Low & Slow Pulled Beef van de BBQ

Pulled Beef

Pulled Pork kennen we inmiddels allemaal en ook pulled chicken heb je ongetwijfeld al eens gegeten. Maar heb je wel eens pulled beef bereid op de BBQ? Nee? Doen! Ik vind het persoonlijk lekkerder dan pulled pork en net als met pulled pork kun je pulled beef op allerlei manieren serveren. ’s Winters kun je pulled beef bijvoorbeeld serveren bij de stampot, maar je kunt het ook als topping op een burger gebruiken. Heerlijk!

 

pulled beef recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.50 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 8 uur
Marineren: 12 uur
Totale tijd: 20 uur 30 minuten
Porties: 8 personen
calorieën: 641kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

 • De bereiding van pulled beef begint een dag van te voren met het in de rub zetten van het vlees. Haal hiervoor de rundernek uit de verpakking en dep het rondom droog met keukenpapier. Bestrooi het vlees daarna met de dry rub en zorg dat het vlees rondom is voorzien van rub. Pak het vlees daarna weer in, in vershoudfolie of een ziplock zak, en leg het een nacht in de koeling weg.
 • Op de dag dat je de pulled beef gaat bereiden heb je zo’n 6 tot 8 uur nodig voor de bereiding. Begin dus op tijd, want je kunt beter een paar uurtjes te vroeg klaar zijn. Het vlees blijft namelijk nog lang warm na 8 uur op de BBQ.
 • Haal het vlees als eerst uit de koeling, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Steek vervolgens de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 110 graden.
 • Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan je rookhout toe en leg de rundernek op het BBQ rooster. Heb je een kernthermometer met een probe aan een draad? Steek deze dan nu in het vlees, zodat je de kerntemperatuur continu in de gaten kunt houden. Sluit de BBQ vervolgens met de deksel. Gaar het vlees nu eerst tot een kerntemperatuur van 60 graden.
 • Is de kerntemperatuur van 60 graden bereikt? Pak dan de helft van de BBQ saus en je bastingkwast erbij. Bestrijk het vlees nu met de BBQ saus en sluit de BBQ weer met de deksel. Gaar het vlees nu nog een uur door.
 • Haal de rundernek na een uur kort van de BBQ en pak het in, in aluminiumfolie. Leg het vlees hierna weer op de BBQ en gaar het nu rustig door tot een kerntemperatuur van 93 graden.
 • Is de kerntemperatuur van 93 graden bereikt? Haal het vlees nu van de BBQ en pak het voorzichtig uit. Vang de sappen in het folie op in een bakje en pak de rundernek opnieuw in met aluminiumfolie. Laat het vlees nu een uur rusten.
 • Pak de rundernek na het ruster weer voorzichtig uit en leg het in een grote schaal. Pull het nu met je handen, 2 vorken of met vleesklauwen tot pulled beef. Meng er wat van de opgevangen sappen en de bewaarde BBQ saus door om het tot een smeuig geheel te maken. De pulled beef is los lekker, maar kan ook op een broodje of in een kleine wrap worden geserveerd. Of wat dacht je van pulled beef nacho’s? Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 641kcal | Carbohydrates: 1g | Protein: 43g | Fat: 50g | Saturated Fat: 19g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 22g | Trans Fat: 3g | Cholesterol: 178mg | Sodium: 183mg | Potassium: 685mg | Fiber: 0.1g | Sugar: 1g | Vitamin A: 30IU | Vitamin C: 0.1mg | Calcium: 55mg | Iron: 5mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Low and Slow BBQ? Probeer deze Pulled Beef een keer!

18 reacties

 1. Goedemorgen,

  Ik ga morgen dit recept proberen, maar met een stuk van rond de 600gr. Kerntemperatuur ook naar 93 graden neem ik aan? En de kruiden verhouding ook wat omlaag aanpassen?

  Dankjewel,

  • De kern verandert niet zodra je meer of minder vlees gebruikt. De breidingstijd zal wel een stuk korter zijn als je minder vlees neemt. Kruiden kunnen wel wat minder ja. Hopelijk heeft het gesmaakt!

 2. Vandaag 5 kilo aan het maken zier er nu al lekker uit, morgen mooi voor een grote groep.
  Ik hoop dat het net als met pulled pork de dag erna nog lekkerder is

 3. Ik heb deze gister gemaakt. Bij mij “2kg” heeft dik 8uur nodig gehad om de 93 te bereiken. Dus houd daar wel rekening mee. 6uur ga je echt niet redden. Ik vond hem na een uur rusten in de folie nog echt te heet. Dus denk dat die zelf na dat uur. Nog een enige tijd los mag liggen. Om hem nog malser te krijgen. En ik denk dat ik hem de volgende keer toch ga injecteren. Want vond sommige stukken nog wel droog. Mvg

  • Je moet sowieso rekening houden met een lange bereidingstijd, maar 6 uur kan prima hoor. Ligt volledig aan het stuk vlees. De vorm ervan, het dikste deel, de hoeveelheid vet, etc. Langer rusten kan natuurlijk altijd, maar met vleesklauwen of vorken moet pullen na een uur wel te doen zijn. Langer laten liggen kan een beetje helpen voor een malser resultaat, maar dan heb je hem eigenlijk iets te vroeg van de BBQ gehaald. Injecteren kan altijd voor de zekerheid, want ook hoe droog of sappig je pulled beef wordt is weer afhankelijk van je vlees.

 4. Vanavond/vannacht volgens dit recept een Chuck roast van een kilo aan het bereiden. Volgens mij is is deze snit vertaald naar het Nederlands een rundernek. Het vlees is nu in de rust fase. Nadat ik meerdere recepten had bekeken heb ik voor heb ik voor dit recept gekozen. De manier van bereiden zoals hier beschreven leek mij het meest logisch. In het begin van de middag om 1 uur heb ik het vlees gezout en gekruid. Ik doe dit bewust gescheiden zodat ik heel exact af kan wegen hoeveel zout er in het vlees komt. Op deze manier is de zelfgemaakte kruidenmix ook inzetbaar voor andere gerechten. Het hoofdbestanddeel van veel kruidenmixen voor vlees is (gerookte) paprika poeder. Het is echt een aanrader om paprikpoeder zelf op de bbq te maken. Ik heb dit gedaan en naast de intense rooksmaak ruik je echt paprika. Met de poedertjes uit de supermarkt ruik je dat niet. Maargoed, ik zie dat ik afdwaal. Na het kruiden heb ik het vlees vacuüm getrokken. Daarna heb ik het vlees vanwege de planning voor morgen maar 6 uur in de koelkast gelegd. Ik kies ervoor om vlees rechtstreeks uit de koelkast op de bbq te leggen omdat rook vanaf een bepaalde temperatuur geen invloed meer heeft op het vlees. Het vocht uit de folie heb ik opgevangen en in de koelkast gezet. Hier haal ik straks het gestolde vet vanaf voordat ik een gedeelte door de pulled beef mix. Ik ben erg benieuwd of het is gelukt. Mijn beef-game is tot nu toe erg onder niveau vergeleken met mijn pork-game. Ik zie een aantal reacties waar je hebt gevraagd hoe het beviel waar geen antwoord op is gekomen. Ik zit lekker aan de pilsjes dus als je vraagt of het goed gelukt is hoop ik er een antwoord op te geven.

 5. Als je het vlees wilt injecteren zou ik het doen met de marinade waar het vlees inligt. Is deze te dik om te spuiten, kan je hem verdunnen met appelssap, wijn geeft een te intensieve smaak. Appelsap heeft een zuurtje, en ook iets zoets. Het zuur vermalst het vlees. Omdat in de marinade ook zout zit, kan je het rustig 2 á 3 dagen in de koelkast afgedenkt bewaren. De smaakmakers zullen zich beter verdelen, des te langer het vlees in de marinde ligt. Wel af en toe keren.

  In de oven schep ik het vocht waarin het vlees ligt regelmatig over het vlees heen. De suikers zullen gaan karameliseren op het vlees, en zo een mooie bruine kleur geeft.

  Veel succes en plezier met de bereiding

  • Hi Jeroen, zoals ik het lees houd jij een iets andere bereiding aan dan ik in mijn recept. Door het vlees te rubben heb je bijvoorbeeld vrijwel geen vocht om te injecteren. Daarnaast zou ik vlees tijdens de bereiding zelf niet overgieten, omdat dat de bark van het vlees teniet doet. Daarnaast gaat het vlees bij mij direct op het rooster en niet in een schaal in de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling