Roadkill Chicken

Hoewel de Beer Can Chicken een echte BBQ Klassieker is, vind ik het niet de beste manier om een hele kip te bereiden. Mijn voorkeur gaat uit naar een gevlinderde kip, ook wel bekend als roadkill chicken of spatchcock chicken. De naam Roadkill Chicken komt van de platte, denk aan overreden door een vrachtwagen, vorm van de kip. Door de kip plat te bereiden krijg je een gelijkmatigere garing en wordt ook het vel krokanter dan bij een Beer Can Chicken. Neemt niet weg dat ook een kip op een blik ook erg lekker is trouwens, alleen vind ik de Roadkill Chicken nog net iets lekkerder.

Wil jij een hele kip bereiden op de BBQ? Deze Road Kill Chicken is heerlijk!
Wil jij een hele kip bereiden op de BBQ? Deze Road Kill Chicken is heerlijk!

Soort gerecht: Hoofd; Aantal personen: 4; Tijd: 1 uur en 10 minuten

Ingrediënten

– 1 Hele Kip (van ruim een kg)
– 4 eetlepels BBQ Rub (kies je favoriet voor kip)
– 6 eetlepels Boter (op kamertemperatuur)
– 2 eetlepels BBQ Saus
– 2 eetlepels Zoete Chili Saus
– 2 eetlepels Water

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
– Kernthermometer
– Bastingkwast
– Gevogelteschaar of Keukenschaar
– Rookhout (optioneel)

Bereiding

Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 160 graden.

Vlinder de kip door hem met de borst op een snijplank te leggen en vervolgens met de schaar langs beide zijden van de ruggengraat te knippen. Snijd vervolgens met een keukenmes alles losse stukjes vul en vlees weg.

Nu zijn er twee opties. Je kunt er voor kiezen de kip iets open te vouwen, op de rug te draaien en met enige kracht de kip verder plat drukken. Hierbij breek je het borstbeen.

Je kunt echter ook het borstbeen wegsnijden. Dit doe je door de kip op de borst te laten liggen en deze iets open te vouwen. Aan de binnenzijde van de kip zie je nu een wit punt, driehoekig gevormd. Snijd dit door met een mes en druk vervolgens vanaf de borst kant het borstbeen omhoog. Als het borstbeen iets naar buiten steekt kun je er je vingers onder steken en het er zo gemakkelijk uitwippen. De kip is nu eenvoudig open te vouwen.

Snap je bovenstaande niet helemaal? In onderstaande video wordt het vlinderen van een kip duidelijk uitgelegd. Durf je het alsnog niet aan? Vraag dan aan de slager of poelier of ze de kip voor je willen vlinderen.

Heb je de kip gevlinderd? Dan is het tijd om hem op smaak te brengen. Neem hiervoor de boter en meng hier de helft van de BBQ rub doorheen. Breng de boter vervolgens onder de huid van de kip aan. Dit doe je door voorzichtig ruimte te maken met je vingers, zonder dat de huid scheurt. Smeer de buitenkant van de kip vervolgens in met de rest van de BBQ rub.

Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan eventueel rookhout toe. Ik heb het niet gedaan, maar houd je veel van die rooksmaak, dan kun je het prima doen. Rook de kip echter niet te veel, want dan overheerst de rooksmaak. Welk rookhout je moet nemen is een kwestie van smaak, maar in dit blog vertel ik meer over rookhout.

Leg de kip nu op, het indirecte deel van, de BBQ. Heb je een kernthermometer met een probe aan een draad, zodat je de temperatuur continu in de gaten kunt houden? Steek deze dan nu in de borst van de kip en sluit vervolgens de BBQ met de deksel. Heb je geen kernthermometer aan een draad? Da zal je de temperatuur af en toe moeten meten om de voortgang te bekijken. Probeer de BBQ wel zo veel mogelijk gesloten te houden. Gaar de kip nu tot een kerntemperatuur van 68 graden.

Meng ondertussen de BBQ saus met de chilisaus en het water. Heeft de kip een kerntemperatuur van 68 graden bereikt? Bestrijk de kip dan met de saus en sluit de BBQ weer met de deksel. Gaar de kip door tot een kerntemperatuur van 75 graden en haal hem dan van de BBQ.

Bestrijk de kip nu nog een keer met de saus en serveer de kip aan tafel, waar je de kip aansnijdt. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je geen robot bent: *