Pizza van de BBQ

Als je een beetje BBQ gek bent is de pizzasteen een accessoire dat je al snel wilt aanschaffen. Een vers gebakken pizza is al zoveel lekkerder dan een diepvries pizza en als je hem bakt op de BBQ wordt het helemaal top! Op een BBQ met deksel kun je namelijk hoge temperaturen bereiken en in combinatie met een pizzasteen het idee van een houtoven benaderen. 

Ik vind het zelf erg leuk om pizza's te bakken op de BBQ. Je kunt er namelijk lekker mee variëren en als je met kinderen bent kunnen ze zelf hun pizza beleggen. In dit blog leg ik je uit wat er allemaal komt kijken bij het bakken van lekkere pizza's en deel ik mijn collectie pizza recepten met je!

Pizzadeeg maken

Een goede pizza begint met een goede bodem. Ik houd van een dunne, knapperige bodem. Deze is snel gaar op de BBQ, waardoor de toppings van mijn pizza niet te lang worden verwarmd. Onderstaand het recept dat ik meestal gebruik voor mijn pizzadeeg. Dit is een recept om 2 pizza's te bakken. Maak je er meer? Dan vermenigvuldig je simpelweg het recept. Let er trouwens wel op dat de kom waarin je het deeg laat rijzen groot genoeg is om het deeg te laten verdubbelen in volume.

Ingrediënten:

- 280 gram Bloem
- 200 ml Lauwwarm Water
- 10 gram Gedroogde Gist
- 1 theelepel Zout
- 1 theelepel Suiker
- 2 eetlepels Olijfolie
- Extra Bloem

Overige benodigdheden:

- Ruime kom
- Vochtige theedoek

Bereiding van het pizzadeeg

Het pizzadeeg maken kan zowel met de hand, als met de mixer. Met de hand heeft mijn voorkeur, omdat je daarbij goed aanvoelt of je deeg goed genoeg gekneed is. Toch gebruik maken van de mixer? Kneed je deeg dan altijd nog even door met de hand, om zo goed aan te voelen of het deeg goed is. In mijn beschrijving hieronder leg ik uit hoe je het deeg met de hand maakt.

Neem een kom en doe hier het lauwwarme water in, met de gist en de suiker. Roer dit even door en laat 5 minuutjes staan. Als het goed is gaat de gist zijn werk doen en ontstaat er een schuimlaag op het water. Gebeurt dit niet? Dan is er een grote kans dat je gist dood is. Haal dan nieuw gist en probeer het opnieuw.

Meng ondertussen in een andere kom het zout door de bloem. Voeg na 5 minuten het mengsel van water, suiker en gist toe aan de bloem en roer de ingrediënten goed door elkaar.

Bebloem vervolgens je werkblad en leg het deeg hierop. Druk het deeg plat, voeg 1 eetlepel olijfolie toe en vouw het deeg weer samen. Strooi nog wat bloem over het deeg en kneed het deeg gedurende 10 minuten stevig door, tot er een elastische bal ontstaat.

Vet nu een kom in met een eetlepel olijfolie en leg je deegbal hier in. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg een uur rijzen, tot het in omvang is verdubbeld.

De pizza’s beleggen en bakken

Terwijl het deeg rijst heb je de tijd om de BBQ voor te bereiden voor het bakken van de pizza’s en voor het klaarzetten van je toppings.

De BBQ voorbereiden

Het bakken van pizza’s op de BBQ wil je doen op een heel hoge temperatuur. Door de hoge temperatuur, de deksel van de BBQ en de pizzasteen simuleer je een houtoven in het klein. Het deeg gaart op die manier snel en je pizza hoeft maar 3 tot 5 minuten te bakken. De temperatuur die je wilt bereiken is ongeveer 300 graden.

De pizzasteen die je op je BBQ gaat gebruiken moet gelijkmatig worden verwarmd. Dit kun je het beste doen door de steen niet direct van onderen te verhitten met brandende kolen, maar door gebruik te maken van indirecte hitte. Gebruik je een kamado? Dan kun je de indirecte setting bereiken door de plate setter te gebruiken, die dan tussen de brandende kolen en de pizzasteen komt. Maak je gebruik van een kogel BBQ? Dan steek je de kolen aan en verplaats je ze naar de buitenkant van het kolenrooster wanneer ze goed branden. Zo houd je het midden van het kolenrooster vrij van brandende kolen, en wordt de pizzasteen gelijkmatiger warm.

Leg de pizzasteen ook niet te vroeg op de BBQ. Hoe langer je deze warm laat worden voor je er pizza’s op gaat bakken, hoe groter de kans is dat de onderkant van de pizza verbrandt. Steek daarom eerst de BBQ aan om de temperatuur van 300 graden te bereiken en leg de pizzasteen vervolgens een kwartier voor je de pizza’s gaat bakken op de BBQ. Zo kan de steen goed warm worden, maar wordt hij niet te heet.

De pizza’s beleggen

Bij het beleggen van je pizza moet je eerst je deeg uitrollen. Bebloem hiervoor je werkblad goed en leg er het deeg hier op. Bebloem ook je deegroller en rol het deeg uit tot een ronde bodem, die ongeveer 0,5 cm dik is. Draai het deeg regelmatig om, zodat het niet blijft plakken aan je werkblad.

Ga je de pizza’s beleggen? Dan kun je al je creativiteit kwijt en zelf bepalen wat je er op doet. Een belangrijke tip is wel om niet te veel ‘natte’ ingrediënten te gebruiken, want deze zorgen er voor dat het deeg niet goed krokant kan bakken. Je krijgt dan een zompige pizza en dat wil je niet. Gebruik dus maar een dun laagje tomatensaus en dep ingrediënten die veel vocht bevatten eerst goed droog.

De pizza bakken

Nu je je pizza belegd hebt, is het tijd om hem mee te nemen naar de BBQ en hem op de pizzasteen te schuiven. Hiervoor heb je een pizzaschep nodig. Er zijn hier verschillende soorten van, maar mijn voorkeur gaat uit naar een dunne schep van metaal, die je relatief eenvoudig onder je pizza schuift. Ik zeg relatief, want dit is iets wat je wel even moet oefenen. Belangrijk is dat je je werkblad goed bebloemd hebt en dat je de schep in een snelle en vloeiende beweging onder de pizza schuift.

Wanneer je de pizza van de schep op de steen wil schuiven moet je iets rustiger te werk gaan. Dit lukt je niet in één beweging, maar dat doe je in een aantal snelle korte bewegingen, waarbij de pizza steeds een stukje verder van de schep, op de steen schuift. Ligt de pizza op de BBQ? Dan sluit je de BBQ met de deksel en bak je de pizza 3 tot 5 minuten, tot de randen van de bodem bruin beginnen te kleuren, het deeg gaar is en je kaas gesmolten. Haal de pizza dan met de pizzaschep weer van de BBQ en schuif hem op een snijplank. Laat de pizza even 2 minuutjes liggen, voor je hem aansnijdt. Wanneer de grootste hitte er vanaf is, snijd je de pizza een stuk makkelijker.

Bekijk hier alle pizza recepten en kies jouw favoriete pizza van de BBQ:

Ik heb inmiddels al heel wat pizza’s gebakken en heb dan ook een flinke collectie pizza recepten online staan. Genoeg inspiratie dus! Hieronder vind je ze allemaal:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je geen robot bent: *