porchetta pinwheels uitgelicht

Porchetta Pinwheels

Je hebt misschien wel eens gehoord van porchetta. Het is een klassieke Italiaanse rollade van buikspek met zwoerd, die op de BBQ vaak aan het spit wordt bereid. De rollade is gevuld met veel groene kruiden en op de BBQ wordt het zwoerd lekker krokant gegrild. Heerlijk! Maar een hele porchetta is meer een gerecht om met een groep te eten. Dus bedacht ik de porchetta pinwheels. Een mini rollade van speklap met zwoerd, uiteraard gevuld met lekkere kruiden. Maar dan ook geschikt om met zijn tweeën van te eten. Perfect!

porchetta pinwheels recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 45 minuten
Totale tijd: 2 uur 15 minuten
Porties: 4

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Voor je de BBQ aansteekt is het tijd om de porchetta pinwheels voor te bereiden. Neem hiervoor de speklappen met buikspek uit de koeling. De mijne waren vrij dik (2 cm) en aan de ene zijde voorzien van bot. Snijd het bot weg, want dat rolt straks wat lastig. Ik heb daarnaast de speklappen in 2 dunner lappen gesneden, omdat ook dat makkelijker rolt. In totaal had ik dus 4 dunnere speklappen met zwoerd, waarvan ik 2 porchetta pinwheels maakte.
  • Neem nu een kom en doe hier de olijfolie, de rasp van de citroen en het sap van een halve citroen in. Snipper de rode peper en tenen knoflook fijn en voeg ook toe. Hak vervolgens de blaadjes rozemarijn, tijm en salie fijn. Breng de boel verder op smaak met grof zeezout en versgemalen zwart peper en roer alles door elkaar.
  • Leg nu de speklappen op een snijplank. Heb je net als ik 2 lappen waarvan je 1 pinwheel maakt? Zorg dan dat het zwoerd van beide aan dezelfde kant zit. Smeer de speklappen nu aan één kant in met het zojuist gemaakte mengsel van kruiden. Rol het geheel vervolgens op tot een pinwheel en zet deze vast met een paar satéprikkers. Met slagerstouw kan eventueel ook.
  • Zet de pinwheels nu even aan de kant en steek de BBQ aan. Ga hierbij eerst voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 120 graden.
  • Is de BBQ op temperatuur? Leg de porchetta pinwheels dan op het rooster, met het zwoerd naar boven. Steek de probe van je kernthermometer in het vlees en sluit de BBQ met de deksel. Je kunt eventueel rookhout toevoegen voor wat extra smaak, maar rookt het vlees niet te heftig. Benieuwd welke houtsoort je kunt nemen? Lees dan mijn blog over rookhout.
    porchetta pinwheels uitgelicht2
  • Gaar de porchetta pinwheels nu tot een kerntemperatuur van 70 graden. Bij een pinwheel van zo’n 500 gram duurde dit ongeveer 1 uur en 30 minuten.
  • Is de kerntemperatuur van 70 graden bereikt? Haal de porchetta pinwheels dan even van de BBQ. Maak de BBQ vervolgens gereed voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 200 graden.
  • Is de BBQ op temperatuur? Gril de porchetta pinwheels dan 3 minuten per kant af. Zo wordt het zwoerd ook lekker krokant. Haal de pinwheels vervolgens weer van de BBQ en laat ze 5 minuten rusten voor je ze serveert. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Porchetta Pinwheels
Porchetta Pinwheels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *