Pulled Chicken behoort voor mij ook wel tot de classics die op menig BBQ feestje van de BBQ komt. Gemakkelijk in een grote hoeveelheid te maken, makkelijk voor te bereiden en heerlijk op een broodje te serveren. Of als topping op je nacho’s, voor pulled chicken kroketten of voor een vulling van je taco’s. Dit keer bereidde ik de pulled chicken in de Dutch Oven, waarbij je misschien nog wel meer pulled chicken kunt bereiden dan wanneer je de kippendijen enkel rookt op de BBQ. In dit recept overigens geen rooksmaak, maar de kippendijen worden wel eerst gegrild voordat ze in de Dutch Oven verder garen. Aanrader dus!
Recept Video Dutch Oven Pulled Chicken
De bereiding van dit pulled chicken recept heb ik gefilmd en tot een korte video gemonteerd. Zie daarvoor hieronder! Vind je dit soort video’s leuk om te zien? Abonneer je dan ook even op mijn YouTube kanaal! Voor het uitgeschreven recept moet je nog iets verder doorscrollen.
Ingrediënten:
- 1 kilo Kippendijen
- 6 eetlepels Dry Rub voor Kip
- 400 milliliter BBQ Saus
- 200 milliliter Kippenbouillon
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
Instructies
- Neem de kippendijen en bestrooi ze rondom met de dry rub. Doe de kippendijen in een afsluitbare zak of in een kom en dek deze af en zet in de koeling.
- Steek ondertussen de BBQ aan en ga hierbij eerst voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 180 graden.
- Is de BBQ op temperatuur? Haal dan de kippendijen uit de koeling en gril ze 3 minuten per kant op de BBQ. Vul ondertussen de Dutch Oven met de BBQ saus en bouillon en zet deze vast klaar.
- Haal de kippendijen daarna weer van de BBQ en leg ze in de Dutch Oven. Wentel de kippendijen even door het vocht en sluit de pan met de deksel.
- Maak nu de BBQ gereed voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 150 graden. Is de BBQ op temperatuur? Zet de Dutch Oven dan op de BBQ en sluit de BBQ met de deksel.
- Gaar de kippendijen nu een uur in de Dutch Oven, waarbij je ze halverwege even omdraait.
- Controleer vanaf dan ook af en toe de hoeveelheid vocht in de pan en voeg indien nodig wat extra bouillon of water toe.
- Controleer na een uur of je de kippendijen met 2 vorken eenvoudig uit elkaar kunt trekken. Is dat het geval? Dan mag de Dutch Oven van de BBQ. Voelt de kip nog niet zacht genoeg? Gaar de kippendijen dan nog iets verder.
- Zijn de kippendijen goed mals en heb je de Dutch Oven van de BBQ gehaald? Laat het geheel dan 10 minuutjes rusten.
- Trek de kippendijen daarna met twee vorken tot pulled chicken en schep met een lepel uit de pan. Vocht eventueel nog wat van de saus toe aan de pulled chicken.
- Serveer vervolgens direct. Bijvoorbeeld op een zacht broodje met wat coleslaw.
Ziet er goed uit!! Ga het maken voor een grote groep
Gebruik je bij het bereiden de deksel op de dutch oven of laat je het deksel er af?
Hi Frank, het is niet helemaal duidelijk in het recept, maar de deksel op de pan inderdaad. Aan het einde kun je altijd nog even zonder deksel als er nog veel vocht in de pan zit. Zal het recept binnenkort iets verduidelijken!
Hoi Roy
Vandaag mijzelf gestort op dit recept echter met een twist. Zelf de rub en de BBQ saus gemaakt. Hiervoor heb ik de recepten van Chick Mix BBQ-kruiden en de Kentucky Bourbon BBQ saus uit het boek Smokey Goodness gebruikt. Voor de liefhebbers ISBN 978 90 215 6229 2. Als bourbon variant heb ik Jack Daniels gebruikt omdat deze whisky een beetje rokerig smaakt. Ik moet zeggen dat het heel goed gelukt is en goddelijk smaakt maar ja dat zal iedere kok van zichzelf zeggen:).
Goed om te horen dat het een geslaagd gerecht was!
Vanmiddag/vanavond gemaakt.
Echt superlekker! Deze staat vanaf nu in mijn favorieten! 😋
Kijk, dat hoor ik graag!
Beste,
Het is een overheerlijk recept!! Zeker voor herhaling vatbaar. Dit recept zal zeker vaak herhaald gaan worden.
Goed om te horen Rob!
zeer lekker maar doe er nog klein beetje rietsuiker bij in de rub en beetje knoflook 1teentje en scheutje stroop in de saus jammie
Recepten aanpassen naar eigen smaak mag altijd 😉
Nog niet uitgeprobeerd maar dit wordt morgen de basis voor mijn pulled chicken bitterballen
Kan ik een portie bestellen? 😉
Ik heb afgelopen weekend dit recept gemaakt. Het was heerlijk. Ik heb dit echter niet op de bbq gemaakt maar in de DO boven houtvuur. Dank je wel voor je recept en zal nog wat andere recepten van je gaan proberen
Goed om te horen dat het recept is bevallen! Boven vuur is ook leuk natuurlijk!
Heb dit gerecht al meerdere malen gemaakt. Blijft lekker!
Kijk, dat hoor ik graag! Thanks voor je bericht!
Wederom een heerlijk recept! Gisteren 1,5kg gemaakt. Tot nu toe de lekkerste Pulled chicken die ik gemaakt heb!
Goed om te horen Teun!
Kan je ook kipfilet gebruiken ben geen fan van kippendijen
Afz gilbert
Ik denk dat het wel kan. Al zal de textuur iets anders zijn. Laat me weten hoe het was!