Pulled Chicken behoort voor mij ook wel tot de classics die op menig BBQ feestje van de BBQ komt. Gemakkelijk in een grote hoeveelheid te maken, makkelijk voor te bereiden en heerlijk op een broodje te serveren. Of als topping op je nacho’s, voor pulled chicken kroketten of voor een vulling van je taco’s. Dit keer bereidde ik de pulled chicken in de Dutch Oven, waarbij je misschien nog wel meer pulled chicken kunt bereiden dan wanneer je de kippendijen enkel rookt op de BBQ. In dit recept overigens geen rooksmaak, maar de kippendijen worden wel eerst gegrild voordat ze in de Dutch Oven verder garen. Aanrader dus!

Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 1 uur uur 10 minuten minuten
Rusttijd: 10 minuten minuten
Totale tijd: 1 uur uur 35 minuten minuten
Porties: 6 personen
calorieën: 154kcal
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten:
- 1 kilo Kippendijen
- 6 eetlepels Dry Rub voor Kip
- 400 milliliter BBQ Saus
- 200 milliliter Kippenbouillon
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
Instructies
- Neem de kippendijen en bestrooi ze rondom met de dry rub. Doe de kippendijen in een afsluitbare zak of in een kom en dek deze af en zet in de koeling.
- Steek ondertussen de BBQ aan en ga hierbij eerst voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 180 graden. Vul ondertussen de Dutch Oven met de BBQ saus en bouillon en zet deze vast klaar.
- Is de BBQ op temperatuur? Haal dan de kippendijen uit de koeling en gril ze 2 minuten per kant op de BBQ. Haal de kippendijen daarna weer van de BBQ en leg ze in de Dutch Oven. Wentel de kippendijen even door het vocht en sluit de pan met de deksel.
- Maak nu de BBQ gereed voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 150 graden. Is de BBQ op temperatuur? Zet de Dutch Oven dan op de BBQ en sluit de BBQ met de deksel.
- Gaar de kippendijen nu een uur in de Dutch Oven, waarbij je ze halverwege even omdraait.
- Controleer vanaf dan ook af en toe de hoeveelheid vocht in de pan en voeg indien nodig wat extra bouillon of water toe.
- Controleer na een uur of je de kippendijen met 2 vorken eenvoudig uit elkaar kunt trekken. Is dat het geval? Dan mag de Dutch Oven van de BBQ. Voelt de kip nog niet zacht genoeg? Gaar de kippendijen dan nog iets verder. Houd daarbij de hoeveelheid vocht in de pan wel goed in de gaten.
- Zijn de kippendijen goed mals en heb je de Dutch Oven van de BBQ gehaald? Laat het geheel dan 10 minuutjes rusten. Trek de kippendijen daarna met twee vorken tot pulled chicken en serveer vervolgens direct. Bijvoorbeeld op een zacht broodje met wat coleslaw.
Notities
Ik gebruikte een relatief klein Dutch Oven, waarbij de kip de volledige bodem van de pan bedekt en deels over elkaar heen ligt. Heb je een grotere Dutch Oven? Dan is het aan te raden om vanaf het begin meer BBQ saus en bouillon te gebruiken.
Voor dit recept gebruikte ik zelf de Dry Rub voor Kip van Van Beekum, maar je kunt natuurlijk je eigen favoriete rub gebruiken óf er zelf één samenstellen. Ik kan ook de Kip It Real Rub van Van Beekum aanraden.
Je kunt de pulled chicken in de Dutch Oven ook al eerder bereiden en op een later moment in de Dutch Oven weer opwarmen. Het is dan wel aan te raden om nog wat extra vocht (water, appelsap of bijvoorbeeld cola) toe te voegen. Opnieuw opwarmen kan met direct hitte en een temperatuur van 150 tot 170 graden. Dan gaat het rustig genoeg.
Benadering van voedingswaarden
Calories: 154kcal | Carbohydrates: 35g | Protein: 2g | Fat: 1g | Saturated Fat: 0.2g | Polyunsaturated Fat: 0.2g | Monounsaturated Fat: 0.3g | Cholesterol: 1mg | Sodium: 879mg | Potassium: 230mg | Fiber: 1g | Sugar: 27g | Vitamin A: 208IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 38mg | Iron: 1mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

Ziet er goed uit!! Ga het maken voor een grote groep
Gebruik je bij het bereiden de deksel op de dutch oven of laat je het deksel er af?
Hi Frank, het is niet helemaal duidelijk in het recept, maar de deksel op de pan inderdaad. Aan het einde kun je altijd nog even zonder deksel als er nog veel vocht in de pan zit. Zal het recept binnenkort iets verduidelijken!