Ribeye Rollade met Peterselie Pesto

Het is bijna kerst en ik ben van mening dat een kerst diner prima van de BBQ kan komen. Maar dan is het natuurlijk wel aan mij om dat te bewijzen met kerst waardige BBQ recepten. Hierbij de eerste: Ribeye Rollades met een pesto van peterselie en walnoten. Een mooie rollade van de BBQ, die je gesneden serveert. Iedereen 2 plakjes van deze heerlijke rollade met een twist.
Op zoek naar Kerst BBQ Recepten? Deze ribeye rollades met rauwe ham en pesto gaan het gegarandeerd goed doen!

Hoofdgerecht

4 personen

45 minuten

Ingrediënten

- 1 kg Ribeye Roast
- 6 plakken Parmaham
- 25 gram Bladpeterselie
- 25 gram Walnoten
- 25 gram Pijnboompitten
- 40 Gerapte Parmezaanse Kaas
- 2 teentjes Knoflook
- 50 ml Olijfolie
- Peper & Zout

Overige benoigdheden

- Deegroller
- Bindtouw
- Kernthermometer
- Staafmixer met Hakmolen
- Aluminiumfolie

Bereiding

Neem de ribeye roast en haal deze uit de verpakking. Leg deze op je snijplank en snijd hem overdwars door midden, zodat je 2 gelijke plakken overhoudt. Snijd beide plakken nu nogmaals overdwars in, maar niet geheel door. Stop 2 centimeter er voor, zodat je de plak vlees open kunt vouwen. Doe dit met beide en rol dan met de deegroller over het niet doorgesneden, en dus dikkere, gedeelte, zodat dit iets platter wordt.

Neem nu de staafmixer met hakmolen en doe de peterselie, walnoten, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en knoflook er in, gevolgd door de olijfolie. Draai dit tot een gladde pesto.

Bestrooi nu beide lappen ribeye met zwarte peper en grof zeezout en smeer deze vervolgens in met de pesto. Leg hier vervolgens de plakken Parmaham over en rol de ribeye op tot een rollade. Knoop deze stevig dicht met het bindtouw en leg in de koelkast om even te rusten.

Steek ondertussen de BBQ aan en ga hierbij in eerste instantie voor indirect garen op een temperatuur 180 graden.

Haal een half uurtje van te voren het vlees weer uit de koeling en laat het een beetje op kamer temperatuur komen.

Is de BBQ 180 graden, dan mogen de rollades op het rooster. Sluit de BBQ met de deksel en laat rustig garen. Het vlees moet uiteindelijk een kerntemperatuur bereiken van ongeveer 57 graden, voor een mooi medium rare resultaat. Wil je het minder rood, ga dan voor iets hoger, maar ga alsjeblieft niet veel verder dan 63 graden.

Bij een kerntemperatuur van 53 á 54 graden mogen de rollades even van de BBQ. Zet nu al schuiven goed open, zodat de BBQ goed heet wordt en maak hem klaar om de rollades direct af te grillen. Gril de rollades nu in 3 minuutjes af, waarbij je ze regelmatig draait, zodat alle kanten goed zijn dichtgeschroeid.

Haal de rollades vervolgens weer van de BBQ en dek ze af met wat aluminiumfolie. Laat 10 minuutjes rusten, snijd vervolgens het bindtouw los en snijd de rollades in plakken. Deze rollades doen het goed met aardappeltjes uit de oven en geroosterde kerstomaatjes.

4 reacties

  • Het is al even geleden dat ik dit recept heb bereid, maar ik verwacht dat je bij deze temperatuur tussen de 30 en 40 minuten bezig bent op de BBQ.

   Je zou ook iets lager in temperatuur kunnen gaan en er iets langer over doen. Dan is het wel aan te raden om de BBQ nog even op te stoken en de rollade rondom af te grillen.

 1. Hoi,

  Ik wil dit gaan bereiden voor Kerst. Nu ga ik de rollade thuis bereiden en wil ik de rollade “af grillen” bij de plek van het diner.

  Is het afgrillen eventueel ook mogelijk in de oven met een “Gril” stand?

  Ik begrijp dat het niet wenselijk is, maar ik probeer te kijken of er manieren zijn om te improviseren.

  Groet,
  Maurice

  • Ik krijg veel vragen over thuis bereiden en dan op locatie afmaken tijdens het kerstdiner, maar deze vraag is zó lastig te beantwoorden. Een rollade zoals deze bereid je natuurlijk tot een bepaalde garing (medium rare bijvoorbeeld). Als je dat thuis doet en dan in de auto moet stappen is het vlees van binnen weer koud als je aankomt op locatie (tenzij het 2 huizen verderop is natuurlijk). Dan is alleen afgrillen niet meer genoeg.

   Ik raad iedereen dan ook aan om of op locatie te bereiden met een BBQ die daar staat of een exemplaar dat je mee kunt nemen. Is dat niet mogelijk? Vergeet dan de BBQ en bereid een gerecht als dit gewoon in de oven. Dat zal een mooier resultaat geven dan je in allerlei bochten wringen om de BBQ maar gebruikt te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *