Barbecue Recept: Pulled Chicken Kroketten

Pulled Chicken Kroketten

Een tijdje terug maakte ik een flinke lading Pulled Chicken en daar bleef wat van over. Toen ik daarna bij Noskos las over Pulled Pork Kroketten wist ik wat ik met mijn restje Pulled Chicken wilde doen: kroketten maken! Dit recept is dan ook gebaseerd op het recept van Dennis. Ik heb het enkel aangepast naar een recept voor pulled chicken. Het resultaat is erg lekker en viel hier in de smaak! De Pulled Pork variant ga ik ook zeker nog proberen!

Op zoek naar een leuk recept om zelf kroketten te maken? Deze pulled chicken kroketten zijn te gek!

Hoofdgerecht/Snack

8 personen

1 uur + 1 nacht wachten

Ingrediënten

– 500 gram Pulled Chicken
– 90 gram Roomboter
– 100 gram Bloem
– 6 gram Gelatine Blaadjes
– 50 gram Slagroom
– 2 Eidooiers
– 1 Ui
– 2 theelepels BBQ Rub
– 550 ml water
– 1 Kippenbouillonblokje
– Peper & Zout
– Flink wat paneermeel
– Flink wat Panko
– 5 eiwitten

Overige Benodigdheden

– Frituurpan of Grote Pan met Olie
– Garde
– RVS Schuimspaan

Bereiding

Het maken van deze pulled chicken kroketten begint een dag van te voren met het bereiden van de ragout. Deze moet namelijk een nacht opstijven in de koelkast. Je kunt er dan eenvoudiger kroketten van vormen

Voor de kroketten beginnen we met het maken van bouillon. Snipper hiervoor de ui en smelt 10 gram van de roomboter in een grote pan. Voeg vervolgens de ui toe aan de pan en bak deze een paar minuten tot de ui zacht begint te worden. Voeg daarna het water, het bouillonblokje en de BBQ Rub toe en breng het mengsel aan de kook. Wanneer de bouillon kookt, mag de pan van het vuur en mag de bouillon een beetje afkoelen.

Nu we de bouillon hebben gemaakt kunnen we door met het maken van de ragout. Neem hiervoor een ruime pan met dikke bodem en zet deze op laag vuur. Doe de overgebleven roomboter in de pan en laat deze smelten. De boter moet gaan bruisen, maar mag niet bruin worden.

Als de boter bruist mag de bloem in de pan. Roer dit met de garde door de gesmolten boter, tot er een roux ontstaat. Roer deze roux 2 minuten door, terwijl de bloem gaart.

Voeg na 2 minuten steeds een beetje bouillon toe aan de pan en roer deze door de roux. Voeg pas nieuwe bouillon toe wanneer alles is opgenomen door de roux. Heb je alle bouillon toegevoegd, laat de ragout dan nog even doorkoken en proef of de melige smaak van de bloem verdwenen is. Als dat het geval is, mag de pan van het vuur.

Week nu de blaadjes gelatine in koud water. Knijp ze vervolgens goed uit en roer ze door de ragout. Meng in een kom de eidooiers los met de slagroom en voeg hier een beetje zout en flink wat peper aan toe. Roer het mengsel vervolgens door de ragout.

Snijd tot slot de pulled chicken in kleine stukjes en meng dit door de ragout. Stort alles nu in een grote schaal en laat het mengsel in de koelkast een nacht opstijven.

Op zoek naar een leuk recept om zelf kroketten te maken? Deze pulled chicken kroketten zijn te gek!

Het vormen en frituren van de kroketten

Nu de ragout volledig is opgesteven in de koelkast kunnen we verder met het bereiden van de pulled chicken kroketten. Hiervoor is het handig om eerst alles klaar te zetten, zodat je in één keer door kunt.

Neem een bord en strooi hier een dikke laag paneermeel op. Neem een lage, brede kom en roer hier de eiwitten in los. Neem nog een bord en strooi hier een flinke laag panko op. Zet ook alvast een groot bord of een schaal neer om de kroketten op te leggen.

Verdeel nu de ragout in porties van ongeveer 40 gram en rol ieder kroketje eerst door de paneermeel, vervolgens door de eiwitten en tot slot door de panko. Let er hierbij op dat je slechts één hand gebruikt bij het rollen door de eiwitten. Hierdoor blijft de andere hand droog en een stuk schoner. Deze gebruik je om de kroketten door het paneermeel en de panko te rollen. Leg ieder kroketje dat klaar is op de grote schaal, tot je helemaal klaar bent met het vormen van de kroketten.

Je kroketten zijn nu klaar om te frituren in zonnebloemolie op 175 graden. Frituur ze 3 a 4 minuutjes, tot ze mooi goudbruin zijn en frituur niet te veel kroketten tegelijk, want dan zakt de temperatuur van de olie te veel. Dit resulteert in minder knapperige kroketten en dat wil je natuurlijk niet.

Heb je gebruik gemaakt van verse pulled chicken? Dan kun je de nog niet gefrituurde kroketten ook invriezen. Gebruik je pulled chicken die je hebt laten ontdooien, dan kun je de kroketten niet opnieuw invriezen. Je zult ze dan binnen een dag of 2 moeten frituren en opeten. Maar dat moet denk ik wel lukken. Eet smakelijk!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *