Pork Belly Burnt Ends

Een trend van de laatste tijd zijn de Pork Belly Burnt Ends. Een heerlijke rokerige en zoete snack, gemaakt van buikspek. Door het in blokjes te snijden en langzaam te roken en te garen worden de blokjes botermals en smelten ze bijna weg op je tong. Dit Pork Belly Burnt Ends recept is dan ook zeker het proberen waard!

Recept afdrukken
Pin recept
Deel op Facebook

4.25 van 8 stemmen
Bereidingstijd: 5 uur 15 minuten
Totale tijd: 5 uur 15 minuten

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte warmte en een temperatuur van ongeveer 130 graden.
  • Haal nu het vlees uit de koeling en dep het droog met wat keukenpapier. Snijd losse stukjes vlees en vet weg en snijd het stuk buikspek daarna in gelijke blokjes van ongeveer 4 x 4 cm. Bestrooi de blokjes buikspek vervolgens met je BBQ Rub. Je kunt zelf een rub maken, of je favoriete rub uit de winkel nemen. Zorg er voor dat alle kanten van de blokjes voorzien zijn van rub.
  • Is de BBQ inmiddels op temperatuur? Voeg dan je rookhout toe. Kersen rookhout past goed bij de smaak van varkensvlees. Ik gebruik eigenlijk altijd chunks die ik tussen de kolen steek, maar doe vooral wat je zelf het makkelijkst vindt!
  • Leg de blokjes op je BBQ rooster en sluit de BBQ met de deksel. De blokjes buikspek mogen nu 2,5 uur garen. Het enige dat je dus hoeft te doen is de temperatuur van de BBQ af en toe checken.
  • Haal de blokjes buikspek na 2,5 uur van de BBQ en doe ze in een BBQ bestendige ovenschaal of aluminium wegwerp BBQ schaal. Verdeel nu de suiker, maple syrup en roomboter over de blokjes en zet de schaal op de BBQ. Sluit de BBQ weer met de deksel en laat deze gesloten voor 2 uur.
  • Haal na 2 uur de schaal weer van de BBQ en haal de blokjes buikspek er uit. Maak je schaal schoon of neem een nieuwe schaal en doe hier de blokjes buikspek in. Voeg de BBQ saus toe en meng de blokjes door de saus, tot ze aan alle kanten bedekt zijn.
  • Zet de schaal nog één keer op de BBQ, voor ongeveer 20 minuten, zodat de saus lekker kan karameliseren. Serveer de Pork Belly Burnt Ends vervolgens direct, met wat prikkertjes om ze uit de schaal te prikken. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

35 reacties

      • Typfoutje van mezelf maar het is ricardo…

        Bedankt voor de snelle reactie, ik zal eens kijken welke ik ga gebruiken. Was ook al van plan een zoete rub te gebruiken, maar word dit dan niet te zoet? Of gebruiken jullie ook een zoete rub?

        • Oeps! Dan houden we het op Ricardo 🙂

          De rub die ik heb gebruikt bevatte niet heel veel suikers. je kunt ook zelf een mengsel maken van wat kruiden (gerookt paprikapoeder, knoflook, mosterd, peper, zout, chilipoeder, klein beetje basterdsuiker) en dat gebruiken. Met de BBQ saus en maple syrup heb je al genoeg suikers om het geheel wel mooi te karamelliseren.

    • Hi Thomas,

      Ik heb voor dit gerecht gebruik gemaakt van The Bastard, waarbij je een indirecte setting krijgt door de platesetter te gebruiken.

      Ga je dit gerecht maken op een kogel BBQ, dan is het het denk ik het makkelijkst om een snake te maken van (kokos)briketten. Dan kun je je burnt ends in het midden van het rooster kwijt, met een lekbak er onder.

      Maar doe vooral de manier die jou het beste ligt 🙂

  1. Hoi Roy,

    Bedankt voor je reactie, ik doe het op de weber kogel bbq heb zelf alleen weber brikketen is dat aan te raden of echt kokos brikketen?

    • Hi Thomas,

      Gewone briketten gaat ook wel, maar ik vind zelf kokos brikketten prettiger. Ontbranden iets makkelijker, met minder rook en minder rare geur/smaak. Probeer het verschil eens zou ik zeggen 🙂

  2. 5 sterren
    Hallo Roy,

    Leuk recept! Heb m’n Kamado nu al een tijdje maar nu ook dit eens proberen.

    Kan ik ook mijn glazen oven schalen gebruiken hiervoor??

    Groetjes Jeroen

  3. 5 sterren
    Oe wat lekker; en wat mooi om op de kamado te maken ! Om 16:30 uur begonnen onder het genot van een biertje en om 22:00 uur een superlekker hapje voor bij de borrel. Iedereen enthousiast dus zeker nog s doen ! Bedankt voor t recept 🥳🤗👍

  4. Hoi Roy,

    Kun je het ook in meerdere dagen maken? Bijvoorbeeld deel 1&2 van het recept op zaterdag en dan die laatste 20 min zondag? Lijkt me wel toch?

    Hoor het graag.

    Groeten,
    Bart

    • Zelf geen ervaring met het opsplitsen van de bereiding, maar als je het doet moet je het op de zondag wel wat langer doen dan de 20 minuten in het recept. Die 20 minuten gaat namelijk uit van een product dat al warm is.

  5. Ha Roy

    Leuk recept!
    Weet je of de burnt ends in kan vriezen?
    Bijvoorbeeld de laatste stap overslaan, dan invriezen en als je ze wilt serveren de laatste stap doen.

    Met vriendelijke groet

  6. 5 sterren
    Hoi Roy, Leuk en lekker recept, mijn beste vriend was geen fan van buikspek maar na dit recept is hij helemaal om. IPV mapple syrup gebruik ik heldere bloesem honing. Ook errug lekker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *