiumfolie te gaan halen. Haal ze daarom kort van de BBQ en pak ze voorzichtig uit. Leg de spareribs vervolgens weer terug op de BBQ en sluit de BBQ met de deksel. Bestrijk de vleeskant van de spareribs na 10 minuten voor de eerste keer met de saus en herhaal dit 10 minuten later nog eens. Bestrooi de spareribs na de tweede keer aflakken met de sesamzaadjes en gaar ze nog 10 minuutjes op de BBQ.

Na in totaal 4 uur op de BBQ te hebben doorgebracht, is het tijd om de spareribs van de BBQ te halen en te gaan eten. Eet smakelijk!

Oosterse Stijl Spareribs

6 reacties

  1. Dit weekend gemaakt en ze waren heerlijk. Paar chunks appel hout erbij gedaan en gemaakt op mijn nieuwe Kamado Joe Classic III. Lekker oefenen dus en dit was een groot succes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *