Pulled Pork bereiden op de BBQ is een kwestie van een lange adem en gedurende de hele bereiding eigenlijk niet weten hoe laat je aan tafel kunt. Een sessie kan gemakkelijk tussen de 7 en 12 uur duren en in sommige gevallen zelfs langer. Maar wat als ik je vertel dat dit een stuk sneller kan met een Dutch Oven? In een uur of 5 heb je heerlijke pulled pork, die zelfs gerookt is. En je hebt er niet eens een kernthermometer voor nodig! Kun je eindelijk eens mensen uitnodigden om te komen eten en ook op tijd aan tafel gaan.

Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
Bereidingstijd: 5 uur uur
Totale tijd: 5 uur uur 30 minuten minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 314kcal
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten:
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
Instructies
- Steek de BBQ aan en ga hierbij eerst voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 110 graden.
- Neem je procureur uit de verpakking en dep het vlees rondom droog met keukenpapier. Smeer het vlees daarna in met de mosterd en bestrooi het tot slot met je favoriete BBQ rub voor pulled pork.
- Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan de chunks rookhout toe aan de brandende kolen en leg de procureur op het rooster. Sluit de BBQ met de deksel en rook het vlees 2 uur.
- Ligt het vlees 2 uur op de BBQ? Doe dan de BBQ saus, appelsap en het water in de Dutch Oven en meng door elkaar. Haal daarna de procureur van de BBQ en leg in de Dutch Oven. Wentel het vlees en keer door de saus en doe de deksel op de pan.
- Zet nu de Dutch Oven op de BBQ en maak de BBQ gereed voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 150 graden.
- Laat het vlees rustig garen in de Dutch Oven, tot je het bijna vanzelf uit elkaar valt als je het met een BBQ tang op wilt tillen. Dit duurde bij mij een kleine 3 uur. Check af en toe hoe het vocht in de pan er uit ziet. Kookt het iets te veel in? Voeg dan nog wat water of appelsap toe.
- Haal de Dutch Oven van de BBQ als de pulled pork gereed is. Verwerk het vlees met een BBQ tang of 2 vorken en serveer de pulled pork vervolgens direct, bijvoorbeeld op een broodje met wat coleslaw.
Notities
Voor de pulled pork gebruikte ik dit keer deze Pulled Pork rub (heb ik eigenlijk altijd staan), die ik aanvulde met een klein beetje van deze Spicy Chipotle Kruiden. De verhouding was denk ik ongeveer 90% Pulled Pork Rub en 10% Spicy Chipotle Kruiden. Qua BBQ saus ging ik dit keer voor de Sweet Baby Ray’s Honey.
Benadering van voedingswaarden
Calories: 314kcal | Carbohydrates: 21g | Protein: 30g | Fat: 11g | Saturated Fat: 4g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 5g | Cholesterol: 102mg | Sodium: 590mg | Potassium: 648mg | Fiber: 1g | Sugar: 16g | Vitamin A: 144IU | Vitamin C: 2mg | Calcium: 50mg | Iron: 3mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!


Beste,
ik neem aan dat de DO op directe hitte van 150 graden moet? er staat namelijk indirect op 150 graden. Of is het eerst indirect en de DO ook indirect?
Beide is inderdaad indirect. Directe hitte in het tweede deel kan ook, maar dan moet je nog een stuk lager gaan in temperatuur en dat is wat lastiger te regelen.
Goedendag, Ik heb een stuk van 2KG hoeveel extra tijd moet ik daar voor erbij tellen? Of is het handiger om hem in 2 te snijden?
In feite denk ik dat de grootte van het vlees de bereiding niet heel veel verlengt in de dutch oven. Maar in 2 delen snijden kan ook prima.
Ik heb idd ook een stuk van 2,5 kg. Ben benieuwd hoe hoeveel tijd er daarvoor bij moet, of is het net als bij eieren🙈?
De tijd zal niet enorm oplopen als het vlees groter wordt, maar opdelen kan ook prima bij deze bereiding.
Hoi!!
Als ik een stuk van 2KG heb,moet ik dan ook dubbele water en appelsap toevoegen?
Ik verwacht dat je niet de dubbele hoeveelheid nodig zal hebben. Ik zou met 1,5 keer de hoeveelheid beginnen en eventueel bijvullen.
Vandaag 1,2 kg op deze manier gedaan. Rub heb ik zelf gemaakt. Had idd +/- 3 uur nodig in de Dutch oven maar het smaakte voortreffelijk.
Goed om te horen dat het heeft gesmaakt!
Vandaag 1,2 kg bereid. De rub nachtje in laten trekken. Had iets langer nodig gezien ik in mijn hoofd een temperatuur had van 130 graden ipv 150, viel na 3,5 uur dan wel lekker uit elkaar. Smaak was super. Morgen de restjes, 1,2 kg is toch wel veel met twee personen.
Goed om te horen dat het heeft gesmaakt. Bij een lagere temperatuur heeft ie wel iets langer nodig ja 🙂
doe je het deksel op de DO ? (voorkomt misschien het teveel inkoken)
Yes, de deksel gaat op de pan. Staat ook in het recept 😉
Is de bbq saus ook te vervangen door een andere saus? Mijn gezinsleden houden niet zo van bbq saus.
Dan zou ik eerder voor een bouillon gaan. Beetje spelen met de hoeveelheid, want dat reageert natuurlijk anders dan een BBQ saus. Of bijvoorbeeld het recept voor de Carnitas pakken.
als je het niet met een BBQ doet maar in een electrische oven op hoeveel graden moet je die dan zetten en waar moet het vlees dan liggen? Ik neem aan in het midden.
Alvast bedankt voor het antwoord
Als je het in de oven gaat bereiden kun je in feite exact hetzelfde aanhouden. Bij heteluchtoven het vlees in het midden inderdaad.
Zit er veel smaalverschil tussen de bereiding van Pulled Pork uit de DO (met natuurlijk wel eerst roken) of traditioneel. Zo niet, waarom zou je toch voor de traditionele bereiding gaan. DO is sneller/minder brandstop/etc
Er zit zeker wel smaakverschil in Rob. Bij de Dutch Oven variant ga je tenslotte een soort stoven, waarmee je de ‘bark’ van het vlees weer zacht maakt. Daarnaast krijgt het vlees natuurlijk minder tijd om rook op te nemen. Maar ik denk wel dat dit een eenvoudiger in te plannen bereiding is, die ook nog eens gewoon een heel lekker resultaat geeft!