rooterkoekies uitgelicht

Roosterkoekies

Toen ik laatst Smokey Goodness 3 ontving ging ik gelijk op zoek of het recept voor roosterkoekies er in stond. Roosterkoek is een Zuid-Afrikaanse klassieker, die ik leerde kennen toen ik een reis door Afrika maakte en onze begeleiding uit 2 Zuid-Afrikanen bestond. Roosterkoekies zijn kleine broodjes die op de BBQ (of Braai) worden gegrild, direct boven de kolen. Ze worden daardoor lekker krokant aan de buitenkant, maar zijn nog wel zacht van binnen. Het recept dat ik van mijn Zuid-Afrikaanse gidsen had mee gekregen was voor een zoetere variant roosterkoekies, die zelfs een beetje aan scones doen denken. Deze roosterkoekies uit Smokey Goodness 3 gaan meer richting kleine broodjes en ze zijn dus perfect om te serveren met wat smeersels.

Wil jij als een echte Zuid-Afrikaan gaan braaien? Dan mogen deze roosterkoekies niet ontbreken!
Wil jij als een echte Zuid-Afrikaan gaan braaien? Dan mogen deze roosterkoekies niet ontbreken!

Voor-/bijgerecht

4 personen

1 uur en 40 minuten

Ingrediënten

– 300 gram Bloem
– 180 milliliter Lauwwarm Water
– 30 milliliter Zonnebloemolie
– 15 gram Suiker
– 10 gram Gedroogde Gist
– 5 gram Zout
– Smeersels om er bij te serveren

Overige Benodigdheden

– Grote Mengkom
– Kleine Mengkom of Maatbeker
– Natte Theedoek
– Bakplaat of Grote Serveerplank
Bakkwast

Bereiding

Doe het water samen met de suiker en de gist in de kleine kom of in een maatbeker en laat dit een kwartiertje staan.

Meng in de grote mengkom alvast de bloem en het zout. Voeg daar vervolgens het water, suiker, gist mengsel aan toe en roer met een spatel de ingrediënten tot een plakkerige deegbal.

Stort deze deegbal op je werkblad en kneed het in 5 tot 10 minuten tot een elastisch deeg.

Maak je mengkom schoon en leg de deegbal er in. Dek de kom af met de natte theedoek en laat het deeg op een warme plek 1 uur rijzen.

Heeft het deeg een uur gerezen Verdeel het dan in bolletjes ter grootte van een mandarijn en leeg deze op een bakplaat of grote serveerplank. Laat de bolletjes nu nog 20 minuten rijzen.

Steek nu de BBQ aan en ga hierbij voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 180 graden.

Is de BBQ op temperatuur? Bestrijk de gerezen deegbollen dan met wat van de zonnebloemolie en gril de broodjes vervolgens 5 minuten per kant op de BBQ. Haal de roosterkoekies daarna van de BBQ en serveer ze op een mooie schaal, met wat lekkere smeersels. Eet smakelijk!

Wil jij als een echte Zuid-Afrikaan gaan braaien? Dan mogen deze roosterkoekies niet ontbreken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *