rendang dutch oven uitgelicht

Rendang uit de Dutch Oven

Een tijdje terug bedacht ik me dat mijn kamado na het BBQ’en altijd nog heel lang warm blijft en gedurende de nacht helemaal afkoelt. Met die warmte wilde ik wel eens aan de slag om stoofvlees te maken. Want dat zou toch mooi zijn? Als ik met die warmte, zonder er naar om te kijken een heerlijk gerecht kon bereiden? Ik koos voor Rendang, want als het om stoofvlees gaat is dat toch wel een favoriet van mij.

Op vrijdagavond maakte ik hamburgers, om vervolgens de Dutch Oven op de BBQ te zetten. De temperatuur in de BBQ was toen ongeveer 180 graden. Eerst de boemboe even aangebakken. Het vlees rondom even aangebakken en toen de kokosmelk erbij. Daarna ging de BBQ dicht en heb ik pas de volgende ochtend, 10 uur later naar het resultaat gekeken. Het vlees was botermals, maar het was nog niet ver genoeg in gekookt. Dus heb ik het vlees uit de pan geschept en het vocht verder terug gekookt tot de dikte van een saus. Vlees weer toegevoegd en we waren er. Witte rijst er bij en wat gegrilde groenten en we hadden ’s avonds een top maaltijd!

Omdat niet iedereen een kamado heeft en koken met restwarmte van de BBQ voor sommigen iets te veel van het goede is, heb ik het recept hieronder uitgewerkt zoals je deze ‘normaal’ zou kunnen maken op de BBQ.

 

rendang dutch oven recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 6 uur 30 minuten
Totale tijd: 7 uur
Porties: 8 personen
calorieën: 717kcal

Ingrediënten:

  • 2 kilo Runderriblappen
  • 800 milliliter Kokosmelk
  • 1 Limoen
  • 6 blaadjes Laurier
  • 4 stengels Citroengras
  • 4 theelepels Korianderzaad
  • 3 theelepels Gemalen Komijnzaad
  • 3 theelepels Kurkuma
  • 6 teentjes Knoflook
  • 1 theelepel Zout
  • 3 Rode Pepers
  • 2 theelepels Trassi
  • 4 Grote Sjalotten
  • 4 eetlepels Geraspte Verse Gember
  • 4 eetlepels Zonnebloemolie

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte warmte en een temperatuur van ongeveer 180 graden.
  • Rooster in een koekenpan het korianderzaad tot deze een kleurtje krijgt. Doe deze vervolgens in de vijzel. Voeg het zout toe en maal het korianderzaad tot een poeder.
  • Neem nu de keukenmachine en doe hier het korianderzaad, zout, gemalen komijnzaad, de kurkuma, knoflook, de rode pepers, trassi, de sjalotten, de gember, de rasp en het sap van de limoen en de zonnebloemolie in. Draai de ingrediënten tot een gladde boemboe.
  • Snijd nu de runderriblappen in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm.
  • Is de BBQ op temperatuur? Zet de Dutch Oven dan op het rooster en laat deze 5 minuutjes warm worden. Bak vervolgens de boemboe 5 minuutjes. Voeg daarna de blokjes vlees toe en bak deze 5 minuutjes mee. Giet er vervolgens de helft van de kokosmelk bij. Kneus de stengels citroengras en doe deze samen met de laurier blaadjes in de pan. Laat de deksel van de pan en sluit de BBQ met de deksel.
  • Sluit nu alle lucht toevoeren van de BBQ. Zorg er voor dat de temperatuur van de BBQ zakt naar ongeveer 120 graden en zet je schuiven vervolgens weer iets open, zodat de BBQ op deze temperatuur blijft.
  • Laat de Rendang nu ongeveer 2 uur rustig garen. Zorg er voor dat je de temperatuur van de BBQ in de gaten houdt, maar laat de deksel gesloten. Voeg na 2 uur de rest van de kokosmelk toe, roer alles even goed door elkaar en sluit de BBQ weer met de deksel. Laat de Rendang nu nog 4 uur rustig garen.
  • Bekijk na 4 uur hoe je Rendang er uit ziet. Het vlees is nu botermals, maar het is afwachten of het vocht genoeg verdampt is. Is dat niet het geval? Schep het vlees dan uit de pan en verhoog de temperatuur tot ongeveer 180 graden. Kook het vocht nu rustig in, tot het een mooie dikte heeft Voeg het vlees weer toe aan de pan en roer alles goed door elkaar.
  • De Rendang is nu klaar om te eten. Serveer deze met witter rijst en wat gegrilde groenten. Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 717kcal | Carbohydrates: 13g | Protein: 60g | Fat: 48g | Saturated Fat: 36g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 7g | Cholesterol: 158mg | Sodium: 206mg | Potassium: 1322mg | Fiber: 4g | Sugar: 2g | Vitamin A: 217IU | Vitamin C: 31mg | Calcium: 85mg | Iron: 9mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

28 reacties

  1. Beste Roy, bedankt voor het delen van zoveel lekkere recepten voor de kamado. Deze Rendang heb ik vandaag gemaakt en kan het niet laten je ff te laten weten dat het heerlijk is. Echt top. Morgen maak ik kip tandoori en overmorgen een lekker brood met o.a. zelfgemaakte baba ganoush. Genietse nog lekker! Gr, Rob

    • Hi Rob,

      Geen probleem! Ik vind het erg leuk om anderen te inspireren om vaker nieuwe dingen te proberen op de BBQ!

      Goed om te horen dat de Rendang gesmaakt heeft 🙂 De kip tandoori vond ik ook echt lekker en brood bakken blijft altijd leuk om te doen! Moet ik eigenlijk vaker doen! Goed voornemen voor 2018 😉

  2. Hallo Roy,

    Ben nu bezig met de Rendang. Heb jou recept grondig doorgelezen maar kom de limoenen alleen tegen bij de ingrediënten lijst. In de verdere bereiding worden ze niet meer gebruikt. 😉

    • Hi Robin,

      Mijn excuses voor de late reactie! Hopelijk heeft de rendang ook zonder de limoenen gesmaakt. In dit gerecht gebruikte ik het sap van 1 van de limoenen bij het maken van de boemboe. De tweede limoen heb ik uiteindelijk niet gebruikt, maar zou je kunnen gebruiken om de boel verder op smaak te brengen 🙂

      Ik zal het recept even updaten!

      Groet,
      Roy | BBQ Junkie

  3. Het recept ziet er heerlijk uit. Ik zou het graag komende week willen maken. Waar ik echter nog aan twijfel is het volgende. Klopt het dat gedurende de hele bereiding de deksel niet op de dutch oven zit?

  4. Hi ik heb deze gisteren met de DO op de Bastard gemaakt. De boemboe rook en smaakte voortreffelijk. Boemboe en vlees aangezet zoals omschreven. Tijdens het hele proces waren de smaken super. Na 6 uur was het gaar, prachtig van kleur, mooi droog maar de smaak was weg, enorme bbq/houtskool geur en smaak en totale rendang smaak was weg. Vond het vettig van smaak. Wat heb ik verkeerd gedaan????

    • Als je eten naar houtskool smaakt zou ik vooral niet meer met die houtskool werken. Een goede houtskool brandt neutraal en geeft vrijwel geen rooksmaak af aan je eten. Daar gebruik je rookhout voor. Wat er verder mis is gegaan kan ik vanuit dit bericht niet opmaken.

  5. Hoi,

    Wil dit weekend ermee aan de slag maar vroeg me af. Heb je de deksel wel op de Dutch Oven of juist niet en alleen op de BBQ?

    Alvast bedankt en ik laat je het resultaat weten.

    Iwan

  6. Ik mis gemalen en geroosterde kokos. En voor wat pittigheid naar smaak wat rawit’s. Op deze hoeveelheid voor mij toch wel zeker een stuk of 15 😉

    Mijn ervaring is dat 1:50 uur perfect is. Het vlees is dan mals en sappig. De temperatuur mag nog iets lager. Een rustig blup … blup in de pan is goed. Af en toe een stukje proeven om te checken of het ok is. Niet te veel want anders is er niks over voor de anderen.

    Sommigen houden van vochtige, anderen weer van wat drogere Rendang. Voor de laatsten: De rest van de kokosmelk eerder toevoegen zodat deze meer verdampt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling