pulled pork dutch oven uitgelicht

Pulled Pork uit de Dutch Oven

Pulled Pork bereiden op de BBQ is een kwestie van een lange adem en gedurende de hele bereiding eigenlijk niet weten hoe laat je aan tafel kunt. Een sessie kan gemakkelijk tussen de 7 en 12 uur duren en in sommige gevallen zelfs langer. Maar wat als ik je vertel dat dit een stuk sneller kan met een Dutch Oven? In een uur of 5 heb je heerlijke pulled pork, die zelfs gerookt is. En je hebt er niet eens een kernthermometer voor nodig! Kun je eindelijk eens mensen uitnodigden om te komen eten en ook op tijd aan tafel gaan.

 

pulled pork dutch oven recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.95 van 18 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 5 uur
Totale tijd: 5 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 314kcal

Ingrediënten:

  • 1 kilogram Procureur
  • 2 eetlepels Mosterd
  • 5 eetlepels BBQ Rub (kies je favoriet)
  • 150 milliliter BBQ Saus (kies je favoriet)
  • 50 milliliter Appelsap
  • 50 milliliter Water

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Steek de BBQ aan en ga hierbij eerst voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 110 graden.
  • Neem je procureur uit de verpakking en dep het vlees rondom droog met keukenpapier. Smeer het vlees daarna in met de mosterd en bestrooi het tot slot met je favoriete BBQ rub voor pulled pork.
  • Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan de chunks rookhout toe aan de brandende kolen en leg de procureur op het rooster. Sluit de BBQ met de deksel en rook het vlees 2 uur.
  • Ligt het vlees 2 uur op de BBQ? Doe dan de BBQ saus, appelsap en het water in de Dutch Oven en meng door elkaar. Haal daarna de procureur van de BBQ en leg in de Dutch Oven. Wentel het vlees en keer door de saus en doe de deksel op de pan.
  • Zet nu de Dutch Oven op de BBQ en maak de BBQ gereed voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 150 graden.
  • Laat het vlees rustig garen in de Dutch Oven, tot je het bijna vanzelf uit elkaar valt als je het met een BBQ tang op wilt tillen. Dit duurde bij mij een kleine 3 uur. Check af en toe hoe het vocht in de pan er uit ziet. Kookt het iets te veel in? Voeg dan nog wat water of appelsap toe.
  • Haal de Dutch Oven van de BBQ als de pulled pork gereed is. Verwerk het vlees met een BBQ tang of 2 vorken en serveer de pulled pork vervolgens direct, bijvoorbeeld op een broodje met wat coleslaw.

Notities

Voor de pulled pork gebruikte ik dit keer deze Pulled Pork rub (heb ik eigenlijk altijd staan), die ik aanvulde met een klein beetje van deze Spicy Chipotle Kruiden. De verhouding was denk ik ongeveer 90% Pulled Pork Rub en 10% Spicy Chipotle Kruiden. Qua BBQ saus ging ik dit keer voor de Sweet Baby Ray’s Honey.

Benadering van voedingswaarden

Calories: 314kcal | Carbohydrates: 21g | Protein: 30g | Fat: 11g | Saturated Fat: 4g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 5g | Cholesterol: 102mg | Sodium: 590mg | Potassium: 648mg | Fiber: 1g | Sugar: 16g | Vitamin A: 144IU | Vitamin C: 2mg | Calcium: 50mg | Iron: 3mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Pulled Pork uit de Dutch Oven
Pulled Pork uit de Dutch Oven

29 reacties

  1. Beste,

    ik neem aan dat de DO op directe hitte van 150 graden moet? er staat namelijk indirect op 150 graden. Of is het eerst indirect en de DO ook indirect?

  2. Vandaag 1,2 kg bereid. De rub nachtje in laten trekken. Had iets langer nodig gezien ik in mijn hoofd een temperatuur had van 130 graden ipv 150, viel na 3,5 uur dan wel lekker uit elkaar. Smaak was super. Morgen de restjes, 1,2 kg is toch wel veel met twee personen.

  3. als je het niet met een BBQ doet maar in een electrische oven op hoeveel graden moet je die dan zetten en waar moet het vlees dan liggen? Ik neem aan in het midden.

    Alvast bedankt voor het antwoord

  4. Zit er veel smaalverschil tussen de bereiding van Pulled Pork uit de DO (met natuurlijk wel eerst roken) of traditioneel. Zo niet, waarom zou je toch voor de traditionele bereiding gaan. DO is sneller/minder brandstop/etc

    • Er zit zeker wel smaakverschil in Rob. Bij de Dutch Oven variant ga je tenslotte een soort stoven, waarmee je de ‘bark’ van het vlees weer zacht maakt. Daarnaast krijgt het vlees natuurlijk minder tijd om rook op te nemen. Maar ik denk wel dat dit een eenvoudiger in te plannen bereiding is, die ook nog eens gewoon een heel lekker resultaat geeft!

  5. Vandaag 2,5 kilo gemaakt, duurde bij mij 3,5 uur in de do voordat het klaar was. Het was super mals maar er gaat niets boven pulled pork van de bbq. De smaak was vlak, je proeft niks van de rooksmaak.
    Ik heb wat sambal toegevoegd voor een beetje pit.

    • Jammer te horen dat het gerecht niet je smaak was! Mijn ervaring is dat je met het roken de rooksmaak er genoeg in krijgt. Maar wellicht houd je zelf van een zwaardere rooksmaak aan je gerechten. En het is inderdaad niet vergelijkbaar met de traditionele bereiding van pulled pork. Deze is alleen iets makkelijker te plannen.

  6. 5 sterren
    Perfect!

    Snel, makkelijk en lekker!

    Ik heb veel variaties geprobeerd maar zeker met deze korte bereidingstijd staat deze variant zeker in de top 3.

    Bedankt.

  7. Mooi recept, maar moet de dutch oven perse indirect voor dit recept of kan ik hem ook gewoon in de ring hangen van de bastard? En dan zorgen voor die 150 graden temperatuur?

    • Als je de Dutch Oven met directe hitte wilt gebruiken moet je nog wel een stuk lager in temperatuur gaan. 100 graden zou ik dan aanhouden. En het liefst een kolenmand die voor niet meer dan de helft gevuld is, zodat je wat afstand hebt. Persoonlijk vind ik met indirecte hitte werken echter wat gemakkelijker 🙂

      • 5 sterren
        Vanochtend de gerookte aardappelsalade gemaakt en die is echt heerlijk!!! Op dit moment ligt de procureur op de BBQ, die gaat over een uurtje de DO in. Ben erg benieuwd. Ben een groot van van je recepten!!!

  8. 5 sterren
    Heb pulled pork op verschillende manieren geprobeerd te maken met procureur en met de “echte” boston butt. alles is lekker, maar dit is mijn(+vrienden familie kennisen) favoriet geworden.
    procureur en hickory heeft mijn voorkeur.

    Het enige wat ik nog toevoeg is na het pullen is een blokje hickory en dan de DO zonder deksel nog even terug voor wat extra rooksmaak. (zoals iemand anders hier reaguurde, dat kan je anders een beetje missen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling