Single Ribs

Bij veel van mijn spareribs recepten ben je toch al gauw 5 tot 6 uur onderweg en die tijd heb je niet altijd. Wil je dan toch spareribs op tafel zetten? Dan is deze bereiding wellicht een goed idee. Op deze manier serveer je heerlijke ribbetjes met een bereidingstijd van ‘slechts’ 2 uur. Ja, je bent inderdaad nog steeds een paar uur bezig, maar je moet er toch wat voor over hebben om lekker te eten!

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.60 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

 • Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 150 graden.
 • Haal de sparerib uit de verpakking en dep hem rondom droog. Verwijder het vlies aan de holle kant. Dit doe je door met de achterkant van een mes een klein stukje los te peuteren bij één van de ribben. Wanneer je een stukje losgekregen hebt kun je dit met keukenpapier stevig vastpakken en zo de rest van het membraan voorzichtig lostrekken.
 • Doe je dit voor de eerste keer? Bekijk dan voor de zekerheid onderstaande video, waarin goed te zien is hoe het membraan moet worden verwijderd.
 • Is het vlies verwijderd? Snijd dan enkele ribbetjes van de streng spareribs, door ze tussen ieder botjes los te snijden.
 • Neem nu de het zout, knoflook granulaat en de peper en meng door elkaar. Bestrooi de ribbetjes rondom met dit mengsel.
 • Zet nu een steelpan op laag vuur en doe hier de ketjap, sojasaus, basterdsuiker en de rasp en het sap van de limoen in. Rasp er vervolgens de gember bij en breng het geheel al roerend rustig aan de kook.
 • Begint het ketjap mengsel te borrelen? Giet het dan in de braadslede of skillet. Leg nu alle ribbetje op hun kant in de braadslede of marinade, zodat ongeveer de helft van ieder ribbetje onder staat. Voeg eventueel wat kokend water toe als het laagje te dun is.
 • Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan het rookhout toe en zet de braadslede of skillet met de ribbetje vervolgens op het rooster. Rook de ribbetjes nu 45 minuten, waarbij je ze halverwege omdraait.
 • Pak na 45 minuten een bord, de steelpan en het vergiet er bij. Haal de ribbetje uit het vocht en giet dit door het vergiet in de steelpan. Giet vervolgens ongeveer een kwart weer terug in de braadslede of skillet en giet hier het appelsap bij. Meng goed door elkaar en voeg de ribbetjes weer toe. Neem vervolgens een flink stuk aluminiumfolie en sluit de braadslede of skillet er mee af.
 • Zet de braadslede of skillet nu weer terug op de BBQ en laat ongeveer een uur stomen.
 • Zet ondertussen de steelpan weer op laag vuur en voeg de ketchup toe. Roer dit door de ketjap marinade en breng rustig aan de kook. Kook het geheel in tot het wat dikker begint te worden en haal vervolgens de pan van het vuur.
 • Haal na een uur de braadslede of skillet weer van de BBQ en haal de ribbetjes er uit. Haal de ribbetjes door de ketjap BBQ saus, laat ze even uitlekken en leg ze vervolgens op het BBQ rooster. Sluit de BBQ en gaar de ribbetjes nog 15 minuten, waarbij je ze halverwege nog eens door de saus kunt halen.
 • Na dit laatste kwartier mogen de ribbetjes van de BBQ en is het tijd om te snacken. Giet de resterende saus nog in een kommetje en serveer deze bij de ribs. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

4 reacties

 1. 5 sterren
  Dat klinkt overheerlijk. Heb 1 vraagje. Op gegeven moment leg je de ribben in de braadslede 1 op kant. Maakt het uit of je ze met de bolle of holle kant legt?

  Ga deze zeker binnenkort proberen! Dank voor het delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *