Bij low & slow BBQ en procureur denk je misschien al snel aan het bereiden van Pulled Pork. Natuurlijk, het is een heerlijk gerecht, maar je kunt veel meer met dat prachtige stuk procureur. Een rollade bijvoorbeeld. Ik maakte deze procureur rollade eind vorig jaar, tijdens onze jaarlijkse winter BBQ. Een prachtig stuk vlees, dat langzaam wordt gegaard en gerookt, met een smaak waar iedereen van zal genieten. Zeker een aanrader om eens iets anders te proberen met procureur dus!

Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
Bereidingstijd: 4 uur uur
Rusttijd: 15 minuten minuten
Totale tijd: 4 uur uur 45 minuten minuten
Porties: 8
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten:
- 2 kilo Procureur
- 50 milliliter Olijfolie
- 2 tenen Knoflook
- 1 bosje Platte Peterselie
- Rasp van 1 Citroen
- 1 theelepel Chilivlokken
- Versgemalen Zwarte Peper
- Grof Zeezout
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
- Slagerstouw
- Scherp Mes
Instructies
- Steek de BBQ aan een ga hierbij voor indirecte warmte en een temperatuur van ongeveer 120 graden.
- Haal de procureur uit de verpakking en dep hem droog met keukenpapier. Snijd loshangende stukjes vlees en vet weg.
- Leg het vlees nu op een snijplank en snijd het vanaf de rechterkant, op ongeveer een derde van de onderkant in. Snijd het vlees in, maar niet door. Stop ongeveer 2,5 cm voor het einde.
- Herhaal de bovenste stap, maar dan vanaf de linkerkant en op ongeveer een derde van de bovenkant. Snijd het vlees weer in, maar niet volledig door.
- Heb je het insnijden van beide kanten gedaan? Dan kun je het vlees nu als een drieluik uitklappen. Leg het uitgevouwen neer op je snijplank en bestrooi het met wat peper en zout, het rasp van de citroen én de chilivlokken.
- Neem vervolgens een kom en doe hier de olijfolie in. Hak de blaadjes peterselie fijn en meng deze door de olijfolie. Snipper ook de teentjes knoflook goed fijn en voeg toe. Verdeel het mengsel van olijfolie, peterselie en knoflook over het uitgevouwen stuk procureur. Rol het vlees daarna vanaf één kant op tot een rollade en knoop de rollade met slagerstouw vast, zodat deze stevig bij elkaar blijft zitten. Bestrooi de rollade rondom met nog wat zwarte peper en grof zeezout.
- Ondertussen zal de BBQ op temperatuur zijn. Voeg dan wat rookhout toe aan de brandende kolen en leg daarna de rollade op, het indirecte deel van, het BBQ rooster. Sluit de BBQ met de deksel en gaar de procureur rollade langzaam tot een kerntemperatuur van ongeveer 64 graden. Met dit met een kernthermometer die je af en toe in het vlees steekt, of met een kernthermometer met een probe aan een draad, die je continu in het vlees kunt laten zitten.
- Het garen van de rollade duurde bij mij ongeveer 4 uur. Haal de procureur rollade bij de kerntemperatuur van 64 graden van de BBQ en leg hem op een schaal. Dek af met wat aluminiumfolie en laat de rollade 10 minuten rusten. Snijd de rollade daarna in mooie plakken en serveer die direct. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Bij de ingrediënten staat dat er knoflook in zit. Maar dit kan ik nergens in de beschrijving terug vinden. Klopt dat?
Scherp opgemerkt Harm! Deze snijd je goed fijn en gaan door de olie met peterselie, voordat je dit over de procureur verdeelt! Ik zal het recept binnenkort even aanpassen 🙂
Een perfect recept: succes gegarandeerd. Houd de eindtemperatuur van 64 graden vast en 10 minuten rusten (warmhoudvak oven is ideaal).
De bereiding van een rollade van 2 kilo duurde bij mij slechts 2 1/2 uur bij 180-200 graden, direct nagrillen was overbodig: de rollade had een heerlijk krokant buitenlaagje.
Goed om te horen!
Kan de rollade ook een dag van te voren al klaar maken en op de dag zelf af grillen , of wordt het daar niet lekkerdere van ?
Het kan, maar met alleen afgrillen op de tweede dag krijg je de kern niet warm genoeg ben ik bang, dus ik zou het niet aanraden. Je zou de rollade wel rustig op kunnen warmen de tweede dag en dan afgrillen, maar dan kun je hem net zo goed in zijn geheel op de dag zelf bereiden 🙂
Neem aan dat de chilivlokken en citroen rasp bij het olijfolie mengsel moeten?
Nee, dat gebruik je al iets hier: “Leg het uitgevouwen neer op je snijplank en bestrooi het met wat peper en zout, het rasp van de citroen én de chilivlokken.” 😉
Sorry had er overheen gelezen.
Ligt nu op het ei,ben benieuwd hoe het smaakt
Hoi Roy, ik zou dit recept graag willen proberen alleen dan op de spit/rotisserie. Welke temperaturen zou je dan aanraden en welke verdeling van het houtskool (1 koude/1 warme zone of bijv lekbak in het midden met aan twee zijden hete zones?) Hoor het graag! groeten, Pieter
Excuus voor de late reactie. Ik gebruik de rotisserie altijd met directe hitte, omdat je naar mijn mening anders net zo goed een indirecte bereiding op het rooster kunt doen.
Deze rollade zou zeker op het spit kunnen. Directe hitte dus en een temperatuur tussen de 120 en 130 graden. Eventueel half direct, half indirect.
De bereiding zal op deze manier wel iets sneller gaan. Hoe lang je er dan over doet durf ik niet te zeggen.
Dank voor je reactie, ik ga het er volgende week op wagen. Zal het resultaat delen 🙂 groeten Pieter
En wij maar wachten ….. 😉
Heerlijk recept.. vandaag op wsm gemaakt.. nu al een favoriet in huis
Goed om te horen!
Hallo. Ik wil dit in een braadpan bakken.
Hoelang moet dit?
wat voor groente is hier lekker bij
Bvd willy
Geen idee. Ik heb meer verstand van de BBQ 😉
Hi! Als ik de rollade op 150 graden indirect wil maken, ivm meerdere stukken vlees op die temperatuur, hoelang zal het dan ongeveer duren?
Tijd is altijd een gok, omdat er heel wat zaken invloed hebben. Met een stuk van 2 kilo zou ik bij een temperatuur we uitgaan van 2 tot 2,5 uur.