Kip Piri Piri Uitgelicht

Portugese Kip Piri Piri

Afgelopen jaar ben ik op vakantie geweest naar Portugal. Een land vol met lekker eten en drinken. En wat je dan zeker niet mag missen is Kip Piri Piri. Ik heb er een aantal keren van mogen genieten en moest dat thuis toch ook eens proberen na te maken. Met dit Kip Piri Piri recept zet je een goed pittig gerecht op tafel. Serveer het met heerlijke aardappeltjes uit de oven en wat gegrilde groenten en je eters zullen er gegarandeerd van genieten. Als ze van pittig houden natuurlijk!
Bren Portugal naar je tuin met dit Kip Piri Piri recept!

Hoofdgerecht

4 personen

50 minuten + 8 uur marineren

Ingrediënten

- 1 Kip van ongeveer 1,4 kilo
- 1 eetlepel Chilipoeder
- 1 eetlepel Paprikapoeder
- 1 theelepel Knoflookpoeder
- 1 theelepel Versgemalen Zwarte Peper
- 1 theelepel Grof Zeezout
-1 theelepel Tabasco
- 1 eetlepel Olijfolie

Overige benodigdheden

- BBQ met Deksel
- Kernthermometer

Bereiding

Voor het maken van de kip piri piri gaan we de kip eerst vlinderen. Op deze manier is de kip platter en daardoor eerder gaar. Er wordt ook gezegd dat de kipfilets bij een gevlinderde kip minder snel droog worden en dat is natuurlijk altijd goed!

De kip vlinderen kan gewoon met een keukenschaar. Leg de kip hiervoor op zijn borst en knip met de schaar langs beide zijden van de ruggengraat. Snijd vervolgens alle overbodige stukjes vel weg.

Nu heb je 2 keuzes. Je kunt de kip iets openvouwen, op zijn rug draaien en het met enige kracht de kip verder plat drukken. Hierbij breek je het borstbeen.

Wat ik echter altijd doe is het borstbeen wegsnijden. Dit doe je door de kip op zijn borst te laten liggen en iets open te vouwen. Aan de binnenzijde van de kip zie je nu een wit punt, een beetje driehoekig gevormd. Snijd dit door met een mes druk vervolgens vanaf de borst kant het borstbeen omhoog. Als het borstbeen iets naar buiten steekt kun je er je vingers onder steken en het er gemakkelijk uitwippen.

Is het in tekst iets moeilijker te begrijpen? Onderstaande video laat ook duidelijk zien hoe je een kip vlindert.

Na het vlinderen kun je er ook voor kiezen om de kip op te delen in 2 helften. Ik vind dat zelf erg makkelijk, omdat de kip er wat handzamer van wordt.

Marineren:

Voor dit kip piri piri recept gaan we de kip marineren met een droge rub. Deze rub bestaat uit een eetlepel chilipoeder, een eetlepel paprikapoeder, een theelepel knoflookpoeder, een theelepel versgemalen zwarte peper en een theelepel grof zeezout. Meng alles goed door elkaar en wrijf de kip er mee in.

Laat de kip minstens 3 uur marineren, maar het liefst een uur of 8.

Het bereiden van de kip:

Steek de BBQ aan en ga hierbij voor een situatie waarbij de helft van het rooster geschikt is voor direct grillen en de helft voor indirect BBQ'en. Ga voor een temperatuur van ongeveer 180 graden.

Haal de kip een half uur van te voren uit de koelkast, zodat deze niet koud is als we hem op de BBQ gaan leggen.

Als de BBQ op temperatuur is mag de kip op de BBQ. Leg de Kip eerst met de huidzijde op het directe deel van de BBQ. Gril de kip hier ongeveer 3 minuutjes en draai hem vervolgens om. Gril de andere kant een minuut of 2 en verplaats de kip vervolgens naar het indirecte deel van de BBQ.

Sluit de BBQ vervolgens met de deksel en laat hem 20 minuten garen. Meng ondertussen de olijfolie met de Tabasco. Smeer de kip na 20 minuten in met de helft van het oliemengsel en sluit de BBQ weer. Gaar de kip vervolgens nog 20 minuten en smeer de kip weer in met de andere helft van het oliemengsel. Meet nu gelijk de kerntemperatuur van de kip. De kip heeft hoogstwaarschijnlijk nog niet de kerntemperatuur van 75 graden bereikt, dus de kip mag nog even verder garen. Houdt nu echter wel de temperatuur goed in de gaten, want binnen een kwartier moet de kip nu wel gaar zijn.

Als de kip de kerntemperatuur heeft bereikt van 75 graden mag deze van de BBQ. Laat de kip nog een minuut of 5 rusten voor je deze serveert. Eet smakelijk! En, zorg dat je genoeg te drinken klaar hebt staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *